top banner
Изпрати email Разпечатай

Клъстерно главоболие

Известно също като

Мигрено-подобно главоболие; Цефалгия; Васкуларно главоболие

Симптоми

Симптомите на клъстерно главоболие включват: остра, пареща болка от едната страна на главата зад едното око, подуване и зачервяване на окото, сълзене, хрема и зачервяване на лицето.

Описание на състоянието

Клъстерното главоболие се появява от 1 до 3 пъти на ден и може да трае от няколко минути до няколко часа. Това ежедневно главоболие се поява за няколко седмици и след това за месеци или дори години може да липсва. Клъстерното главоболие е най-редкия и най-тежък тип главоболие. Мъжете биват засягани от него по-често, отколкото жените. Болката се появява зад едното око от едната страна на главата. Окото и носа на тази страна могат да се подуят, да се зачервят или да имате хрема. Атаките идват по едно и също време всеки ден и интензивността на болката ги прави трудна за издържане. Много хора с клъстерно главоболие стават неспокойни по време на атаката. Лекарствата помагат за предотвратяване на главоболието, намаляват болката и съкращават продължителността на атаката. Клъстерното главоболие не е опасно, но затруднява работоспособността и нарушава ежедневните дейности.

Какво да очакваме

Болката се появява внезапно, често скоро след заспиване. Ранните признаци включват отпуснати клепачи, зачервени очи, течащ нос, червено лице, изпотяване и чувствителност към светлина. Болката става най-силна през първите 10 минути или след като започне се усилва и до това ниво за минути до часове. Повечето главоболия продължат около 30-90 минути. След това болката изчезва напълно, но се появява по-късно през деня. Клъстерните атакити продължават седмици или месеци и след това може за седмици, месеци или години да няма такива. Около 20% клъстерните главоболия могат да станат хронични и никога да не изчезнат напълно, връщайки се почти всеки ден. Лекарствата помагат на повечето хора да се справят с главоболието.

Рискови фактори

Семейна анамнеза на клъстерни главоболия.

Интересен факт

По-малко от 1 на 1000 души имат клъстерни главоболия.

Лечение

Лечение на клъстерното главоболие включва:

 • Лекарства за предотвратяване на главоболието, бета-блокери, антиконвулсанти, антидепресанти, калциеви блокери и кортикостероиди.
 • Дишане на 100% кислород в началото на главоболие може да намали болката.
 • Медикаменти за облекчаване на главоболието могат да намалят болката и да съкратят атаките като триптамин, мораво рогче алкалоиди и други.
 • Хирургично лечение при някои хора, ако медикаментите не помагат.

Как да се предпазим сами

Клъстерното главоболие се появява бързо и може да бъде третирано у дома. Важно е да работите с Вашия лекар, за да разработите план за домашно лечение, който да е най-подходящ за Вас.

Кога да посетим лекар

Свържете с Вашия лекар, ако имате различни от обичайните симптоми; ако лекарствата не облекчават симптомите Ви или ако развиете странични ефекти от лекарствата. Ако имате тежки главоболия, които не се повлияват от лечението, потърсете незабавна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко дълго ще продължат симптомите ми?
 2. Какво да направя, за да намали честотата им?
 3. Как трябва да приемам лекарствата?
 4. Какво да направя, за да попреча на главоболието да се върне?
 5. Може ли това да бъде нещо различно от клъстерно главоболие?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира клъстерно главоболие като Ви снеме анамнеза и Ви прегледа, както и може да назначи други изследвания, ако сметне за необходимо.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушене; алкохол; недоспиване.

Знаете ли че

Има три основни типа на главоболие:

 • Тензионно главоболие - причинява относително лека болка и се среща при около 90% от населението.
 • Мигренозно главоболие - причинява силна болка, гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звук и зрителни нарушения. Мигрената засяга около 12% от населението.
 • Клъстерното главоболието засяга по-малко от 0,1% от населението и води до мъчителна болка.

Факт

Клъстерното главоболие е по-често при мъжете и обикновено започва преди 30-годишна възраст.

Вид на болестта

Рядко срещано състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.