top banner
Изпрати email Разпечатай

Мигренозно главоболие при децата

Известно също като

Съдово главоболие; Мигрена

Симптоми

Най-честите симптоми на мигренозното главоболие включват: тъпо или тежко главоболие, което може да бъде по-лошо от едната страна на главата и тупкащи и пулсиращи силни удари в главата. Други симптоми могат да бъдат: загуба на апетит, гадене и повръщане, чувствителност към звук или светлина, втрисане, потене, изтръпване или мравучкане и отделяне на по-голямо количество уринина.

Описание на състоянието

Мигрена е често срещан тип главоболие, което може да причини силна болка. Това е най-често срещаният тип на повтарящо се главоболие при децата. Мигренозният пристъп може да продължи няколко часа или няколко дни. Мигрената може да причини пулсираща болка, чувствителност към звук или светлина, гадене или повръщане. Мигрената може да бъде предизвикана от някои храни, стрес или промени в нивото на серотонин в мозъка. Някои хора имат "аура" преди мигренозния пристъп и може да имат симптоми, които включват: временна загуба на зрението, да виждат звезди или проблясъци или да имат изтръпване в ръжете или краката. Няма етиологично лечение за мигренозното главоболие, но с помощта на лекарствата могат да се предотврати честотата на пристъпите и да се облекчи болката.

Какво да очакваме

Повечето мигренозни пристъпи при децата продължават около 30 минути до 48 часа, но това варира и е индивидуално при всяко дете. Децата в предучилищна възраст, които имат мигрена може да изглеждат зле, да имат болки в стомаха или нужда от сън. Момчетата обикновено получават мигрената в по-ранна възраст от момичета и е по-вероятно да имат мигренозно главоболие до момента на настъпването на пубертета, след пубертета повече момичета, отколкото момчета имат мигренозно главоболие. Въпреки, че няма етиологично лечение за мигрената, съществуват много медикаменти, които могат да подобрят значително главоболието и качеството на живот. Своевременното лечение на симптомите на мигрената може да подобри значително главоболието. Някои лекарства облекчават болката при мигрена, а други предотвратяват честотата на мигренозните пристъпи.

Рискови фактори

Наличието на фамилна анамнеза на мигрена може да увеличи риска на детето Ви от мигрена.

Интересен факт

Около 5% - 10% от децата в училищна възраст имат мигренозно главоболие.

Лечение

Понякога мигрената може да се лекуват у дома с болкоуспокоителни. Честите или по-тежки мигренозни пристъпи обикновено се лекуват с лекарства по лекарско предписание. Някои лекарства облекчават болката от мигрената, а други предотвратяват честотата на мигренозните пристъпи. Важно е да се консултирате с лекар - специалист за най-доброто лечение на мигрена при деца. Обезболяващите лекарства обикновено действат, когато се приемат при още при първите признаци на мигрена.

Как да се предпазим сами

Можете ли да облекчите симптомите на мигрена които има Вашето дете като:

 •  му дадете лекарства за мигрена веднага, още в началото на мигренозния пристъп;
 •  му осигурите почивка в тъмна и тиха стая;
 •  давате му вода и течности, особено ако дете повръща;
 •  поставете хладна кърпа на челото на детето.

Кога да посетим лекар

Посетете лекар, ако детето Ви има тежко главоболие. Потърси медицинска помощ веднага, ако Вашето дете: има внезапно и мъчително главоболие; има главоболие с висока температура, слабост, схващане на врата, двойно виждане или объркване; има главоболие,чувства се по-зле след кашлица или внезапни движения или напрежение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко дълго ще продължат симптомите?
 2. Какво може да направя за детето ми, за да има по-рядко мигренозни пристъпи?
 3. Трябва ли той или тя да приема медикаменти за мигрената?
 4. Какво можем да направим, за да се предотврати мигрената?
 5. Може ли това да бъде нещо различно от мигрена?

Как се диагностицира

За да диагностицира мигрена, Вашият детски лекар ще зададе някои въпроси на Вас и детето Ви и ще го прегледа. По преценка на лекаря може да необходими допълнителни изследвания като компютърна томография (скенер), магнитен резонанс (ЯМР) или други тестове, за да се изключат други проблеми и заболявания.

Влошаване на състоянието

Ярки светлини; звуци и всякакви движения може да влошат симптомите на мигрената.

Знаете ли че

 • Томас Джеферсън, Винсент Ван Гог, Клод Моне, Сервантес, Юлий Цезар, Вирджиния Улф, Зигмунд Фройд и Елвис Пресли са само една малка част от известните личности в цялата история, които са имали мигрена.
 • Момчета на възраст 10-12 години могат да имат мигренозен пристъп 2 до 3 пъти седмично.
 • Мигрената може да изчезне за няколко години след пубертета, но след това пристъпите се появяват отново, когато детето порасне. 

Факт

Около 20% от хората, които имат мигрена получават своето първо мигренозно главоболие преди пълнолетие.

Вид на болестта

Често срещано заболяване. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.