top banner
Разпечатай

Ден за осъзнато използване на антибиотиците

12.11.2016 | Автор: Здравен Портал
снимка на Ден за осъзнато използване на антибиотиците
От 16 до 22 ноември Световната здравна организация отбелязва първата Световна седмица за осъзнато използване на антибиотици под мотото Антибиотици: Употребявайте с мярка!

Кампанията има за цел да насочи внимание към правилната употреба на антибиотиците. Световната здравна организация провокира всички хора, правителства и специалисти в областта на здравеопазването и земеделието, които е необходимо да вземат спешни мерки за овладяване на антибиотичната резистентност. Денят за осъзнато използване на антибиотици е на 18 ноември.

Антибиотиците са важни лекарствени средства за лечение на бактериални инфекции при хората и при животните. Но бактериите могат да се адаптират и да намерят начин да оцелеят, независимо от антибиотика. Това означава, че антибиотиците губят своята ефективност с бързо растящи темпове. Колкото повече използваме антибиотици не по предназначение, толкова по-голям риск има бактериите да станат резистентни към него и да не могат да бъдат използвани повече за лечение на инфекциите. Антибиотичната резистентност се превръща във все по-голям проблем при лечението на пациентите в Европа. Причината е прекомерната употреба на антибиотици и неправилното им предписание.

 

За да се забави развитието на антибиотична резистентност, е много важно антибиотиците да бъдат използвани правилно - правилното лекарство в правилната доза в правилния момент и за правилния период от време. Антибиотиците трябва да се приемат според лекарското предписание и никога да не се оставят за по-късно или да се споделят с други хора.

Всяка година на 18 ноември се отбелязва Европейски ден за осъзнато използване на антибиотиците.

Антибиотичната резистентност е често срещан проблем във всички системи на здравеопазване в Европа. Разпространението на резистенти бактерии в болниците и обществените здравни заведения създава голям проблем за сигурността на пациентите: инфекциите с бактерии, резистентни на антибиотици, увеличават заболеваемостта и смъртните случаи, както и периодът, който пациентите се налага да прекарат в болница; неправилната употреба на антибиотици може да доведе до увеличаване на броя на пациентите, заразени с бактерии, устойчиви на антибиотици; разработват се малко нови антибиотици, а все повече бактерии стават резистентни, което води до все по-трудното лечение на инфекции.

Неправилната употреба на антибиотици включва:

приемането на антибиотик по схема, различна от изписаната от лекаря
пропускането на прием
прием на различни интервали
запазването на лекарството за после
споделянето с други хора.
Неправилното предписание на антибиотици включва:

предписание, за което няма клинична картина
неподходящ избор на широкоспектърен антибиотик
погрешен избор на антибиотик
неправилно предписание на дозировка и брой приеми.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.