top banner
Изпрати email Разпечатай

Кръвонасядане в Краката

Известно също като

Дълбоко венозна тромбоза

Симптоми

Симптомите на съсреците в дълбоките вени на краката могат да включват отоци в крака или по вената на крака, болка или чувствителност, която може да се появява само в изправено положение или при ходене, топлина близо до отока или болка и червена или обезцветена кожа. Симптомите на белодробната емболия могат да включват недостиг на въздъх, ускорено дишане, болка при дишане, изкашляне на кръв и ускорен пулс.

Описание на състоянието

Кръвонасядането в крака се получава, когато кръвта се стъсти и насъбере във вена на бедрото или прасеца. Но съсирек дълбоко в крака, особно в бедрото, може да се отчупи, да стигне до белият дроб и да блокира кръвопотока, причинявайки състояние наречено белодробна емболия. Това може да увреди белите дробове и други органи и да причини смърт. Седенето за продължителен период от време, ако сте приковани към легло, били сте подложени на операция или на травма на долната част на тялото, като счупено бедро, може да доведе до съсирек в крака. Може да усещате болка в крака си и да нямате други симптоми. Антикоагуланти или разредители на кръвта, могат да предотвратят уголемяването на съсирека.

Какво да очакваме

Съсирек близо до повърхността на кожата на крака ви обикновено не е опасен. Съсирек надълбоко в крака, наричан дълбоко венозна тромбоза, може да причини оток, топлина и болка, която се влошава, когато стоите изправен или ходите. Но около половината хора нямат никакви симптоми, освен в случаите когато съсирека причини белодробна емболия. Тогава може да имате недостиг на въздух или болка, при взимането на по-дълбок дъх или може да изкашляте кръв. Лекарят може да реши да наблюдава съсреика, ако е малък и под коляното ви. Ако е в бедрото, може да е възможно да се изчисти у дома със лекарства, които разреждат кръвта, първо посредством инжектиране, а след това в формата на хапчета, в рамките на три или повече месеца. Ако имате сериозно основно заболяване или сте бременни, може да имате нужда от хоспитализиране. Получаването на съсирек в крака ви поставяне под риск от развиването на оещо, затова лекарят ви ще препоръча предотвратителни мерки като например носенето на поддръжащи чорапогащи.

Рискови фактори

Под повишен риск от кръвонасядания в крака сте ако имате лична или семейна анамнеза с дълбоко венозна тромбоза; имате проблеми със съсирването на кръвта; приемате хормонална терапия или противозачатъчни; имате дълбоко венозна травма от операция или счупена кост; били сте приковани към легло или сте стояли за продължителен период от време на самолет, например; ако сте бременни или наскоро родили; на възраст над 60 години; ако сте с наднормено тегло; ако пушите; имате сърдечна недостатъчност; имате катетър във вена; или имате някаква форма на рак или сте подложени на лечение за рак.

Интересен факт

Близо 2 милион души годишно, повечето от тях на възраст над 40 - развиват дълбоко венозна тромбоза в САЩ.

Лечение

Лечението за кръвонасядане в крака може да включва:

 • Разредители на кръв като уарфарин (Кумадин) и хепарин, които да предотвратят уголемяването на съсирека и намаляване на съсирванията.
 • Чести изследвания на кръвта.
 • Тромболитични инхибитори, лекарства за разграждане на съсиреците, които да разтворят големите съсиреци в животозастрашаващи ситуации.
 • Операция за поставяне на филтър в голяма вена, вена кавата, за да предовратяване достигането на съсирека до белите дробове; използва се при хора, които не могат да приемат разредители на кръв.
 • Поддръжащи чорапогащи за намаляване на отока и предотвратяване формирането на нови съсиреци.
 • Повдигане на крака над сърцето.

Как да се предпазим сами

Тези стратегии за самостоятелна грижа, могат да помогнат за предотвратяването на повторно кръвонасядане в крака:

 • Носете поддръжащи чорапогащи, според препоръката на лекаря си.
 • Не стоите седнал или легнал за продължителни период от време.
 • Разхождайте се, движете краката си, разтягайте и стягайте краката си, пийте много течности по време на дълги пътувания.
 • Отслабнете, ако сте с наднормено тегло.
 • Повдигнете краката си, докато стоите седнал или легнал.

Кога да посетим лекар

Посетете лекаря си, ако мислите, че имате кръвонасядане в крака си. Ако имате болка в краката или оток, отидете в спешно отделение. Ако имате симптоми на белодробна емболия, обадете се на 112 незабавно.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Възможно ли е кръвонасядане в крака ми да причинява симптомите ми, или може да е друго състояние?
2. От какви изследвания имам нужда?
3. Какви лечения трябва да получа за съсирек в крака?
4. Ако приемам разредители за кръв, кои са лекарствата, продавани без рецепта, които трябва да избягваме?
5. Ако приемам разредители за кръв, възможно ли е някои храни да намалят ефективноста им?
6. Какво мога да направя за да предотвратя бъдещи кръвонасядания в краката?

Как се диагностицира

За да открие дълбоко венозна тромбоза, лекарят ви ще снеме анамнезата ви и ще направи физически преглед, както и може да направи ултразвик, ЯМР, томография и кръвно изследване наричано D-димер тест, за измерване вещество в кръвта, което се изпуска, при разлагането на съсирек. Венография, инжектирането на оцветител във вена, за да може да се направи рентгенова снимка, се използва доста рядко.

Знаете ли че

 • През 2007, вицепрезидентът Дик Чейни развива дълбоко венозна тромбоза в крака след общо 65 часа полети в рамките на 9 дни.
 • Белодробната емболия е третата най-честа причина за смърт в САЩ.
 • Дълбоко венозната тромбоза в краката причинява повече от 90% от случаите на белодробна емболия.

Спешна помощ

Обадете се на 112 ако имате симптоми на белодробна емболия като недостиг на дъх или болки в гърдите или ако изкашляте кръв. Отидете в спешно отделение незабавно, ако сте под риск от дълбоко венозна тромбоза и имате болка в крака или оток.

Факт

От хората, които са имали една дълбочинна тромбоза, 20% развиват още една в рамките на 2 години.

Вид на болестта

Спешен случай

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.