top banner
Изпрати email Разпечатай

Изкълчен глезен

Известно също като

Глезенно изкълчване, изкълчен глезен

Симптоми

Симптомите включват болка, чувствителност, оток и посиняване. Може да е трудно или болезнено да изпъвате стъпалото си, да ходите или да поставяте каквото и да е тегло върху глезена. Усещате пукане, когато се случва нараняването.

Описание на състоянието

Изкълченият глезен е нараняване на някои от сухожилията, които държат костите в крака заедно. Сухожилията са еластични и целта им е да се разтягат. Но ако ако разтегнете сухожилията в крака твърде дълго, чрез изкрививяване или усукване, можете да ги увредите, изкълчвайки глезена. При по-тежки изкълчвания съхожилията се скъсват. Футболен играч може да изкълчи глезена си, докато скача на игрището; офис работник може да изкълчи глезена си като слиза от бордюр с високи токове. Ако оставите крака ви да отпочине, изкълчванията в глезена обикновено се оправят от само себе си.

Какво да очакваме

Симптомите варират в зависимост от това дали сте разтегнали или скъсали сухожилие. Леките изкълчвания могат да причиняват лека болка. Тежко изкълчване може да направи ходенето невъзможно. Добрата новина е, че дори лошите изкълчвания много рядко се нуждаят от операция. Може да имате нужда от гипс или патерици за да предпазите глезена си докато се възстановява. След изкълчване, отока и болката могат да се облекчат в рамките на 2-3 дни. Пълното възстановяване често отнема от 4 до 6 седмици. Ако не оставите стъпалото да почине, докато се сухожилията могат да се възстановят, може да развиете хронични проблеми, като болка и нестабилност в глезена.

Рискови фактори

Рисковите фактори за изкълчвания на глезен включват минали изкълчвания, наднормено тегло, ходене или тичане по неравна повърхност, спортове, които изискват тичане или извиващи движения и артрит.

Интересен факт

Милиони хора изкълчват глезените си всяка година в САЩ.

Лечение

Лечението за изкълчен глезен включва:

 • Почивка на глезена.
 • Слагане на лед върху зоната.
 • Поддръжане на глезена, чрез увиването му с бинт.
 • НСПВС, като ибупрофен или кетопрофен за намаляване на болката и отока.
 • Скоба, шина или гипс.
 • Патерици, за намаляване на напрягането на глезена.
 • Специалните тренировки за възвръщане на силата и предотвратяване на схващането - след като болката и другите симптоми изчезнат.
 • Операция, в редки случаи.

Как да се предпазим сами

Може да лекувате изкълченият си глезен у дома. Оставете глезена ви да почине и поставяйте ледени компреси върху зоната. Повдигайте крака си, когато седите или лежите. НСПВС продавани без рецепта, като ибупрофен и кетопрофен ще помогнат с болката и отока. Ограничавайте теглото, което поставяте върху крака си докато се лекува. Може да имате нужда от скоба или патерици. Със сигурност, оставете глезена ви да се възстанови напълно преди да спортувате отново.

Кога да посетим лекар

Ако имате болка или оток в глезена, особено ако е толкова остра, че не можете да го напрягате изобщо, посетете лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко дълго трябва да си почива глезена ми?
2. Колко мога да вървя с контузен глезен?
3. Имам ли нужда от друго лечение?
4. Има ли специфични упражнения, които трябва да правя?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще прегледа глезена ви и ще задава въпроси. Може да имате нужда от рентгенова снимка, ЯМР или друга образна диагностика за изключването на други проблеми.

Влошаване на състоянието

Не позволяване на глезена да почива след изкълчване, носене на обувки, които не поддържат крака ви достатъчно добре и играенето на спортове, които изискват внезапни промени в посоката, като тенис, футбол, баскетбол и ръгби.

Знаете ли че

 • Изкълчените глезени са най-честият вид изкълчване.
 • Травмите на глезена се равняват на от 10 до 30% от всички спортни травми при младите спортисти.
 • Около 40% от изкълчените глезени са достатъчно тежки, за да доведат до хронични проблеми.

Факт

Около 25 000 души изкълчват глезена си всеки ден.

Вид на болестта

Често срещана травма на краката

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.