top banner
Изпрати email Разпечатай

Язвен колит

Известно също като

Възпалително заболяване на червата, ЯК, Язвен колит, Улцерозен колит

Симптоми

Симптомите включват диария, спазми, висока температура, болки, кървене от ректума, кръв или гной в изпражненията, загуба на апетит, необяснима загуба на тегло, проблеми с храненето, умора, болки в ставите и подуване, подуване на око, устата и кожни рани, както и забавяне на растежа при децата.

Описание на състоянието

Язвеният колит причинява подуване в дебелото черво и може да доведе до спазми, диария, кървене или проблеми с храненето. ЯК е хронично имунно заболяване. Поради някаква причина, тялото започва да атакува здрава тъкан в дебелото черво. Язвеният колит е сериозно заболяване и се нуждае от лечение. Лекарствата могат да помогнат. Операци за премахване на дебелото черво може да излекува болестта. Имайте в предвид, че много по-леке заболяване, като например синдрома на раздразнените черва, може да причини същите симптоми.

Какво да очакваме

Около половината от хората с язвен колит, имат само леки симптоми. Останалите имат по-обострено заболяване, което е и по-трудно за лечение. Симптомите често се появяват първо между възраст от 15 до 30 години. Обикновено се появяват за малко и след това изчезват за известно време. Определени храни или стресът не причиняват язвеният колит, но могат да са причинителни симптоми при някои хора. Продължително лечение с лекарства обикновено помага в контролирането на симптомите. Някои хора с язвен колит имат нужда от операция за премахване на част от или цялото дебело черво. Операцията лекува заболяването напълно. Тъй като язвеният колит увеличава рискът от рак на дебелото черво, хора с заболяването трябва да се преглеждат редовно.

Рискови фактори

Мъжки пол, бял цвят на кожата, от източно европейско еврейски произход, семейна анамнеза със заболяването.

Интересен факт

Изследванията варират. Около 3 до 10 души на всеки 10 000 имат язвен колит в САЩ

Лечение

Леченията на язвения колит включват:

 • Лекарства за намаляване на подуванете
 • Лекарства за притъпяване на имунната реакция
 • Антибиотици, за да се убият свързаните инфекции
 • Лаксативи
 • Пробиотици
 • Лекарства за контрол на диарията
 • Болкоуспокояващи
 • Промени в диетата, като например намаляване на фибрите
 • Хранителни добавки, като калций и витамин D
 • Операция за премахване на повредените области на дебелото черво

Как да се предпазим сами

Язвеният колит винаги се нуждае от лечение. Лекарят ви може да препоръча да намалите мазните храни и храните богати на фибри, като например ядки, семена, царевица или всяка храна, която влошава симптомите, за да видите дали помага. Избягвайте всяка храна и напитка, която сте забелязали, че причинява симптоми. Повечето хора с непоносимост към лактоза трябва да спрат да приемат каквито и да е млечни продукти. Яжте малки порции. Опитайте се да намалите стреса с техники за релаксация. Използвайте упражнения за дишане или медитация.

Кога да посетим лекар

Ако имате симптоми на язвеният колит, като например хронична диария или спазми, посетете лекар. Ако имате симптоми на язвения колит, придружени от усилено повръщане, болка или кървене, потърсете лекар незабавно или отидете в спешно отделение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Защо имам тези симптоми?
 2. Трябва ли да направя промени в диета си?
 3. Имам ли нужда лечение?
 4. Какво трябва да направя, ако тези симптоми се върнат?

Как се диагностицира

Лекарят ви ще ви задава въпроси и ще ви прегледа. Може да има нужда от кръвни изследвания, изследвания на изпражненията, рентегенова снимка, скенер и сигмоидоскопия или колоноскопия, излседване на червата чрез малка камера, на върха на гъвкава тръбичка.

Влошаване на състоянието

Приемане на аспирин, НСПВС болкоуспокоителни, стрес, твърде много фибри, мазни храни, кофеин, газирани напитки

Знаете ли че

 • Някои историци смятат, че президентът Джон Кенеди е имал язвен колит.
 • Друг вид на възпалително заболяване на червата, болест на Крон, може да предизвика подобни симптоми. Но язвеният колит засяга само дебелото черво; Болестта на Крон може да причини щети навсякъде в храносмилателния тракт, от устата през червата.
 • Улцерозен колит е три пъти по-често срещан от болестта на Крон.
 • 10 % до 20 % от хората с възпалително заболяване на червата имат роднина със заболяването.

Факт

1.4 милиона души в САЩ са с възпалително заболяване на червата, включително и улцерозен колит.

Вид на болестта

Рядко срещана

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.