top banner
Изпрати email Разпечатай

Отравяне с Ацетаминофен (Парацетамол)

Симптоми

Симптомите може да се появат до 24 часа след прием на свърхдоза парацетамол. Наблюдава се гадене, повръщане или прекомерно потене. Други симптоми включват: загуба на апетит, побеляла кожа, стомашна болка, пожълтяване на кожата и склерите на очите, объркване или ступор. Отравянето с ацетаминофен може да причини чернодробна недостатъчност.

Описание на състоянието

Отравянето с парацетамол се получава при предозиране на медикамента - по невнимание или умишлено. Това състояние е потенциално животозастрашаващо и изисква оказване на спешна медицинска помощ. Ако се приложи своевременно антидотна терапия, може да се неутрализира действието на парацетамола.

Какво да очакваме

Тежестта на отравянето с ацетаминофен зависи от количеството, което е било прието; колко бързо е получена медицинска помощ и от общото здравословно състояние на човека. При навременна лекарска помощ смъртността от подобен тип отравяне е под 2%. Повечето хора се възстановяват след проведеното лечение.

Рискови фактори

Възраст между 15 и 24 години, женски пол, склонност към суицидни действия.

Интересен факт

Венозното приложение на Ацетилцистеин може да доведе до стимулиране на хистаминовото отделяне и развитие на анфилактоидни реакции: уртикария и бронхоспазъм. Тези реакции се овладяват с приложението на антихистаминови медикаменти.

Лечение

Терапията започва с извършване на стомашна промивка и прием на активен въглен. Антидотите на парацетамола действат чрез заместване ролята на хепаталния глутатион. Високоефективен антидот е ацетилцистеинът, особено ако се приложи в първите 8 часа от началото на интоксикацията. Венозното му приложение се преустановява, когато концентрациите на парацетамола се нормализират в терапевтични граници. Алтернативен антидот на парацетамола е приложението на метионин в доза 2.5 грама\орално\4 часа, до общо 4 дози. Приложението на метионин обаче е по-слабо ефективно от приложението на ацетилцистеин.

Как да се предпазим сами

Състоянието е животозастрашаващо, поради което е необходимо оказване на незабавна спешна медицинска помощ.

Кога да посетим лекар

Ако свръхдозата ацетаминофен е приета умишлено, важно е да се потърси помощ от психолог или психиатър.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Какво количество ацетаминофен съм приел?
2. Какви изследвания са ми необходими?
3. Какви методи на очистване на организма трябва да се предприемат при такъв тип отравяне?
4. Ако е приета умишлено свръхдоза парацетамол, какво може да се направи, за да се предотврати повторна интоксикация?
5. Ако това е прием на случайна свръхдоза, как се е случила?
6. Какво може да се направи, за да се предотврати случайният прием на свръхдоза.
7. Ще доведе ли отравянето до трайни увреждания?

Как се диагностицира

Лекарите в спешното отделение ще извършат физикален преглед. Назначават се кръвни изследвания, за да се установят нивата на ацетаминофен в кръвта и да се определи как функционира черният дроб. Ако са изминали над 15 часа от началото на интоксикацията, се оценява бъбречната и чернодробната функция, определят се стойности на протромбиново време и алкално-киселинно равновесие на организма (наличието на метаболитна ацидоза говори в полза на възникнала тежка интоксикация).

Влошаване на състоянието

Отлагане на спешното лечение.

Знаете ли че

  • Изпразването на стомашното съдържимо не е ефективна процедура при отравяне с ацетаминофен.

Спешна помощ

Ако се съмнявате за отравяне с парацетамол, потърсете незабавно спешна медицинска помощ, тъй като състоянието може да е животозастрашаващо. Антидотната терапия е най-ефективна, ако се приложи в първите 8 часа след приема на свръхдозата. Ако смятате, че детето Ви е приело ацетаминофен случайно, дори и да не сте сигурни, потърсете незабавно спешна медицинска помощ.

Факт

Повече от 4 грама ацетаминофен при възрастни и повече от 90 милиграма/кг при децата на ден, може да доведе до увреждане на черния дроб.

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.