top banner
Изпрати email Разпечатай

Тонзилит

Симптоми


Тежко или продължително възпаление на гърлото, червени сливици с бели или жълти балепи, болка в челюстта или гърлото, затруднено преглъщане, болки в ушите, главоболие, повишена температура, лош дъх, умора,трудно до невъзможно дишане през носа, дрезгав глас

Описание на състоянието

Тонзилитът  е болезнено подуване на сливиците,както и  лимфните възли в задната част на гърлото.Причинители на  инфекции са  бактерии, като стрептококи или вируси,които  предизвикат набъбне на сливиците. Тонзилита е често срещан при при деца. Лекарите рутинно лекували тонзилитите  с операция за отстраняване на сливиците. Сега, само хора, които имат повтарящи се инфекции или други усложнения се нуждаят от операция. Антибиотиците могат да лекуват бактериален тонзилит.Вирусните възпаления на сливиците обикновено отшумяват с времето. Облекчаване на симптомите -болкоуспокояващи и вътрешни средства за защита могат да помогнат за борба с инфекцията.

Какво да очакваме

Лекарят ви ще диагностицита дали бактерия или вирус причинява възпаление на сливиците ви. Нелекуваното бактериално възпаление на сливиците може да предизвика сериозни усложнения. Ако инфекцията е бактериална, симптомите обикновено изчезват два-три дни  след заповане на антибиотично лечение.Антибиотиците няма да помогнат при вирусни тонзилити, които всъщност причиняват повечето възпаления на сливиците. Лечението с болкоуспокояващи, допълнителни течности и почивка ще помогне за облекчаване на симптомите. Деца и юноши не трябва да приемат аспирин, което е свързано с рядко, но сериозно заболяване, наречено синдром на Рей. Симптомите от вирусно възпаление на сливиците трябва да изчезнат в рамките на 7 до 10 дни. Понякога при деца или възрастни с рецидивиращ тонзилит, проблеми с дишането  или затруднено преглъщане се налага операция за отстраняване на сливиците.

Рискови фактори

Контакт с болни, споделяне на чаши или храна, нередовно миене на ръце.

Интересен факт

Милиони хора боледуват от тонзилит всяка година. Изследванията показват, че почти всеки човек е боледувал от възпаление на сливиците поне веднъж в детството.

Лечение

Процедурите при възпаление на сливиците включват:

 • Антибиотици при бактериална инфекция.    
 • Болкоуспокояващи като парацетамол, ибупрофен, кетопрофен и напроксен (не аспирин при деца и юноши).
 • Приемане на голямо количетво течности.
 • Хирургия.

Как да се предпазим сами

Свържете се лекар, обикновено може да преминете на домашно лечение.Студени течности или гъргара могат да успокоят гърлото.Пийте повече течности. Опитайте се да правите гаргара със солена вода.Болкоуспокояващи, като парацетамол и нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, кетопрофен и напроксен (не аспирин), ще помогнат. След инфекция със стрептококи в гърлото, изхвърлете четката си за зъби, за да не реинфектиранте вас и близикте си.

Кога да посетим лекар

Ако вие или вашето дете имате някакви симптоми на възпаление на сливиците,като дълготрайно или тежко възпалено гърло ,обърнете се към лекар. Ако вие или вашето дете имате сериозни симптоми, като силна болка, затруднено дишане, неспособност да се яде и пие - посетете спешно отделение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Вирусен или бактериален е тонзилитът ?
 2. Имам ли нужда от антибиотици ?
 3. Нужна ли ще е  операция ? 
 4. Може ли да рецидивира(да се прояви отново)?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще сведе подробна анамнеза(ще ви разпита) и ще ви прегледа. Може да се наложи изследване на кръвта и и да се вземат гърлени проби.

Знаете ли че

 • Ако Вашият лекар е предписал антибиотици,трябва да се приемт всички хапчета по предписание, дори и след като вие се чувствате по-добре. 
 • Някои историци смятат, че Джордж Вашингтон е починал от усложнение на нелекуван тонзилит.
 • Един от  симптомте на възпаление на сливиците  се нарича "глас на горещ картоф" - пациента говори сякаш устата му е пълна с горещи картофи..

Факт

Някои проучвания показват, че около 1 на 10 деца имат рецидивиращ тонзилит.

Вид на болестта

Често срещана

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.