top banner
Изпрати email Разпечатай

Бурсит ( суб делтоиден)

Известно също като

Субакромиален бурсит. Възпалението на бурсата (околоставната торбичка) са познати е медицинския свят с името субделтоиден и субакромиален бурсит. 

Симптоми

Болки в страничната и предната част на рамото, проблеми със съня на засегнатата страна, болка при повдигане на ръката.

Описание на състоянието

Субделтоидният бурсит е възпаление на малките торбички с течност (Бурса),които играят ролята на "смазка" на ставата и "опакова" костите,мускулите и сухожилията. Обикновено това възпаление се причинява от увреждане или прекалената употреба на рамото. Това причинява болка, която се разпространява по предната вътрешна част на рамото,а понякога и надолу по ръката. Тази болка може да се появят внезапно след нараняване или да се развие постепенно ( с течение на времето) .При Бурсит можете да чувствате болка или напрежение само при дейност (натоварване) или през цялото време. Болките може да идват и си отиват, но обикновено не се лекува самостоятелно в домашни условия. Лечението може да е различно- противовъзпалителни средства,физическа терапия,инжектиране на кортикостероиди или анестетик.

Какво да очакваме

Ако рамото е контузенo, симптомите на бурсит могат да се появяват бързо. По-често, симптомите се развиват и се влошават с течение на времето от прекалената употреба на раменната става. Противовъзпалителните средства и физическата терапия могат да ви помогнат да се възстановите, въпреки че това може да отнеме седмици, за да се разсее болка. Ако не се повлияе по-добре, лекаря ви може да предложи инжектиране на кортикостероиди и местно обезболяване,като например упойващо вещество. Ако се инжектира медикамент, болка може да се увеличи за няколко дни и след това да отшуми. Ако имате частично освобождаване или симптомите се връщат, лекаря ви може да приложи повторна инжекция 4 до 6 седмици по-късно. Може да се приложат не повече от три инжекции в рамките на една година.

Рискови фактори

Спортуване или работни действия, които поставят натиск върху рамото.

Интересен факт

Раменните проблеми съставляват огромен брой посещения при лекар всяка година.

Лечение

Лечението може да включва:
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Физикална терапия, включително специални упражнения.
 • Инжектиране на кортикостероиди и местна упойка.
 • Антибиотици, ако бурсит е инфекциозни.
След инжектиране,поставете лед в засегнатата област за 20 минути два или три пъти дневно в продължение на 1- 2 дни. Няколко дни по-късно, може да поставите топъл компрес и леко може да раздвижвате рамото, но не правете тежки физически дейности или енергични упражнения, докато вашият лекар не разреши..

Как да се предпазим сами

За контролиране на симптомите си,осигурете почивка на рамото,вземете нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), и се опитайте лек масаж, който помага на някои хора.

Кога да посетим лекар

Посетете вижте лекар, ако болката не се облекчи след положените грижи или не можете да извършвате обичайните си дейности.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какви са причините за бурсит ?
 2. Как може да си сигурен, че това е субделтоиден бурсит ?
 3. Какво е най-доброто лечение за мен ?
 4. Когато мислите, че мога да се върна към обичайните си дейности ?
 5. Мога ли да направя нещо, за да се предотврати повторен бурсит ?

Как се диагностицира

Субделтоидния бурсит може да бъде труден за диагностицирне, защото симптомите може да варират значително при различните хора. Лекарят ви може да диагностицира субделтоиден бурсит чрез физикален преглед, като провери обхвата на движение на раменния пояс и отбележи симптомите на болка и подуване с палпация. Понякога специална инжекция може да помогне при диагностицирането на проблема, както и лечението му. Ако болката намалява след инжектиране, субделтоидния бурсит е по-вероятнта причината.

Влошаване на състоянието

Някои движения, като тези при тениса или поддържане на партньор (при танци).Неосигуряване на покой на засегнатото рамо.

Знаете ли че

 • Ревматоидният артрит може да възпали рамото, което води до бурсит.
 • Жлъчни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания могат да причинят болка,която се излъчва по нервите в рамото.
 • Човешкото тяло съдържа повече от 100 Бурси.

Факт

Бурситът може да се причини от работното място, чрез еднотипни движения или спорт.

Вид на болестта

Често срещана.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.