top banner
Разпечатай

Септември 2021 – Месец за борба с рака на кръвта

01.09.2021 | Автор: Здравен Портал
снимка на Септември 2021 – Месец за борба с рака на кръвта

#ИновацияЗаЖивот

Над 1 милион души в света се диагностицират с рак на кръвта всяка година. През септември отбелязваме Световния месец за борба с рака на кръвта с редица инициативи и в България
За четвърта поредна година в рамките на информационната кампания „Иновация за живот“ ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на кръвта – септември. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
Според статистиката всяка година в света 1.24 милиона души се диагностицират с рак на кръвта, а в България се откриват около 1500 случая на различни онкохематологични заболявания. В световен мащаб ракът на кръвта е отговорен за 7 % от смъртността или 720 000 души годишно. Онкохематологията е една от областите в медицината с най-сериозен научен напредък и непрекъснато се одобряват нови терапии за различни видове рак на кръвта. От 2000 г. насам близо 40 % от всички нови онкологични лекарства са за рак на кръвта. Напредъкът в медицината е увеличил петгодишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания до 85 %, и до над 60 % при възрастни пациенти.
Поради COVID-19 предвидените през месец септември активности ще се провеждат през Facebook страницата на кампанията „Иновация за живот“ под надслов „Животът не спира на червено“. Кампанията обединява и подкрепя пациентите с рак на кръвта, както и техните близки. Целта ѝ е да повишава информираността за заболяванията, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция.
В рамките на кампанията ще бъдат изработени и полезни информационни материали относно необходимите документи на всеки етап от лечението, правилно разчитане на епикризите и пояснение на често срещаните съкращения и изрази.
Playback театър за пациенти
Всеки петък през септември, специално за пациенти с онкохематологични заболявания, ще се провежда онлайн PLAYBACK ТЕАТЪР „Животът не спира на червено“. Спектакълът е интерактивен импровизационен театър, който никога не се повтаря, тъй като сценарият и музиката се създават в момента на представлението на база личните истории на хората от публиката.
Линкове към всички събития на Playback театъра:
- 3 септември – https://www.facebook.com/events/566910707824816
- 10 септември – https://www.facebook.com/events/199960248708270
- 17 септември – https://www.facebook.com/events/274654410787353
- 24 септември – https://www.facebook.com/events/429865661875265


Facebook страници:
Българско Сдружение Лимфом – https://www.facebook.com/LymphomaBG
Иновация за Живот – https://www.facebook.com/InovatsiaZaJivot


Организаторите са изпратили материали на кампанията до представители на институциите, популярни лица, медии и лекари с призив да покажат своята съпричастност към пациентите с рак на кръвта в социалните мрежи.

Информационната кампания „Иновация за живот“ стартира през 2018 г. Целта е да повиши информираността на обществото по отношение на рака на кръвта и възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от тези заболявания.
Съществуват над 140 типа рак на кръвта, които се разделят на три основни групи – левкемия, лимфом, миелом. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.


Източник: www.lymphom-bg.com

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.