top banner
Разпечатай

Разработват нови скринингови тестове за откриване на рак на простатата

10.11.2015
снимка на Разработват нови скринингови тестове за откриване на рак на простатата
През последните години все по-често става дума за недостатъците на показателя PSA като биомаркер.

"Простатният специфичен антиген (PSA) се използва като биомаркер, който индикира дали в тялото протичат канцерогенни процеси свързани с простатата. PSA се отделя от простатната жлеза, като нивата му в кръвта са относително завишени когато клетките на простатата се превръщат в ракови. Въпреки това, PSA се отделя и когато не е налично раково образувание," коментира д-р Антъни Комароф, лекар и професор в Harvard Medical School.

Лабораторният тест, измерващ нивата на PSA, се използва от десетилетия за откриване и проследяване при рак на простатата преди да са се появили симптоми. Това изследване, обаче, се характеризира със сериозни недостатъци.
На първо място, както вече стана ясно, завишените нива на PSA не винаги еднозначно индикират, че е наличен рак или има рецидив. От друга страна, има случаи, при които нивата на този биомаркер са в норма, а пациентът е с рак на простатата. Третият значим проблем с това изследване е, че резултатът от него не би могъл да разграничи пациентите с агресивен от тези с неагресивен карцином. Макар и да изглежда странно, ракът не винаги влошава драстично нашето здраве. Има видове рак, които могат да не причинят никакви симптоми, те растат бавно и е малко вероятно да се разпространят. Има типове рак, за които никога няма да разберем, че са засегнали тялото ни.
Ако тестът за PSA открие рак на простатата или рецидив, който няма да се разрастне и разпространи, това може да доведе до приложението на инвазивни диагностични тестове и манипулации, които имат вредни странични ефекти.
Ето защо учените се стремят да открият нови по-добри биомаркери за рак на простатата, които дават по-малко фалшиво положително и фалшиво отрицателни резултати и разграничават пациентите с различни по агресивност тумори. Ето кои са два от най-обещаващите варианти:
Генетични тестове, изследващи простатна тъкан. Клетките в простатата се превръщат в ракови поради специфични промени в техните гени. Само някои от тези промени водят до агресивен рак и те могат да бъдат идентифицирани в проби получени чрез биопсия на засегнатата тъкан. Тези тестове не влияят на решението как трябва да се лекува рака - те помагат да бъде направена разлика между ракови заболявания, при които трябва да се предприеме лечение и неагресивни ракови заболявания, чието развитие трябва да се проследява.
Циркулиращи туморни клетки. Ракът започва да се разпространява, когато определени туморни клетки се отделят от основния тумор, разпространят се чрез кръвообращението и започнат да се делят в други части на тялото. Изследванията, известни като "течна биопсия", използват единствено кръвна проба за измерване на циркулиращите в кръвта туморни клетки и анализ на техните биомаркери. Този тест има потенциала да намали необходимостта от инвазивни биопсии, да помогне да се прецени дали лечението е ефикасно. Броят на циркулиращите туморни клетки е чувствителен индикатор и за проследяване на пациенти в ремисия.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.