top banner
Изпрати email Разпечатай

Нисък калий (хипокалиемия)

Известно също като

Калиев недостиг

Симптоми

Симптомите могат да включват крампи в долните крайници-особено в зоната на прасеца, сърцебиене, лесна умора и слабост, недостиг на въздух при вдишване, замаяност, объркване, загуба на съзнание, колапс, скованост, гадене или повръщане, коремни болки, неритмична сърдечна дейност, депресия и други психологични проблеми. 

Описание на състоянието

Хипокалиемията възниква, когато нивото на калий в кръвта на човек спадне под нормата и може да предизвика загуба на енергия, мускулни спазми в краката, слабост, замаяност и гадене. Много ниските нива са животозастрашаващи. Нервните и мускулните клетки в тялото се нуждаят от калий, за да функционират. Това важи и за мускулите на сърцето. Най-честите причини са приема на диуретици или някои други медикаменти, диария, проблеми с бъбреците, хранително разстройство, както и хронична злоупотреба с разхлабителни препарати. Ниските нива на калий са особено рискови за пациенти със сърдечни заболявания, защото една от потенциалните прояви на хипокалиемията е абнормен сърдечен ритъм. 

Какво да очакваме

Нормалните референтни стойности за калия са 3.6 до 4.8 милиеквивалент за литър или мЕкв/л. Всичко под 3.6 се счита за ниска стойност. Всичко под 2.5 може да е животозастрашаващо. Вие може да имате леко понижено ниво на калий с години и единствените проявени симптоми да бъдат лека умора и мускулни спазми в краката понякога. Най-често хипокалиемията се открива при профилактични изследвания. Ако нивата на калия спадат симптомите ще се засилват. Ако стойността мине под 2 мЕкв/л може да се наблюдава тотален колапс и загуба на мускулна функция. Обикновено симптомите изчезват при започване на лечение. Някои от абнормните сърдечни ритми обаче са по-трудни за повлияване и отнемат по-дълъг период за възстановяване.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват: женския пол, афроамериканската раса, недохранването, използване на диуретици без калиево съдържание, прекомерна употреба на разхлабителни препарати и други медикаменти, прекалено изпотяване и изтощаване, бъбречна болест, хранително разстройство.

Интересен факт

Тежки случаи на хипокалиемия са сравнително редки в САЩ. Обаче всеки 8 от 10 човека приемащи диуретици имат по-ниски от нормалните нива на калий.

Лечение

Лечението зависи от това колко остра е калиевата недостатъчност. За много тежки симптоми лечението трябва да се проведе в болнична среда, защото е необходимо да се следи сърдечния ритъм и честота. Калий се приема перорално под формата на таблетки или чрез интравенозна инфузия ако стойността му е изключително ниска. Необходимо е и лечение на всички възникнали във връзка с това състояние сърдечни проблеми. Ако вашите симптоми са леки или имате слабо понижени нива на калий без проява на клинични симптоми, лечението може да бъде сведено до прием на калий-съдържащи добавки под формата на таблетки или течности. Не приемайте калиеви добавки без надзор от лекар. Вашият доктор може да промени медикаментозното лечение или да лекува и основното заболяване.

Как да се предпазим сами

Ниските нива на калий трябва да се следят и лекуват от вашия лекар. Не предприемайте самолечение без предварителна консултация. Докторът може да назначи калиеви медикаменти с последващо кръвно изследване. Той може да предложи и промяна в хранителния ви режим с цел приемането на съдържащи калий храни като банани, домати, маслини, праскови и други. 

Кога да посетим лекар

Ако усетите, че пулсът ви е слаб, неритмичен и се чувствате отпаднал и слаб отидете при вашия лекар за преглед.Прекалено ниските нива на калий могат да са животозастрашаващи. Ако по някаква причина приемате диуретици и почувствате слабост или припаднете, имате сърцебиене или силни мускулни спазми- свържете се с доктор веднага или отидете в спешен медицински център. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко тежко състояние е хипокалиемията?

2. Какви изследвания трябва да си направя?
3. Как мога да избегна този проблем за в бъдеще?
4. Трябва ли да сменя някои от лекарствата които приемам?

Как се диагностицира

Ниското ниво на калий най-често се открива при рутинни профилактични изследвания на кръвта. Ако имате сходни симптоми, характерни за това състояние вашият лекар ще проучи досегашният ви здравен статус, ще ви прегледа и изследва, за да установи стойностите на калия в кръвта ви. Докторът също така може да назначи и други изследвания, за да определи вероятните причини за вашите симптоми.

Влошаване на състоянието

Състоянието може да се влоши при прекомерна употреба на алкохол, магнезиева недостатъчност, както и приемането на прекалено много вода.

Знаете ли че

Много храни, включително месо и някои видове риба, зеленчуци и плодове съдържат калий. Рядко срещано е да имате ниско ниво на калий заради хранителния си режим. Обикновено е симптом на друг медицински проблем.

Вид на болестта

Често срещано.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.