top banner
Изпрати email Разпечатай

Бурсит (Гъши)

Известно също като

Гъши краков бурсит

Симптоми

Симптомите включват болки или болежки в колянната става, схванатост на коляното, оток под коляното и болка при движение на коляното.

Описание на състоянието

Бурситът е възпаление на ставните бурси, малките торбички с течност, които омекотяват костите, сухожилията и мускулите около ставите. Гъшата бурса се намира във вътрешната част на коляното между пищялът и трите сухожилия. Когато се възпали, причинява болка, особено когато сгъвате коляното си. Болката може да е по-остра през нощта. Гъшият бурсит е чест срещан при спортисти, хора с артрит и хора с диабет. Може да е резултат от остра травма, като удар под коляното или от износване и разскъсване, особено при някой, който е с наднормено тегло.

Какво да очакваме

Нужни са от шест до осем седмици лечение преди симптомите на бурсит да се облекчат. Получаването на облекчение често означава въвеждането на промени в нормалната ви дейност. Например изкачването на стълби може да влуши бурсита. Както и участването в спортове или участването в дейности, които напрягат коляното. По време на възстановяването, може да работите с физиотерапевт или треньор, който може да ви научи на упражнения за разтягане на мускулите и сухожилията и тяхното подсилване, за да поддържат по-добре коляното. Може да приемате лекарства като аспирин или ибупрофен за болката. Гъшият бурсит може да се превърне в хроничен източник на болка ако не се лекува незабавно. Ако бурситът не се подобрява с лечение, може да се наложи по агресивен подход включващ инжекции и други процедури.

Рискови фактори

Диабет, наднормено тегло, спортни травми, тичане, артрит и напреднала възраст.

Интересен факт

Бурситът се среща често при хора, които остеоартрит в коляното, особено тези, които са бегачи или с наднормено тегло.

Лечение

В повечето случаи лекарят ще препоръча домашна грижа:

  • Поставянето на леден компрес върху коляното няколко пъти на ден за намаляване на болката и възпалението.
  • Използването на еластичен бинт върху коляното за поддръжка.
  • Почивка на ставата за ограничен период от време - твърде много почивка може да причини схващания и допълнителна болка при движение.
  • Използването на лекарства като аспирин или ибупрофен за болката.

Лекарят също може да ви насочи към физиотерапевт, който да ви научи на специфични упражнения, които ще ви помогнат да разтягате сухожилията си и да подсилвате поддръжката на коляното. Ако бурситът не се подобрява с лечението, лекарят може да предпише инжекции, смес от стероиди и упойка, които да намалят възпалението и облекчат болката.

Как да се предпазим сами

Може да облекчите болката от бурсита чрез отпочиване на ставата, поддръжането на коляното с еластичен бинт, слагане на лед върху коляното няколко пъти на ден и приемането на противовъзпалителни болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта.

Кога да посетим лекар

Свържете се с лекаря си незабавно ако забележите признаци на инфекция, като треска, непрестанна топлина или зачервяване в колянната става или изострена чувствителност. Също се обадете на лекаря си ако болката не намалява след домашната грижа.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко дълго трябва да оставя коляното ми да почине?
2. Трябва ли да намаля развличащите или работните си дейности?
3. Колко дълго ще е обострено коляното ми?
4. Има ли конкретни упражнения, които трябва да правя?
5. Възможно ли е това да е нещо по-сериозно от бурсит?

Как се диагностицира

Лекарят ще прегледа коляното ви. За да изключи инфекция, лекарят може да премахне течността от ставата с игла и да я изпрати за тестване в лабораторията. Рентгеновите снимки не помагат в дианостицирането на гъши бурсит, но лекарят може да назначи една за да провери за фрактура.

Влошаване на състоянието

Продължително напрягане на бурсата или колянната става с тичане, трениране или работа.

Знаете ли че

  • Когато е отекла гъшата бурса излежда като гъши крак.
  • За някои хора, бурситът е най-болезнен, когато са легнали. Спането с възглавница между бедрата може да предостави облекчение.
  • Отслабването често може да намали напрягането на колянната бурса и да помогне във въстановяването от гъши бурсит.

Факт

Проучванията сочат, че около 10% от бегачите имат коленен бурсит.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.