top banner
Изпрати email Разпечатай

Глаукома

Симптоми

Глаукомата причинява загуба на периферното зрение, което води до тунелно зрение в едното или двете очи. Прогресира бавно и безболезнено. Може да нямате никакви симптоми в продължение на години.

Описание на състоянието

Глаукомата е заболяване на очите, което може да доведе до загуба на зрението. Ако в окото се натрупа излишно количество течност (флуид), налягането от него може да нанесе щети върху очният нерв. Има няколко вида глаукома. Глаукомата с отворен ъгъл е най-често срещаната, развива се бавно в продължение на години, започвайки с тъмнина в ъглите на полезрението. Различни системни заболявания, употребата на някои лекарства, както и наследствените генетични фактори могат да бъдат причина за развитието на глаукома. Без значение от типа глаукома, при подходящо и своевременно лечение може да се предотврати по-нататъшната прогресия на заболяването и да се избегне загубата на зрение.

Какво да очакваме

Ако страдате от глаукома, може да нямате симптоми в продължение на години. Може да започнете да забелязвате тъмнина по ръбовете на полезрението си, която става все по-голяма с течение на времето. Лечението с капки, лекарства или хирургическа намеса, обикновено спира или забавя развитието на глаукомата. Диагностицирането на глаукомата е най-добре да стане още преди появата на симптоми. Това е от изключителна важност за прогресията на заболяването, защото веднъж настъпилите увреждания на зрителния нерв са вече необратими. Повечето хора имат нужда от продължително лечение, за да се предотврати развитието и прогресията на глаукомата. Остро настъпилата глаукома със затворен ъгъл е рядко срещан тип на глаукомата. Симптомите й се различават от тези при откритоъгълната глаукома. Симптомите при острия глаукомен пристъп включват: внезапна болка в областта на окото, напрежение, дискомфорт, размазано зрение, гадене и главоболие. Това е спешно състояние и изисква незабавно лечение. При липсата на лечение, острият глаукомен пристъп може да причини слепота в рамките на няколко дни.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват: фамилна анамнеза за глаукома, възраст над 60 години, екстремно късогледство, високо кръвно налягане, захарен диабет, сърдечно заболяване, операция на очите, възпаление на очите и използването на стероидни или дилатиращи капки за очи.

Интересен факт

За България няма изнесени официални статистически данни, но в САЩ около 4 милиона души страдат от глаукома.

Лечение

Лечението на глаукомата може да включва:

 • Капки и медикаменти за понижаване на вътреочното налягане.
 • Лазерно лечение за дрениране на течността от окото.
 • Хирургично лечение.

Как да се предпазим сами

За да забавите прогресията на заболяването е необходимо да следвате стриктно предписаното Ви лечение и да посещавате редовни профилактични прегледи при Вашия офталмолог.

Кога да посетим лекар

Ако забележите промени в зрението си, посетете лекар и си правете регулярни очни прегледи, за да може глаукомата да бъде евентуално диагностицирана още преди да са се появили симптоми. Острата глаукома със затворен ъгъл е спешен случай. Ако имате симптоми от сорта на интензивна болка в очите, замъглено зрение и повръщате отидете незабавно в болница.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какъв тип глаукома имам?
 2. Причинила ли е сериозни щети на зрението ми?
 3. Какво лечение ще препоръчате?
 4. Какви са дългосрочните перспективи?
 5. Колко често трябва да ходя на преглед на очите?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще прегледа очите Ви и ще Ви зададе някои въпроси. Ще е нужен пълен очен преглед.

Знаете ли че

 • Половината от хората с глаукома, не знаят, че са болни.
 • Глаукомата се среща 6 до 8 пъти по-често при афро-американската раса, отколкото при европеидната.
 • Около 95% от случаите на глаукома са откритоъгълна глаукома.
 • Възрастни под 60-годишна възраст трябва да ходят на очен преглед на всеки 2 години за да  глаукома и други проблеми. Хората на възраст 60 и повече трябва да ходят на очен преглед веднъж годишно.
 • Въпреки, че се смята, че марихуаната намалява налягането в очите,  не е доказано, че е ефективно средство за лечение на глаукома.

Факт

Глаукомата е втората най-честата причина за слепота в света.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.