top banner
Изпрати email Разпечатай

Изкълчено коляно

Известно също като

Изкълчена патела

Симптоми

Симптомите включват болка и оток в коляното, скованост и деформираност. Изправянето на коляното или напрягането му могат да са невъзможни.

Описание на състоянието

Изкълчванията на коляното или капачката на коляното се появяват, когато едната от костите в коляното - капачката или костите в долната или горната част на крака се плъзнат или бъдат ударени и избутани извън мястото си. Тежко изкълчване може да причинява интензивна болка. Някои може да изкълчи коляното или капачката на коляното си след ПТП или след спортно нараняване. Нелекувани изкълчвания могат да причинят хронична болка и деформация. Изкълченото коляно може да е спешен случаи - травмата може да увреди артериите и в такъв случай се нуждае от незабавно лечение.

Какво да очакваме

Ако сте изкълчили коляното или капачката на коляното си, сложете шина на коляното и незабавно посетете лекар. Изкълчените капачки на коляното са сравнително често срещани. Изкълчванията на другите кости в коляното са по-рядко срещани и по-сериозни; сухожилията се разскъсват. Те причиняват интензивна болка и деформация. Лекарят ще иска да прегледа коляното за да е сигурен, че не сте увредили близък хрущял, кост или артерия. Понякога изкълчената капачка на коляното или изкълченото коляно ще се върнат сами на мястото си. В други случаи лекарят ще репозиционира костта обратно на мястото й. Може да имате нужда от физиотерапия след това за възстановяване на коляното. Някои хора имат нужда от операция.

Рискови фактори

Изкълчванията на капачката на коляното са най-често срещани при момичета в тийнейджърските им години и спортисти. Рисковите фактори за изкълчване на коляното или капачката на коляното включват ПТП-та, контактни спортове, падания и трудови злополуки.

Интересен факт

Около 1 на всеки 17 000 души изкълчват капачката на коляното си всяка година. Изкълчвания на самото коляно са доста по-рядко срещани.

Лечение

Лечението включва:

  • Връщане на костта в правилна позиция.
  • Шина, гипс или обездвижител, които да помогнат на ставата да се възстанови.
  • Обезболяващи, със или без рецепта.
  • Патерици.
  • Почивка.
  • Физиотерапия, след като коляното започне да се възстановява.
  • Операция.

Как да се предпазим сами

Изкълчванията на коляното или капачката на коляното се нуждаят от медицинска помощ. Поставяне на лед върху коляното може да помогне в намаляването на отока докато чакате да ви прегледа лекар.

Кога да посетим лекар

Ако имате продължителна болка в коляното си, посетете лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Коляното или капачката на коляното си съм изкълчил?
2. Колко дълго ще трябва да щадя коляното си?
3. От какво лечение се нуждая на този етап?
4. Кога да започна физиотерапия?
5. Вероятно ли е да имам нужда от операция?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще прегледа коляното ви и ще ви зададе въпроси. Най-вероятно ще имате нужда от рентгенова снимка и ЯМР.

Влошаване на състоянието

Не позволяване на коляното да се възстанови преди напрягането му, прекалено залежаване.

Знаете ли че

  • Почти една трета от хората с изкълчено коляно - не само изкълчена капачка - имат нужда от операция за поправяне на артериите в крака.
  • Около половината от всички изкълчвания на коляно се поправят сами преди да бъдат погледнати от лекар.
  • Съблуксацията на капачката на коляното е временно и частичко изкълчване на капачката на коляното. Често е резултат от леки необичайности в структурата на коляното ви.

Спешна помощ

Ако нараните коляното си и е много болезнено, отекло, деформирано или сковано - или ако не можете да усещате пулс в долната част на крака си - отидете в спешно отделение. Не опитвайте сами да шофирате автомобил.

Факт

Един на всеки четири бегача има болка в коляното.

Вид на болестта

Спешен Случай

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.