top banner
Изпрати email Разпечатай

Изкълчено рамо

Известно също като

Сублуксация на рамо,изкълчване на рамо,дислокация на рамо

Симптоми

Изкълченото рамо причинява силна болка в раменната става. Рамото се движи изключително трудно и много болезнено. Формата на рамото може да изглежда необичайно.

Описание на състоянието

Дислокация на рамо се получава, когато горната част на ръката се извие назад и нагоре и излезе от контакт с ямката на ставата. Травмата може да бъде изключително болезнена и прави почти невъзможно движението ръката без силна болка.

Какво да очакваме

Изкълченото рамо е извънредна ситуация и се нуждае от незабавна медицинска помощ. Лекарите ще направят оценка на вредите, ще осигуряват болкоуспокояващи и ще върнат рамото в нормалното му положение. Повечето хора са в състояние да се върнат към обичайните си дейности веднага след период на почивка и възстановяване. Но раменете, които са дислоцирани са по-склонни да се преместят отново, особено когато първото изкълчване се случва при хора,който са по-млади от 20 години. Ако е налице увреждане на сухожилията на рамото, лекарите могат да препоръчат операция, за да се предотврати това да се случи отново. Хората, които са дислоцирали раменете си са с по-висок риск от развитие на артрит в раменете си.

Рискови фактори

Възраст от 18 до 25 години, защото в тази възраст хората са по-активни физически.Хора на напреднала възраст, тъй като са с по-слаби връзки и стави.

Интересен факт

Раменните размествания засягат около 1,7% от населението. Те почти винаги са причинени от нараняване.

Лечение

Лекарите ще предпишат лекарства за болката в рамото. Понякога са необходими успокоителни,за да помогнат на хората да се отпуснат. Ако имате изкълчено рано, не се опитвайте да го наместите сами . Това обикновено се прави в спешно отделение. В редки случаи може да се наложи нормалната позиция на рамото да се върне под обща анестезия в операционна зала. След като рамото е обратно на мястото си, движенията на ръката се блокират за известно време чрез различни методи (шини,превръзки). Може да се наложи предписание на болкоуспокояващи за първите няколко дни. Рамото трябва да остане неподвижно в продължение на няколко седмици. След това, физикална терапия, гимнастика и други укрепващи упражнения, могат да помогнат.

Как да се предпазим сами

Веднага след травмата, запазете неподвижно рамото. Използвайте обездвижваща превръзка. Ако няма кой да ви помогне, можете да си направите превръзка с парче плат, като голяма кърпа или чаршаф. Поставете възглавница между ръката и тялото, за да укрепи травмираното рамото. Да не се яде и пие нищо. По-добре е стомаха да е празен, докато рамото се върне на мястото си.

Кога да посетим лекар

Свържете се с лекар или отидете в спешното отделение веднага, ако подозирате, че сте изкълчили рамото си. Забавяне може да доведе до по-нататъшно увреждане на сухожилията, мускулите, кръвоносните съдове и нерви.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко време ще е нужно да е обездвижена ръката ми ?
 2. Какво мога да взема за облекчаване на болката ?
 3. Как мога да предотвратя контузия на рамото, докато спя ?
 4. След като рамото ми оздравее, трябва ли да посетя физиотерапевт ?
 5. Какви са шансовете да изкълча рамото си повторно ?
 6. Какво мога да направя, за да предотвратя ново изкълчване ?
 7. Нужна ли е от операция ?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще ви прегледа, за да провери дали сте изкълчили рамото си. Може да е необходима рентгеновова снимка или MRI( ЯМР- ядрено-магнитен резонас).

Влошаване на състоянието

Забавяне на медицинското лечение.

Знаете ли че

 • Раменните размествания са изобразени в египетските гробници на стенописи от 3000 г. пр.Христа. 
 • Между 20 и 30 годишна възраст, мъжете са девет пъти по-склонни да изместят рамото си от жените . След 60-годишна възраст, жените са по-склонни от мъжете да изкълчат раменете си.
 • Разместванията на раменете често са придружени от наранявания ротаторния маншон, особено при по-възрастни хора.
 • Около 90% от хората, които изпитват раменни луксации на възраст под 20 години преживяват  втора дислокация. След 40 годишна възраст, рискът от втора дислокация пада до 14%.

Спешна помощ

Ако подозирате, че имате изкълчено рамо, потърсете спешна медицинска помощ веднага. Изчакването може да причини болка и допълнително увреждане на рамото.

Факт

Раменната става е най-често изкълчваната става. 

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.