top banner
Разпечатай

Ден за осъзнато използване на антибиотиците

12.11.2016
снимка на Ден за осъзнато използване на антибиотиците
От 16 до 22 ноември Световната здравна организация отбелязва първата Световна седмица за осъзнато използване на антибиотици под мотото Антибиотици: Употребявайте с мярка!

Кампанията има за цел да насочи внимание към правилната употреба на антибиотиците. Световната здравна организация провокира всички хора, правителства и специалисти в областта на здравеопазването и земеделието, които е необходимо да вземат спешни мерки за овладяване на антибиотичната резистентност. Денят за осъзнато използване на антибиотици е на 18 ноември.

Антибиотиците са важни лекарствени средства за лечение на бактериални инфекции при хората и при животните. Но бактериите могат да се адаптират и да намерят начин да оцелеят, независимо от антибиотика. Това означава, че антибиотиците губят своята ефективност с бързо растящи темпове. Колкото повече използваме антибиотици не по предназначение, толкова по-голям риск има бактериите да станат резистентни към него и да не могат да бъдат използвани повече за лечение на инфекциите. Антибиотичната резистентност се превръща във все по-голям проблем при лечението на пациентите в Европа. Причината е прекомерната употреба на антибиотици и неправилното им предписание.

 

За да се забави развитието на антибиотична резистентност, е много важно антибиотиците да бъдат използвани правилно - правилното лекарство в правилната доза в правилния момент и за правилния период от време. Антибиотиците трябва да се приемат според лекарското предписание и никога да не се оставят за по-късно или да се споделят с други хора.

Всяка година на 18 ноември се отбелязва Европейски ден за осъзнато използване на антибиотиците.

Антибиотичната резистентност е често срещан проблем във всички системи на здравеопазване в Европа. Разпространението на резистенти бактерии в болниците и обществените здравни заведения създава голям проблем за сигурността на пациентите: инфекциите с бактерии, резистентни на антибиотици, увеличават заболеваемостта и смъртните случаи, както и периодът, който пациентите се налага да прекарат в болница; неправилната употреба на антибиотици може да доведе до увеличаване на броя на пациентите, заразени с бактерии, устойчиви на антибиотици; разработват се малко нови антибиотици, а все повече бактерии стават резистентни, което води до все по-трудното лечение на инфекции.

Неправилната употреба на антибиотици включва:

приемането на антибиотик по схема, различна от изписаната от лекаря
пропускането на прием
прием на различни интервали
запазването на лекарството за после
споделянето с други хора.
Неправилното предписание на антибиотици включва:

предписание, за което няма клинична картина
неподходящ избор на широкоспектърен антибиотик
погрешен избор на антибиотик
неправилно предписание на дозировка и брой приеми.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.