top banner
Разпечатай

Учредиха награда на името на доц. д-р Красимир Киров. Първият носител на отличието е доц. д-р Радин Цонев от Болница Токуда

13.11.2022
снимка на Учредиха награда на името на доц. д-р Красимир Киров. Първият носител на отличието е доц. д-р Радин Цонев от Болница Токуда
Учредиха годишна награда на името на видния български онколог и дерматолог доц. д-р Красимир Киров. Отличието се присъжда от Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО) за значими постижения в медицината и подкрепа за развитие на дерматоонкологията. Безупречен хирург и ненадминат онколог, положил основите и развил иновативното лечение на малигнения меланом в България, доц. Киров бе един от водещите лидери по специалността в Европа.

„Наградата, която учредихме на името на доц. д-р Красимир Киров, основател и първи председател на Българската асоциация по дерматоонкология, е за да си напомняме колко високо е летвата, която той ни постави - на хора от първа линия в битката с неизвестното, която променя света“, каза д-р Гергана Шаламанова – председател на БАДО. Тя припомни, че за пациентите си е бил надежда и вяра, а за лекарите - учител, който вдъхновява, стимулира и изисква да си най-добър. „Затова и тази награда е толкова специална за всички нас. Тя ще даде част от аплодисментите, с които посрещахме доц. Киров и с които го изпратихме – на един от най-изявените лекари, когото отличаваме днес“, сподели д-р Шаламанова.

Първият носител на наградата на името на доц. Киров е гастроентерологът доц. д-р Радин Цонев (Началник на отделението по Гастроентерология в УМБАЛ Токуда). Отличието му бе връчено по време на Втория национален конгрес по дерматоонкология, който се провежда в София. Аргументите: впечатляваш професионалист, иноватор, неуморен съратник, който протегна ръка към нуждите на нашите пациенти и провървя целия трънлив път из дебрите на имунологичната токсичност. „Той изгради школа и екип от колеги, от които се учим и заедно смело посрещаме новите предизвикателства на имуноонкологията“, допълни д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО.

„Това е голяма част за мен, за моя екип, за онколозите, за Болница Токуда, за всички колеги, които се занимават с тази мисия. Развълнуван съм от това, което чух за колегата доц. Киров, когото не съм имал честта да познавам, но което е изключително близко и до моите разбирания“, каза доц. д-р Радин Цонев.

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г. Има 2 специалности - Вътрешни болести и Гастроентерология. Работи последователно в МБАЛ - гр. Лом, Пета градска болница – София и МБАЛ-Токуда, а от 2013 г. оглавява отделението по Гастроентерология в болницата. Специализира в Холандия и Италия (Университетска католическа болница „Джемели“ в Рим при проф. Гуидо Костаманя). Доц. д-р Цонев има призната научна степен Доктор по медицина; Главен асистент към Клиниката по вътрешни болести. Научните интереси на д-р Цонев са в областта на хепатологията. С лечение на хронични вирусни хепатити се занимава от 2004 г. до днес. Има публикации в наши и чужди списания. Центърът по Хепатология на МБАЛ-Токуда, който ръководи доц. Цонев, е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити. 
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.