top banner
Изпрати email Разпечатай

Бурист (Олекранон)

Известно също като

Лакътен бурсит, хлебарски лакът

Симптоми

Подуване на лакътя много често е първият симптом. Евентуално, подутата бурса започва да боли, особено, когато сгъвате лакътя си или натискате ставата. Когато лакътния бурсит е причинен от инфекция, подутината може да стане червена и топла на допир. Нелекуван, инфектираният олекранон може да се пръсне и да изпуска гной.

Описание на състоянието

Бурситът е възпаление или инфекция на пълните с течност торбички, наречени бурси, които омекотяват сухожилията и костите из тялото. Бурситът на лакътя се появява, когато олекранонната бурса в острата част на лакътя става раздразнена или се възпалява. Продължително напрежение или удар в лакътя могат да причинян олекранонов бурсит. Също така може да бъде причинен и от инфекция. Ако бурситът е причинен от възпаление, обикновено ще се излекува от само себе си с течение на времето и почивка. Ако имате инфекциозен бурсит, лекарят ви ще източи течността и ще в даде антибиотик.

Какво да очакваме

Лакътният бурсит обикновено изчезва от само себе си с почивка и противовъзпалителни лекарства, които се продават без рецепта, като аспирин или ибупрофен. Но, ако бурситът е причинен от инфекция, областта може да има нужда от източване с игла на всеки няколко дни докато инфекцията се премахне.

Рискови фактори

Мъжки пол; участване в спортове или работа, които включват повтаряеми движения; нараняване или друга травма на лакътя; диабет; ревматоиден артрит; подагра; алкохолизъм

Интересен факт

Бурситът е основното оплакване при около 0.4% от всички посещения в клиники за основна грижа.

Лечение

Ако бурситът ви е причинен от инфекция, вашият лекар ще източи течността от бурсата и ще ви предпише антибиотик. Ако бурситът е причинен от инфекция, лекарят може да препоръча носенето на налакътник за да се омекоти лакътя, избягването на дейности, които напрягат подутата област и приемане на противовъзпалителни лекарства, продавани без рецепта, като аспирин или ибупрофен. Ако подуването и болката продължат повече от няколко седмици, лекарят ви може да използва игла за източване на част от течността в бурсата, за да облекчи налягането и тогава да инжектира кортикостероидно лекарство за намаляване на възпалението. Ако това не е достатъчно да облекчи симптомите, вашият лекар може да препоръча операция за премахване на бурсата. На нейно място ще израстне нова бурса, в рамките на няколко седмици.

Как да се предпазим сами

Може да е възможно да облекчите симптомите на бурсита сами като пазите ставата с налакътник, почиване на засегнатата област, изстудяване на ставата за намаляване на болката и подутината, използването на еластични бинтове, повдигане на областта, за да се спре насъбирането на кръв и приемането на лекарства, като аспирин и ибупрофен, за намаляване на възпалението.

Кога да посетим лекар

Тъй като лакътният бурсит може да е инфекциозен, важно е да посетите лекар, ако имате подобни симптоми за първи път. Ако вече сте диагностицирани с бурсит и се наблюдава повторно пламване на възпаление, може да опитате да се лекувате сами у дома със самостоятелни грижи. Ако болката не изчезва, запазете час при лекаря си.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Лакътният бурсти ли причинява болката, която чувствам?
2. Имам ли инфекция?
3. Ако да, ще има ли нужда да бъде източена?
4. Ще трябва ли да приемам антибиотик?
5. Какво мога да направя за да облекча симптомите?
6. Трябва ли да щадя лакътя си?
7. Колко време ще мине, преди да изчезне болката?
8. Кога мога да възстановя нормалната си дейност?
9. Какво мога да направя за да предотвратя повторна поява?

Как се диагностицира

Лекарите обикновено могат да диагностицират лакътният бурсит просто като преценят симптомите и прегледат засегнатата област. В някои случаи, лекарите премахват течност от бурсата посредством игла за да проверят за инфекция. Вашият лекар може да препоръча рентгенова снимка и кръвни тестове за да провери за други заболявания, които могат да причиняват подобни симптоми.

Влошаване на състоянието

Ако продължавате да използвате болящата става.

Знаете ли че

  • Водопроводчиците, строителните работници и другите, чиято работа включва лазене или подпиране с лакти, са под изложени на по-висок риск от лакътен бурсит.
  • Ставите, които най-често са засегнати от бурсит са рамото, лакътя, китката, ръката, коляното и стъпалото.
  • Бурситът на коляното и лакътя са особено податливи към инфекция.
  • Мъжете са доста по-податливи към инфекциозен бурсит от жените.

Факт

Тялото съдържа около 160 пълни с течност торбички или бурси, които защитават ставите.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.