top banner
Разпечатай

Мозъкът може да произвежда стволови клетки

03.11.2015
снимка на Мозъкът може да произвежда стволови клетки
Руски учени активираха източника на младостта в човешкия мозък.

Човешкият мозък може да бъде заставен да произвежда стволови клетки, доказали учени от Новосибирск от компанията SFM-Farm, първият резидент в научно-технологичния парк в областта на биотехнологиите в Koлцово, съобщава "Интерфакс". Те са създали продукт с кодово име "G5".

Изобретението е уникално в света и представлява пълноценен регенеративен агент. Тази година трябва да започнат клиничните му проучвания. Към днешна дата са провеждани предклинични тестове, казва съсобственикът на компанията SFM-Farm Андрей Артамонов.

Стволовите клетки, които се произвеждат в мозъка, самостоятелни намират уврежданията в органите като ги възстановяват. Известно е, че мозъкът на децата активно произвежда стволови клетки. На възрастния мозък това на теория, не е необходимо. Но всичко може да се промени.

До сега всички процедури със стволови клетки са произвеждни извън човешкото тяло. Учените се опасяват от рак (няма гаранция, че клетките няма да мутират в най-неочаквани места.) Артамонов е сигурен: причината за опасността е в лабораторното клетъчно размножаване, защото се получават не съвсем родни клетки.

За да се приема G5, човек може да бъде и здрав. Препаратът, според създателите му, ще бъде отлична превенция срещу застаряването на населението и ще подобрява качеството на живот. Според експерти, по рафтовете на аптеките лекарството ще се появи приблизително след година и половина.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.