top banner
Изпрати email Разпечатай

Хипотиреоидизъм

Известно също като

Ниско ниво на тиреоидните хормони, Микседем

Симптоми

Симптомите на хипотиреоидизъм най-често са: увеличаване на телесното тегло, замаяност, слабост, забавено мислене, нарушения в паметта, обърканост, затруднена концентрация, усещане на студ, депресия, параноя, намален слух, суха кожа, косопад и редуциране на окосмяване по тялото, както и симптоми от страна на сърдечно-съдовата система-нарушен сърдечен ритъм и промени в кръвното налягане.

Описание на състоянието

Хипотиреоидизмът е състояние, при което има дефицит на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза-тиреоидните хормони (трийодтиронин Т3 и тироксин Т4). Функцията на щитовидната жлеза е подложена на строг и прецизен контрол на принципът на отрицателната обратна връзка от хипофизата (малка жлеза, която е разположена в мозъка) посредством ТСХ (тиреостимулиращ хормон). Щитовидната жлеза има форма подобна на пеперуда-състои се от два лоба-ляв и десен, които са свързани помежду си с истмус  и е разположена по предната повърхност на шията. Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза (с вътрешна секреция) в човешкото тяло и тежи около 20-25 грама. Основната й функция е производството на хормони, посредством които влияе на процесите на растеж, развитие и върху метаболизма. В най-общи линии при недостиг на тиреоидни хормони метаболизмът става забавен, телесното тегло се увеличава, нарушава се основната обмяната на веществата и се появява чувство на умора и отпадналост през цялото време, както и депресивни мисли и меланхолично настроение. Жените страдат много по-често от хипотиреоидизъм, за разлика от мъжете. Хипотиреоидизмът е често срещано заболяване и се лекува лесно като недостигът на тиреоидните хормони бъде заместен с хормонални таблетки на синтетичен тироксин-левотироксин.

Какво да очакваме

Ранните симптоми включват повишена чувствителност към студ, запек, лесна умора, увеличаване на телесното тегло. Метаболизмът се забавя. Симптомите в началото не са типични и хората след 45 годишна възраст често ги приемат като признаци на остаряването. Постепенно се появява подпухналост, нарушение в сърдечната дейност и отоци по краката. Ако не се лекува хипотиреоидизмът води до животозастрашаващо състояние-микседем и микседемна кома, но в днешно време това е изключително рядко състояние, поради своевременното диагностициране и лечение на хипотиреоидизма. При започване на лечение обикновено симптомите преминават за няколко седмици. Повечето хора с хипотиреоидизъм се нуждаят от левотироксин до края на живота си.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват:

 • женски пол
 • възраст над 60 години 
 • фамилна обремененост 
 • бременност 
 • радиотерапия в областта на шията или гърдите 
 • съпътстващо автоимунно заболяване.

Интересен факт

В САЩ всеки 4-5 на 100 души имат хипотиреоидизъм.

Лечение

Хората, страдащи от хипотиреоидизъм трябва да приемат тиреоидни хормони, за да компенсират недостигът.

Кога да посетим лекар

При необичайно увеличаване на телесното тегло, забавени реакции, умора, депресия, чувствителност към студ или други симптоми на хипотиреоидизъм потърсете Вашия лекар, за да се консултирате.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. След колко време да очаквам подобрение на оплакванията ми?
 2. От какво лечение се нуждая?
 3. Нужни ли са някакви други изследвания? 
 4. Колко често трябва да изследвам нивата на тиреоидните хормони? 

Как се диагностицира

Вашият лекар може да Ви постави диагноза хипотиреоидизъм след като Ви прегледа, снеме анамнеза и изследва нивата на тиреоидните хормони в кръвта. Може да са необходими и други изследвания като и ехография на щитовидната жлеза, за да се установи причината, довела до хипотиреоидизма.

Влошаване на състоянието

Прием на храна, която е бедна на йод и използване на нейодирана готварска сол.

Знаете ли че

Хипотиреоидизмът е състояние, при което първоначално няма точно определени симптоми. Може да отнеме време докато бъде диагностициран. 

 • Опра Уинфри била притеснена от наднорменото си тегло и не откривала причина за него, когато посетила лекар, той установил, че тя страда от хипотиреоидизъм.

Факт

20 на 100 жени над 60 годишна възраст страдат от лека форма на хипотиреоидизъм.

Вид на болестта

Често срещано заболяване/Заболяване на ендокринната система

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.