top banner
Разпечатай

Ден на пациента: Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания

14.07.2022
снимка на Ден на пациента: Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания
Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) организира Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания под надслов: „Меланомно общество в обществото“. Събитието ще срещне пациенти с малигнен меланом и техни близки с водещи специалисти в областта на лечението на заболяването, учени-медици, психолози, експерти по здравни грижи и други. Целта е всички заедно да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, възможностите за диагностика, запазване и изпълнение на репродуктивните функции на пациенти с меланом, психосоциална подкрепа и водене на пълноценен социален живот след диагнозата.
Форумът ще се проведе на 23 юли 2022 г., събота, от 10:00 часа в зала „Средец“, хотел „Балкан“, гр. София.
Денят на пациента, организиран от БАДО, е част от инициативата на асоциацията за създаване на „Меланом Пациентска общност в България“. Мисията на медиците в организацията е да запознаят хората с възможностите за превенция, с пътя на пациента с поставена вече диагноза и да отговорят на въпросите, които болните и техните семейства си задават. „Искаме хората да знаят, че диагнозата не е присъда. Срещата ще се превърне в място за споделен опит и дискусии, които да разсеят страховете от страничните действия от лечението и развитието на заболяването, ще даде перспектива за качеството на живот, благодарение на новите терапии и възможностите на науката“, каза д-р Гергана Шаламанова – началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и председател на Българската асоциация по дермато-онкология.
Според медицинските специалисти от асоциацията такива срещи са важни както за пациентите с онкологични кожни заболявания и техните близки, така и за лекарите в областта, защото им дават възможност да се опознаят взаимно и заедно да обсъдят темите, които са важни за хората. „Медицината вече е твърде напред в диагностицирането, лечението и проследяването на онкозаболяванията. Затова знанието за тях, подкрепата и доверието между лекари и пациенти, превръщат пациента в активен участник в избора на лечение, след като му бъде предложено такова от лекуващия онколог и в ключов двигател по пътя към пълноценния живот и успешното възстановяване“, подчерта д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център и член на УС на БАДО.
Повече за предстоящото събитие можете да намерите във Facebook събитието и на сайта на БАДО: https://bado.bg/.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.