top banner
Разпечатай

За създаването на модерно болнично заведение, екипът и мотивацията

25.08.2015
снимка на За създаването на модерно болнично заведение, екипът и мотивацията

Интервю с д-р Пепелов, управител на МБАЛ Централ Хоспитал

Д-р Заприн Пепелов е управител (управляващ съдружник) на МБАЛ Централ Хоспитал. Завършва медицина през 1996 в Пловдив. През 2011 г. става един от основателите на първата частна онкологична болница в България. Към момента МБАЛ Централ Хоспитал разполага с 15 отделения, леглова база за 350 пациента и над 250 човека болничен персонал.


    - Д-р Пепелов, какво трябва да се инвестира за да се създаде модерна болница от ново поколение в България? Бихме искали да разберем не толкова за финансовата страна на инвестицията, колкото какви други ресурси са необходими за създаването на модерна работеща структура?

Финансово е ясно колко. Много. Относно другите ресурси, проблемът се задълбочава в България, особено човешкият ресурс. Но съм оптимист, защото мое мнение е, че в България все още има доста добри лекари и сестри. Благодарение на частните болници, които дадоха и дават възможност на лекарите да живеят достойно финансово и да получават по високи парични възнаграждения и да изберат да останат да работят тук. Трудно се създава екип! Но създаде ли се веднъж, много по-лесно се надгражда. Другият ресурс е времето. Времето на управителя и екипа му. Защото много често се взима от времето на близките, децата и приятелите. В смисъл, времето предназначено по принцип за тях, през последните години го инвестирах в болницата. Както аз, така и управленският екип и шефовете на отделенията.


    - Имате ли наблюдения как се развиват болници като Вашата извън България и какви са трудностите които срещате тук в нашите икономически условия с нашата здравна система?

Нямам виждане над много страни, но мисля че проблемите и трудностите са идентични. Навсякъде имат проблем с кадрите. Навсякъде имат проблеми с финансирането. Здравеопазването не е безплатно. Крайно време е да се разбере от всички, че здравеопазване се прави с пари. Особено съвременно здравеопазване. Всички цени на апаратите за образна диагностика са на едни и същи цени, както в Европа, така и в България. Медицинската апаратура също. Всяка болница, за да успее да бъде модерна и на Европейско ниво, трябва да инвестира доста пари в апаратура. Лекарите ни също отдавна са минали нивото на "Д-р Куин - лечителката" и работят с много по-голямо удоволствие и биват много по полезни на пациентите ни.

Важно е хората, които са ни повярвали да знаят, че Болницата е една фирма. Всички ние сме я създали и развиваме, всеки според възможностите си и позицията си. За да продължаваме да имаме добри доходи и да живеем достойно, трябва да я гледаме като наша. Да се оптимизират разходите и да се увеличават приходите.


    - Кое е определящото за доброто име на едно лечебно заведение - условията, при които се лекуват пациентите, апаратурата, екипа от лекари или нещо друго?

За доброто име на едно лечебно заведение има много неща и условия които са необходими. Лично аз смятам, че на първо место лекарите и медицинския персонал, съчетан с добри, човешки условия и съвременна медицинска апаратура. Отношението към пациента. Всеки пациент е дошъл в болницата защото има определен здравословен проблем . Колкото по-голям е процентно броя на решените проблеми, толкова по-голям е процента на доволни пациенти. Не на последно место е и отношението към човека. Съпричастността. Ускореният прием и намаленото разкарване на хората в дебрите на здравната ни система.


    - През последните години много от Вашите млади колеги предпочитат да работят извън България. Какво според Вас би могло да ги мотивира да останат тук и да се промени тази плашеща тенденция?

Аз мисля, че отговорих частично на този въпрос. Но ще се повторя, защото мисля че е важно. Сигурен съм, че частните болници са тези, които намаляха и спряха частично изтичането на млади и кадърни специалисти извън страната. Това се дължи на по-високото финансово възнаграждение и даже по скоро на възможността да специализират и да се развиват като специалисти и лекари. Болницата ни е акредитирана в МЗ с отлична оценка и от тази година при нас започнаха специализация много млади лекари в областта на онкология, хематология, очна хирургия и неврология. От догодина се надяваме и детски болести, нефрология и ревматология с физиотерапия и рехабилитация.


    - Какво е да се работи в структура като Вашата, имате ли текучество, как лично Вие мотивирате служителите си?

Текучество, като постоянно да приемаме на работа и да освобождаваме хора, няма. Все още хората, които назначаваме годишно, са доста повече от тези които напускат. Това по-скоро е в областта на ниско квалифицираните кадри, защото често санитари са с висше образование и като си намерят работа по специалността, нормално е да си заемат полагащото им се място.


    - Как бихте отговорили на не малкото критици и скептици, според които качественото здравеопазване далеч не е достъпно за всеки?

Качествено здравеопазване в България е може би, според мен, най-достъпно от цяла Европа . За справка българи, които живеят и работят в чужбина се прибират и се лекуват в България. Плащат си неплатените осигуровки, за да си възстановят правата. Защо ли?


    - Кои според Вас са най-проблемните точки в българската здравна система?

Това е въпрос, по който са водени стотици дискусии и аз в няколко изречения едва ли ще мога да отговоря. Но според мен, проблемът в здравеопазването, също и в цялостното управление на страната е в липсата на концепция. Стратегия за развитие за поне 15 -20 години напред. Ясни правила и закони.


    - Как бихте формулирали най-голямото предизвикателство пред здравеопазването у нас? Какво щяхте да направите, ако разполагахте с необходимите правомощия, ако бяхте Министър на здравеопазването например?

Безплатни консултации не давам! Особено на такива високо образовани и знаещи хора, каквито се предполага, че са министрите и техните съветници. Имаме доценти и професори, които години наред се занимават и изучават развитието на здравеопазването.


    - Какво според Вас е по-важното за да бъде успешен един здравен министър - да бъде добър лекар или да бъде добър мениджър?

Най важното за всяка професия, без значение каква е, за да бъде добър професионалист, човекът на първо място трябва да е добър човек. Да иска да бъде добър специалист. Да може да изслушва и да извлича есенцията. Искам да знаете, че няма образование или точна рецепта за добър менажер или добър министър. "По делата му, ще го познаете."


    - Какво си пожелавате да се промени в краткосрочен план в българската здравна система? Като управител на болница, коя според Вас е промяната която не изисква големи усилия, а би допринесла за подобряване на условията и работата на болниците в България?

Ще нахвърлям няколко: Да се въведе доплащане! (Допълнително здравно осигуряване). По този начин ще спрат да източват касата. Контрол от страна на финансовата ни система НОИ, НАП,  ДАНС. Да влязат реални осъдителни присъди за злоупотреби. Да няма хора с чувство на недосегаемост и ненаказаност. Да се върнат парите, които се откраднаха от НЗОК. Да се управляват парите на НЗОК.


    - За финал на интервюто, как виждате българските болници след 10 години?

Като се върнете 10 години назад и видите какви бяха болниците ни преди 10 години и какви са сега, в общи линии ще разберете какви ще са след 10 години. Частни!


right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.