top banner
Изпрати email Разпечатай

Алкохолизъм

Известно също като

Злоупотреба с алкохол, зависимост от алкохол, проблем с пиенето, проблемно пиене.

Симптоми

Симптомите на алкохолизма включват необходимостта от постоянно покачване на количеството консумиран алкохол, за да има субективна удовлетвореност от него, загуба на паметта след пиене, липса на контрол върху количеството консумиран алкохол, понижен апетит, криенето на алкохол от околните и треперене сутрин.

Описание на състоянието

Алкохолизмът се проявява, когато Вашето тяло стане физически зависимо от алкохола. Хората, страдащи от алкохолизъм продължават да употребяват алкохол, независимо, че това може да доведе до проблеми със здравето им,  със семейството им или да наруши изцяло начина им на живот. Някои признаци на алкохолизъм включват: нуждата от увеличаване на количествата консумиран алкохол, загуба на паметта, понижена самокритичност, редукция на тегло, загуба на апетит, тремор и др. 

Какво да очакваме

Много хора, страдащи от алкохолизъм не разпознават симптомите в себе си. Семейството или приятелите им са тези, които забелязват промените в поведението под влияние на алкохола. С течение на времето, алкохолизмът може да доведе до много здравословни проблеми, които включват заболявания на черния дроб, депресия, безсъние, както и някои видове рак. Повечето хора, страдащи от хроничен алкохолизъм се нуждаят от помощ, в опит да се излекуват от тази зависимост. В някои случаи е възможно хората сами да успеят да намалят и контролират количеството алкохол, което приемат. Повечето алкохолици се нуждаят от детоксикация, за да може тялото им да привикне към липсата на алкохол. Обичайно отнема от четири до седем дни, за да се премине курс на детоксикация. В последствие алкохолиците могат да имат нужда от дългосрочно консултиране с лекар, с групи за подкрепа на алкохолици или друг вид лечение, за да се избегне повторната злоупотребата с алкохол.

Рискови фактори

Мъже и жени, употребяващи ежедневно малки количества концентриран алкохол или големи количества веднъж или два пъти седмично; депресия, стрес, фамилна обремененост, лесен достъп до алкохол.

Интересен факт

Процентът на алкохолици в страната варира по различни статистически данни между 8% и 14%.

Лечение

Лечението на алкохолизма може да включва:

  • Прекратяване употребата на алкохол.
  • Медикаменти
  • Посещаване на специализирани клиники за алкохолици, за да се овладеят симптомите на абстиненция /периодът непосредствено след спиране на алкохолната консумация/.
  • Включване в групи за подкрепа на алкохолици

Как да се предпазим сами

Хроничният алкохолизъм изисква оказване на помощ и подкрепа от семейство, приятели, от групи за подкрепа на алкохолици и др.

Кога да посетим лекар

Посетете лекар, ако смятате, че злоупотребявате с алкохол. Потърсете спешна медицинска помощ, ако при употреба на алкохол получите припадъци, значителна кръвозагуба или обърканост.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Може ли алкохолизъм да причинява моите симптоми?
2. Имам ли нужда от лечение?
3. Има ли нужда да постъпя за лечение в клиника?
4. Колко време ще отнеме, за да се подобри състоянието ми?
5. Имам ли здравословни проблеми, дължащи се на злоупотребата с алкохол?
6. Ще имам ли нужда от продължаваща терапия или друг вид лечение?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви зададе въпроси относно Вашето здравословно състояние. Могат да се назначат кръвни изследвания и изследване на урината. 

Влошаване на състоянието

Състоянието може да се влоши при продължаване със злоупотребата с алкохол, както и при прием на други вещества.

Знаете ли че

  • Много известни личности попадат в жълтите вестници именно с проблемите си с алкохола.
  • Около 70% от хората с алкохолизъм пушат повече от 20 цигари дневно.
  • Само около 15% от хората с алкохолизъм се лекуват.
  • Злоупотребата с алкохол е свързана със значителна смъртност.

Факт

Около 20% от всички хоспитализирани злоупотребяват с алкохол.

Вид на болестта

Хронична.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.