top banner
Изпрати email Разпечатай

Растежение на палеца на крака

Известно също като

Синдром на болящото предно стъпало

Симптоми

Растежението на палеца на краката причинява остра болка в основата на палеца на крака. Някои хора усещат пукане, когато се случва. Големият пръст може да е отекъл и да е труден за движене. Основата на големият пръст може да е обезцветена, червена или лилава. Има значителна загуба в способноста за ускоряване и скачане, ловкостта е засегната. Общо взето, всяко движение, което изисква да се изтласкате е нарушено.

Описание на състоянието

Растежението на големият пръст на крака е болезнена травма. Спортисти, които играят на твърда повърхност - като изкуствена трева, бетон или дърво - са най-честите заболели. Футболистите са особено податливи. Танцьорите, футболистите, баскетболистите и много други също получават това растежение. Възстановяване трае няколко седмици, но може да са нужни 6 или повече седмици. Ако не позволите на травмата да се възстанови, тя може да се превърне в хроничен проблем.

Какво да очакваме

Докато тичате, големият пръст на крака ви изтласква следващата ви стъпка. Ако разтегнете пръстът си твърде много назад, пренапрягате сухожилията, което причинява растежение като резултат. Може да получите растежение, когато бивате избуват ряско напред - например, когато сте блъснат по време на ръгби. С добро лечение, най-вероятно ще можете да играете отново в рамките на 1-2 седмици. Някои травми ще се нуждаят от повече време да се възстановят. Пълното възстновяване може да отнеме от 6 до 12 месеца.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват дейности и спортове, които включват бягане по и изтласкване от твърде повърхности, като футбол, ръгби, баскетбол и танци. Носенето на обувки, които са твърде меки и наднорменото тегло са други рискови фактори.

Интересен факт

Около 1 на всеки 10 000 души получават растежение на големият пръст на крака всяка година в САЩ.

Лечение

Леченията за растежение на големият пръст на крака включват:

 • Почивка на крака, обикновено за няколко седмици.
 • Ледени компреси.
 • Обездвижване на пръста посредством увиването му с бинт.
 • Повдигане на крака докато сте седнали или легнали.
 • Противовъзпалителни обезболяващи.
 • Залепване на пръста.
 • Физиотерапия.
 • Ортопедични обувки.
 • Използването на скоба, гипс или патерици.
 • Операция (при тежки случаи или усложнения).

Как да се предпазим сами

Повечето хора могат да лекуват растежението у дома. Най-вероятно ще трябва да оставите ходилото ви да почине 1-2 седмици. Увийте ходилото и го дръжте повдигнато, когато сте седнали или легнали. Избягвайте да тичате и ограничете ходенето си. Използвайте ледени компреси и приемайте НСПВС, продавани без рецепта - като ибупрофен и кетопрофен - за да облекчите болката и отока. Големият пръст на крака ви може да се залепи или захване за вторият пръст за да се облекчи напрягането му. Носенето добър чифт обувки с проваилно опора на свода.

Кога да посетим лекар

Ако имате силни болки в краката, посетете лекар. Фрактурите и другите остри заболявания се нуждаят от медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко дълго трябва да почивам?
2. Кога ще е е безопазно да ходя нормално?
3. Кога мога да се върна към спортуването?
4. Кога трябва да дойда за вторични прегледи?
5. Вероятно ли е да имам продължителни симптоми?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще прегледа пръста ви и ще задава въпроси за начина, по който сте се наранили. Ще имате нужда от рентгенови снимки и понякога друга имиджова диагностика, като томография или ЯМР.

Влошаване на състоянието

Наднормено тегло, носенето на тесни обувки, с недостатъчно опора за свода, артрит, много ходене или стоене прав, преди да са се излекували сухожилията.

Знаете ли че

 • Другото име на растежението е "пръстът на изкуствената покривка", получено през 1976 година. Преди съсдаване на изкуствената трева, с която се покриват игрищата през късните 1960, травмата е доста рядко срещана.
 • Половината от хората, които развиват растежението имат симптоми до 5 години по-късно.
 • Краката ви могат да порастнат с 1 размер, когато сте възрастен. Не опитвайте да набутата краката си в обувки, които са ви ставали като сте били 18, само ще увеличите риска от нараняване.

Факт

Растежението на големият пръст на крака е третата най-честа причина за прекратяване на кариерата на университетски спортисти.

Вид на болестта

Често срещана травма

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.