top banner
Изпрати email Разпечатай

Уголемяване на простата

Известно също като

Доброкачествена простатна хиперплазия, ДХП, доброкачествена хипертрофия на простата,доброкачествено уголемяване на простатата.

Симптоми

По-малко от половината мъже с уголемена простата имат симптоми. Симптомите могат да включват силни позиви за уриниране, слаб поток на урината, напрежение за уриниране, неспособност за уриниране, болка при уриниране, кръв в урината, позиви за уриниране два или повече пъти през ноща, непълно изпразване на пикучния мехур, капене в края на уринирането.

Описание на състоянието

Разширената простата с напредването на възрастта може да окаже натиск върху пикучния мехур, което води до проблеми при уринирането. Симптомите включват слаба или прекъсната струя, позиви за уриниране и често уриниране, особено през нощта. Уринирането веднага след появяването на позиви за уриниране, както и изпразването на пикучния мехур, може да помогне за облекчаване на симптомите. Могат да се използват и медикаменти. Ако те не помогнат, с хирургична интервенция може да се редуцира размера на простата.

Какво да очакваме

Симптомите на уголемяване на простата могат да отшумят. Ако те продължат, вашият лекар може да ви препоръча лекарства за свиване на простата или хирургично лечение за редуциране размера на жлезата. Тези начини за лечение помагат за облекчаване на симптомите при много мъже. Запомнете: доброкачествената простатна хиперплазия или уголемяването на простата не е онкологично заболяване. Уголемяването на простата не увеличава риска от рак на простата.

Рискови фактори

Ако сте на възраст над 50 години.

Интересен факт

Повече от половината мъже над 60 години и 90% от мъжете над 70 и 80 години имат симптоми на уголемяване на простата.

Лечение

 • Два вида медикаменти спомагат за лечението на симптомите на уголемяване на простата. Единият вид отпуска мускулите на простата. Другият свива простата. Последните проучвания показват, че тези лекарства са най-подходящи в комбинация.
 • При някои мъже е необходима операция на простата. Използват се различни техники, които включват операция за отстраняване на излишната простатна тъкан и операция, при която лекарите изрязват част или всички разширения на простата.

Как да се предпазим сами

Можете да облекчите симптомите на уголемяване на простата чрез уриниране веднага след появяването на позиви за уриниране и чрез изпразване на пикучния мехур напълно. Съществува голямо разнообразие от хранителни добавки за облекчаване на симптомите на уголемяване на простата, но няма доказателства за това, дали те помагат наистина.

Кога да посетим лекар

Посетете вашия лекар, ако симптомите на уголемяване на простата се превърнат в проблем за вас. Ако изведнъж се окаже трудно или невъзможно да уринирате, потърсете спешна медицинска помощ незабавно. Острото задържане на урина е сериозен симптом, който може да доведе до сериозни усложнения.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Каква е причината за моите симптоми?
 2. Необходими ли са изследвания за рак на простата?
 3. Какво мога да направя, за да се освободя от симптомите без да се прибягва до медикаменти?
 4. Има ли доказателства затова, че хранителните добавки помагат при лечението на уголемяването на простата?
 5. Ще трябва ли да приемам лекарства до края на живота си?
 6. Какви са страничните ефекти от лекарствата?
 7. Ако лекарствата не помогнат, ще бъде ли необходима операция?
 8. Какви са вариантите на хирургично лечение?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще провери дали простата ви е уголемена чрез ректално туширане. За да изключи възможността за рак, вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, които измерват специфичен простатен антиген(PSA). Вашият лекар може да препоръча тест, с който се измерва потока на урина.

Ако потокът на урината ви е слаб, вашият лекар може да направи изследване, наречено цистоскопия, което включва поставянето на малка тръбичка с обектив накрая във вашата уретра. Това позволява на вашия лекар да види вътрешността на уретрата и пикучния мехур.

Знаете ли че

 • Простата произвежда течност, която подхранва и предпазва спермата.
 • Лечението на уголемената простата не води до нарушаване на сексуалната функция при мъжете.
 • Симптомите на уголемена простата тенденциозно са по-тежки при афроамериканските мъже в сравнение с другите расови групи.
 • Един от десет мъже в напреднала възраст има сериозни симптоми на разширена простата.

Факт

Повече от 14 милиона мъже в САЩ имат симптоми на уголемяване на простата.

Вид на болестта

Често срещана

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.