top banner
Разпечатай

ЕДИН НА ВСЕКИ 5 ТИЙНЕЙДЖЪРА ИМА ПРОБЛЕМ СЪС СЛУХА

04.03.2022
снимка на ЕДИН НА ВСЕКИ 5 ТИЙНЕЙДЖЪРА ИМА ПРОБЛЕМ СЪС СЛУХА
Прекомерното използване на слушалките към мобилните устройства може да увреди способността ни да чуваме

Тази година мотото на информационната кампания на СЗО по повод Световния ден на слуха е To hear for life, listen with care!

Над 400 хиляди човека в България са със средна до пълна глухота. Всяка година около 65 деца се раждат с напълно увреден слух. Ако не бъдат взети мерки, тези деца изостават в развитието си. Един от начините това да бъде преодоляно е поставянето на кохлеарни импланти, които се реимбурсират на 100% от НЗОК.
Статистиката е по повод Световния ден на слуха, който отбелязваме на 3 март.
При малките деца почти 60% от загубата на слуха може да бъде предотвратена чрез мерки като имунизация за профилактика на рубеола и менингит, подобрена грижа за майката и новороденото, както и скрининг и ранно лечение на възпалителни заболявания на средното ухо. „Същевременно колкото по-рано бъде диагностицирана липсата на слух при бебетата и бъдат взети адекватни мерки, толкова по-голям е шансът те да се научат да чуват и говорят“, обяснява проф. д-р Диана Попова, ръководител на най-големия център у нас по кохлеарна имплантология, който се намира в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
При по-големите възрастови групи от ключово значение е контролът на шума и безопасното слушане. Това е и причината тази година мотото на информационната кампания на СЗО по повод Световния ден на слуха да е To hear for life, listen with care!
Установено е, че 40% от посещаващите дискотеки, клубове, спортни събития или музикални концерти са изложени на потенциално увреждащи нива на звука. Най-тревожно е положението при тийнейджърите и хората до 25-30 годишна възраст, които основно слушат музика през личните си аудио устройства. Смята се, че 50% от тях го правят на нива, които излагат слуха им на риск. Според американско проучване 12% от подрастващите имат слухови проблеми под една или друга форма, а 1 от всеки пет тийнеджъра има признаци на някаква загуба на слуха. „Прекомерното използване на слушалките, чрез които младежите слушат музика от телефона си, може да е опасно за техния слух“, обяснява проф. Попова, която е и ръководител на Катедрата по УНГ болести при МУ – София. Причината е, че те се поставят навътре в ухото и при тях няма тази въздушна възглавница, както при големите слушалки, която да омекоти звука. По този начин се прескача една част от слуховата структура, на която функцията е да намали паразитните звучи и затова усилваме още повече звука, което пък води до още по-голяма увреда на слуха.
„Наивно е да очакваме от тийнейджърите да се откажат да слушат музика на телефоните си, но има едно просто правило, към което могат да се придържат: Привилото се нарича 80/90. Това означава силата на звука на устройството да е не повече от 80% от максималната и за не повече от 90 минути на ден“, обяснява доц. Тодор Широв, отоневролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Слухови увреждания – факти и статистика
 Максималното звуково натоварване, което човек не бива да превишава, е до 80 dB (децибела) не повече от 40 часа седмично. За сравнение: шепотът е около 30 dB, а нормалният разговор - приблизително 60 dB. 80dB е шумът, който се вдига от звънец на вратата, а на 85dB сме подложени по време на тежък трафик, когато се намираме вътре в автомобила. Ако някой използва клаксон той нараства до 105dB. Сушенето на косата със сешоар пък причинява 100dB. Един от най-силните шумове, на които се излагаме в ежедневието е по време на фойерверки - 150dB.
 Според статистически проучвания и модели но СЗО, до 2050 година 1 на всеки 4 човека ще буде със слухови увреждания.
 Слуховите увреждания са 2 пъти по-чести при пациенти с диабет.
 Хора с нетретирано намаление на слуха са с 2 пъти по-голяма вероятност за депресивни състояния и деменция.
 Хора със сърдечносъдови заболявания имат по-голяма вероятност за слухови увреждания /намаление на слуха, шум в ушите/. Това се свързва и с редица други заболявания – диабет, анемия, ментални проблеми, хронични бъбречни заболявания, ревматоиден артрит, сънна апнея.
 Леко до средно тежко едностранно намаление на слуха се свърза с когнитивни увреждания и може да е ранен белег на Алцхаймер.
 Само около 1/3 от хората с намален слух в световен мащаб използват слухови апарати /2018 год/. 83% от тях са доволни от резултата. През 2020 год. продажбите на слухови апарати са намалели с 18% вследствие на ковид пандемията.
 Слуховата загуба е четвъртата по значение причина за инвалидност в световен мащаб.
 При мъжете във възрастовата група 20 – 69 години вероятността за слухови увреждания е почти 2 пъти по-голяма, отколкото при жените.
 5 от всеки 6 деца се разболяват от ушни инфекции до навършване на 3- годишна възраст, което е предпоставка за слухови увреждания.
 Хората с намален слух често имат и шум в ушите /tinnitus/ и това се проявява при 1 от всеки 10 възрастни. Много често тези хора имат и световъртеж и/или нарушено равновесие, както и повишен риск от падане.
 Уврежданията на слуха значително нарастват с нарастването на възрастта – 42% от хората над 50 години, до 71% при хората над 70 години.
За България
 Хората със средна до пълна глухота са над 400 хиляди души, от тях 40 хиляди са деца.
 2-ма от 3-ма души на възраст над 65 години имат тежки слухови проблеми.
 До сега у нас са направени над 700 кохлеарни имплантации /данни до 2019 год/. Издръжката на един пациент с кохлеарен имплантат е 75% от издръжката на пациент със слухова протеза.
 Първата кохлеарна имплантация в България е направена в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от проф. Иван Ценев и колектив през 1999 година, тази година се навършват 23 години от първата операция.
 Интересен факт е, че децата с кохлеарен имплант са много талантливи. Те имат по-силно развити сетива и други качества, които у добре чуващите хора не се развиват до такава степен. Тези деца развиват умения много добре да рисуват, занимават се с художествена фотография, могат да танцуват много добре, някои са и талантливи пианисти.

Източник: www.isul.eu


right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.