top banner
Изпрати email Разпечатай

Алкохолна интоксикация

Известно също като

Интоксикация с етанол; Остра алкохолна интоксикация; Отравяне с етилов алкохол; Алкохолно отравяне 

Симптоми

Симптомите на алкохолна интоксикация включват: промени в разума на човека, нарушения в координация, неясен говор, замъглено зрение, затруднена концентрация или други проблеми с мисленето като по-бавно време за реакция или сънливост, както и по-силни емоции или промяна в настроението - щастие, тъга, смях, плач, депресия, агресия и други. Симптомите на тежка алкохолна интоксикация включват: повръщане, забавено или неравномерно дишане, студена, лепкава, бледа или посиняла кожата, промени в съзнанието или загуба на съзнание.

Описание на състоянието

Алкохолната интоксикация настъпва след прием на такова количество алкохол, което е достатъчно да предизвика промени в поведението и във физическите и умствени способности на човек. В зависимост от теглото, от способността на човек да разгражда алкохола, както и от много други фактори, зависи и какво количество може да причини алкохолната интоксикация. Някои хора от консумация на малки количества алкохол могат да бъдат в нетрезво състояние, а други могат да употребят значително повече алкохол. Това е строго индивидуално. Алкохолната интоксикация обикновено най-често се получава когато за кратък период от време се приеме по-голямо количество алкохол. Алкохолното отравяне е спешно състояние и може да бъде животозастрашаващо, поради което хората с алкохолна интоксикация имат нужда от незабавна медицинска помощ. Нетрезвото състояние често прераства в алкохолна интоксикация.

Какво да очакваме

Веднага след консумацията на алкохолна напитка концентрацията на алкохол в кръвта може да достигне до такова ниво, че да предизвика чувство на удоволствие, релаксация и голяма общителност. Но ако продължите да пиете, поведението и реакциите от страна на организма започват да варират. Някои хора стават отегчени или се затварят в себе си, други са по-оживени и по-комуникативни от обикновено, а трети пък стават раздразнителни или агресивни. Като цяло върхът на физическите и психическите реакции на организма вследствие на алкохолната консумация е от около 45 до 90 минути след консумацията на последната алкохолна напитка. След 90-та минута концентрацията на алкохол в кръвта започва бързо да намалява, после намаляването на алкохолната концентрация става по-бавно, докато алкохолът напълно се разгради и изчезне от тялото обикновено са необходими няколко часа. Никой не може да каже колко часа ще са необходими за пълното разграждане на алкохола, тъй като това се определя от много фактори като възраст, пол, количеството консумиран алкохол, общото състояние на организма, теглото, това е строго индивидуално и не може да се предвиди с точност.

Рискови фактори

Ако не пиете често; генетични и расови особености, като например женски пол, възраст, раса, телосложение; умора; стрес и индивидуалните способности на организма да разгражда алкохола.

Интересен факт

За България няма официално изнесени статистически данни, но в САЩ  близо 17.6 милиона американци са имали проблеми с алкохола или страдат от алкохолизъм.

Лечение

Няма специфично лечение за алкохолната интоксикация, но общото лечение може да включва:

 • интравенозно вливане на водно-солеви разтвори за дехидратацията и витамини от група В;
 • апаратна вентилация;
 • наблюдение на пациента, докато не спадне концентрацията на алкохол в кръвта му.

Как да се предпазим сами

Какво да направим, ако видим човек в нетрезво състояние или алкохолна интоксикация:
 • прекратете му консумацията на алкохола;
 • не позволявайте на човек, който е консумирал алкохол да шофира;
 • осигурете безопасно и сигурно място, където да поставите лицето, което е получило алкохолна интоксикация, за да не се нарани;
 • поставете човека с алкохолна интоксикация легнал с глава на една страна, за да го предпазите от задавяне с повърнати материи;
 • поддържайте човека с алкохолно отравяне буден като му говорите или периодично го разтърсвате;
 • намерете някой, който да остане с интоксикирания, докато състоянието му не се подобри;
 • кафето и студените душове имат малък ефект и не се препоръчват при хора с алкохолна интоксикация;
 • ако загуби съзнание незабавно потърсете медицинска помощ.

Кога да посетим лекар

Хората с алкохолна интоксикация често повръщат. Ако човек, който е с алкохолна интоксикация повърне повече от веднъж или има нарушено съзнание; промени в дишането и пулса; ако е пребледнял или кожата му е станала синя; ако трепери и има силно усещане за студ е необходимо да повикате спешна медицинска помощ или да го закарате в най-близкия център за спешна медицинска помощ. Потърсете спешна медицинска помощ и ако видите човек, за когото се съмнявате, че с алкохолно отравяне.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какви рискове и опасности за здравето крие консумацията на алкохол?
 2. Какво трябва да направя, ако видя някой в нетрезво състояние? Как мога да му помогна?
 3. Смятате ли, че имам проблеми с пиенето?
 4. Къде мога да получа помощ, за да се справя с този проблем?
 5. Ако продължа да пия, какви биха могли да бъдат пораженията върху здравето ми и какви опасности крие това?

Как се диагностицира

Физикалният преглед понякога може да бъде достатъчен, за да бъде диагностицирана алкохолната интоксикация или друго състояние, което да прилича на нея. Може да се изследва алкохолна концентрация в издишания въздух, в урината или в кръвта.

Влошаване на състоянието

Пиенето на гладно; приемът на лекарства или наркотици заедно с алкохол; бързото пиене или пиенето на силни алкохолни напитки (алкохол-концентрат).

Знаете ли че

 • Концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава дори и след като спрете да пиете.
 • Тялото на възрастен човек може да обработва само около една алкохолна напитка за един час.
 • Всяка година около 600,000 американци са потърсили спешна медицинска помощ заради алкохолна интоксикация.
 • Алкохолът убива повече хора по света отколкото СПИН-а, туберкулозата и насилието.

Факт

Една алкохолна напитка се дефинира като питие, което съдържа 15 милилитра етанол. Това означава една малка бира, 150 милилитра вино или 40 милилитра твърд алкохол.

Вид на болестта

Често срещано състояние. Състояние, което засяга целия организъм.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.