top banner
Разпечатай

Открити са клетки-убийци на всички щамове грип!

20.02.2019 | Автор: Здравен Портал
снимка на Открити са клетки-убийци на всички щамове грип!

Учени съобщиха, че са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички щамове грип, предаде АФП. Те наричат изследването си “изключителен пробив”, който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест.

Според Световната здравна организация епидемиите от грип, предимно сезонни, убиват стотици хиляди хора всяка година. А поради мутиращите щамове формулите за ваксина трябва да се актуализират редовно, предлагайки само временна защита в настоящия момент.

Изследователите от Австралия казват, че “убийствените Т-клетки” – открити в над половината от населението на света – са показали по време на тестовете ефективност в борбата с всички обичайни видове грип. Това означава, че клетките потенциално могат да бъдат използвани за разработване на всеобхватен грипен убиец, който не трябва да се променя ежегодно и дори ще бъде ефективни при хора, които естествено не ги притежават.

“Грипните вируси непрекъснато мутират, за да избегнат разпознаването от нашата имунна система. Те са изключително разнообразни, което прави почти невъзможни превенцията и ваксината срещу щама, който ще предизвика следващата грипна пандемия”, казва Мариос Куцакос, изследовател в институт „Дохърти“ към университета в Мелбърн.

Т-клетките са вид бели кръвни телца, които бродят из тялото в сканиране на аномалии и инфекции. Те са от съществено значение за човешкия имунитет срещу множество заразни бактерии и вируси. Така наречените “универсални убийци” – Т-клетките, са уникални по това, че могат директно да се прицелват и убиват други инфектирани клетки.

Куцакос и неговите колеги са използвали масспектрометрия – сканираща техника, която помага на отделни молекули въз основа на тяхната маса – да идентифицират части от вируса, които се срещат във всички щамове грип и са установили, че „убийствените“ Т-клетки могат ефективно да се борят с вариациите на грип А, В и С.

Грипът е особено опасен за възрастни хора, деца и хора с нарушена имунна система, както и за някои етнически групи, които никога не са развивали имунен отговор на заболяването.

Екипът на изследването е патентовал откритието си, а изследователите се надяват, че това ще им позволи да разработят универсална противогрипна ваксина за намаляване на въздействието на пандемията и сезонния грип по света.

 

Източник:  Национална пациентска организация

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.