top banner
Изпрати email Разпечатай

Не-алергичен ринит; Идиопатичен ринит

Симптоми

Симптомите, на ринитът може да включват конгестия на носните пътища, кихане, сърбеж и зачервени очи, както и тъмни кръгове под очите.

Описание на състоянието

Не-алергичен ринит е състояние при което има симптоми на ринит като конгестия (запушване), кихане, хрема или сърбящи, зачервени очи без видима причина. Състоянието предизвиква същите симптоми като при сенна хрема, но за разлика от сенната хрема, не е предизвикано от прашец или други видове алергии. Стресът, дразнители от околната среда, инфекции и някои медикаменти може да предизвикат не-алергичен ринит, но обикновено основната причина за не-алергичния ринит остава неизвестна. Много от същите лекарства, които се използват за лечение на симптоми на настинка може да доведе до облекчение на симптомите.

Какво да очакваме

Не-алергичният ринит обикновено започва при възрастни и може да причини хрема и запушен нос, независимо от сезона през цялата година. Лечението с деконгестанти или назални спрейове може да облекчи запушването на носа. Хирургичното лечение може да бъде необходимо, ако имате тесни дренажни канали или изместена носна преграда и това влошава ринита.

Интересен факт

Не-алергичният ринит засяга 5% - 25% процента от хората.

Лечение

Голямо разнообразие от лекарства е на разположение за лечение на симптомите на не-алергичен ринит. Те включват:

 •  физиологични назални спрейове;
 •  спрей деконгестант;
 •  кортикостероидни назални спрейове;
 •  антихистамнни назални спрейове;
 •  антихолинергични назални спрейове;
 •  хирургично лечение при хората с тесни носни канали или дефектна носна преграда.

Как да се предпазим сами

Издухвайте носа си редовно, за да помогнете за премахване на дразнителите и намаляване на задръжката на секрета. Навлажнявайте въздуха, особено в спалнята си през нощта, за да помогнете за отпушването на синусите. Топъл душ също помага за облекчаване на симптомите. Пийте много течности, за да поддържате тялото си хидратирано.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекарска помощ, ако симптомите Ви са тежки и лекарствата не помагат. Свържете се с Вашия лекар, ако имате странични ефекти от използваните лекарства против ринит.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли алергична реакция да причинява симптомите ми?
 2. Може ли причината, да са лекарствата които съм приемал?
 3. Симптомите могат ли да изчезнат от само себе си?
 4. Какви лекарства могат да взема за облекчаване на симптомите?

Как се диагностицира

Няма специфични тестове, за да се диагностицира не-алергичният ринит. Вместо това състоянието обикновено се диагностицира като се изключат възможни алергични реакции, които го причиняват. Вашият лекар ще Ви прегледа и може да Ви зададе въпроси за симптомите и лекарства, които сте приемали. Може да се направят кожни скарификационни проби, за да се види дали нямате алергична реакция към нещо.

Влошаване на състоянието

Промени във времето; някои миризми; въздушни дразнители; определени храни и някои лекарства включително нестероидни противовъзпалителни средства и бета-блокери може да предизвикат не-алергичен ринит. Причините са различни при различните хора. Най-честата причина за поява на не-алергичен ринит е прекалената употреба на назални деконгестанти, което може да доведе до обратен ефект по отношение на състоянието.

Знаете ли че

 • Някои хора с не-алергичен ринит имат запушен нос и сърбеж на очите през цялата година.
 • Ринита може да пречи на съня, което води до проблеми с концентрацията и поява на раздразнителност.

Факт

Не-алергичният ринит най-често настъпва след 20-годишна възраст, въпреки че може да засегне и децата.

Вид на болестта

Често срещано заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.