top banner
Изпрати email Разпечатай

Бурсит на седалището

Известно също като

Бурсит на " шивача " , Ишиален бурсит 

Симптоми

Симптомите включват болка и чувствителност в седалищните мускули. Болката може да се разпространи по задната част на краката. Може да е по-болезнено при сядане, ходене или извиване на бедрата. Планинското катерене или стоенето на пръсти може да бъде особено болезнено.

Описание на състоянието

Бурситът причинява болка в седалището, в едната или двете страни.  Бурсите са малки торбички с малко количество течност, които намаляват триенето и омекотяват движението на костите, лигаментите и мускулите около ставите или в тялото, в зависимост от разположението на бурсите - в този случай от двете страни на долната част на таза. Ако нараните мястото или го напрегнете при седнало положение за продължително време, това може да доведе до раздразнение на бурсите, причиняващо болка и подуване. Хора, чиято работа изисква седнало положение са по-предразположени към развитие на бурсит. Болкоуспокояващи, леден компрес и някои други средства могат да помогнат при това състояние. Ако не се лекувате, бурситът може да стане хроничен.

Какво да очакваме

Обикновено бурситът се развива бавно от постоянно напрежение при седнало положение. Рядко инфекции или други заболявания, като подаграта са причина за бурсит. В тези случаи се прилагат други методи на лечение от обичайните, насочени към основната причина, довела до бурсит. Бурситът не е сериозно заболяване, но е важно да потърсите помощ. Ако не се лекува, бурситът може да стане хроничен.

Рискови фактори

Продължително седене, ако сте с наднормено тегло, ако не правите физически упражнения, ако страдате от артрит, подагра.

Интересен факт

Бурситът не е често срещано заболяване, но се среща при хора, които стоят в седнало положение продължително време без промяна на позата.

Лечение

Лечението на бурсита може да включва:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС ) като ибупрофен и кетопрофен за подуването и болката.
 • Охлаждащ компрес.
 • Инжекции на кортикостероиди.
 • Рехабилитация.
 • Отслабване и нормализиране на телесното тегло.
 • Дренаж на излишната течност от бурсата.
 • Антибиотици в редки случаи, когато инфекция е причината за симптомите.
 • В редки случаи - хирургична намеса.

Как да се предпазим сами

Използвайте медикаменти от групата на НСПВС, като убопруфен и кетопрофен при болка и подуване. Използвайте леден компрес. Необходима е почивка и избягването на дейности , причиняващи болка, докато се лекувате. Ако развиете бурсит вследствие на продължително седене, направете някои промени в начина на живот и на работа, когато се възстановите. Взимайте редовно почивка и се разхождайте, ако стоите седнали целодневно или използвате бюро, правете кратки паузи, като стоите известно време прави. Вземете си по-удобен стол или възглавница за сядане. Уверете се, че носите удобни обувки, с които да пазите баланс. Ако сте с наднормено тегло, трябва да отслабнете и да правите физически упражнения.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате болка в областта на седалището или бедрото, която не преминава след известен период от време. Ако имате болка и температура, потърсете незабавно лекарска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Защо имам бурсит?
 2. Какво помага за болката?
 3. Колко време не трябва да напрягам зоната?
 4. Можете ли да ми покажете стречинг или някакви упражнения, които да ми помогнат?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви зададе въпроси и ще Ви прегледа. Може да е необходима рентгенография, кръвни изследвания или ултразвук. Понякога се налага и дренаж на течността от бурсата за изследване.

Влошаване на състоянието

Прекарване на часове в седнало положение, изкачване на стълби, напрежение в седалищните мускули, твърди столове и движение на тазобедрените стави.

Знаете ли че

 • Хората, които стоят продължително време седнали, като шивачите, получават бурсит на седалището по-често от останалите, поради това се нарича и бурсит на " шивача ". 
 • Хората имат  около 160 бурси, които са разположени навсякъде по тялото, но най- честно около ставите.
 • Бурса е дума, която идва от латински език и означава портмоне.

Факт

Бурситът е най-честата причина за болка в бедрото.

Вид на болестта

Често срещано / Заболяване на опорно-двигателния апарат

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.