top banner
Изпрати email Разпечатай

Тензионно главоболие

Известно също като

Стресово главоболие; Главоболие, причинено от мускулни спазми

Симптоми

Симптомите на тензионното главоболие може да включват: тъпа болка и напрежение в областта на главата, стягане като лента около главата, повишена чувствителност към шум или светлина, проблеми със съня и затруднена концентрация.

Описание на състоянието

Тензионното главоболие е най-често срещаният тип главоболие и е причинено от напрежение в мускулите на шията, лицето, челюстта или раменете. Много хора имат тензионно главоболие, което често започват в средата на деня. При други тензионното главоболие се появява всеки ден. Ежедневният стрес, липса на достатъчно сън, тревожността, депресията, неправилна позиция на тялото, гладът и умората могат да бъдат причина за появата на тензионното главоболие.

Какво да очакваме

Тензионното главоболия започва бавно и постепенно с болка и напрежение по предната, горната или страничните части на главата. Тензионното главоболие може да мигрира към врата и раменете и да продължи от 3 часа до 7 дни.

Интересен факт

Сред възрастните хора от 30% до 80% са имали инцидентно тензионно главоболие.

Лечение

Лечението на тензионното главоболие може да включва: 

  •  болкоуспокояващи;
  •  мускулни релаксанти;
  •  лекарства за предотвратяване на главоболието.

Как да се предпазим сами

Можете да третирате тензионното главоболие у дома с болкоуспокоителни, горещ или студен душ и почивка.

Кога да посетим лекар

Ако имате чести или тежки пристъпи на главоболие или ако главоболието не изчезва, потърсете Вашия лекар за мнение. Ако развиете внезапно, силно главоболие, както и скованост или слабост на мускулите, затруднено ходене, объркване, загуба на зрението в едното око, висока температура или други необичайни симптоми, потърсете незабавно медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко време трябва да очаквам симптомите ми да продължат?
  2. Какво да направя, за да намаля честотата на главоболието ми?
  3. Как трябва да приемам лекарствата?
  4. Възможно ли е да предозирам лекарствата?
  5. Може ли това да бъде нещо различно от тензионно главоболие?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира тензионно главоболие като Ви снеме анамнеза и Ви прегледа. Ако е необходимо, лекарят ще направи допълнителни изследвания, за да определи какъв е вида на главоболието, което имате.

Влошаване на състоянието

Стрес; неправилна позиция на тялото; глад.

Знаете ли че

В хода на човешката история, лечението на главоболието варира от прилагане на жестокости до абсолютни странности. Атреус (гръцки лекар от втори век) лекувал главоболието чрез теглене на кръв от носа с гъши перо. Прилагането на нагорещено желязо върху кожата, за да се създаде мехур е друга популярна процедура, използвана преди стотици години. Маймодес (еврейски философ от 11 век) предложил къпане в топла и сладка вода. Смятано е, че този успокояващ подход разтворя "острите изпарения" от тялото, които предизвикват главоболие. В писмо до холандски вестник от 18 век се описва начина за пълното излекуване от главоболие посредством докосване на електрически змиорки.

Факт

Жените е 2 пъти по-вероятно да развият тензионно главоболие, отколкото мъжете.

Вид на болестта

Често срещано състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.