top banner
Изпрати email Разпечатай

Треска на долината (Кокцидиомикоза)

Известно също като

Треска на Сан Хоакин. Остра треска на долината. Пустинна треска. Калифорнийска треска на долината. Пустинен ревматизъм.

Симптоми

Повечето хора с треска на долината нямат симптоми. Срещат се грипоподобни симптоми, които могат да включват висока температура, кашлица, втрисане, умора, обрив, болки в гърдите, главоболие, обрив и болки по ставите. При някои хора могат да развият зачервени, болезнени подутини, които са разположени обикновено по краката.

Описание на състоянието

Треската на долината е гъбична инфекция, която се развива в белите дробове. Тя се причинява от вдишването на спорите на кокцидиоидомикозните, видове гъбички от почвата. Тя е често срещана в пустинните райони на Югозападните части на САЩ и в Централна и Южна Америка. Повечето хора имат леки грипоподобни симптоми и обикновено инфекцията отшумява без лечение. Ако не се самоограничи, тя може да прогресира и да се превърне в застрашаваща форма на болестта. Противогъбичните лекарства повлияват успешно долинната треска.

Какво да очакваме

Около 60 % от хората с треска от долината нямат никакви симптоми. Други имат грипоподобни симптоми, които обикновено започват една до четири седмици след контакта на организма с гъбичните микроорганизми. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на шест месеца. Много рядко долинната треска може да се развие в хронична форма или в дисеминирана кокцидиоидомикоза с по-тежки симптоми. В тези случаи е възможно медикаментозно или хирургично лечение, а пълното възстановяване от болестта може да отнеме до една година.

Рискови фактори

Живеене или пътуване в райони в Югозападната част на САЩ; индианците, африканците или хора с филипински произход; хора с отслабена имунна система; диабетно болни; прием на лекарства, които потискат имунната система; бременност; работа в областта на земеделието или археологията, където има непрекъснат контакт с почвата; колоездене или каране на АТВ-та или 4-колесни превозни средства в пустинята.

Интересен факт

Около 100 000 случаи на треска на долината са диагностицирани всяка година в САЩ

Лечение

В повечето случаи треската на долината преминава без лечение. Грипоподобните симптоми могат да бъдат лекувани с почивка на легло и прием на течности. В тежки случаи може да се проведе лечение с противогъбични медикаменти или хирургично лечение.

Как да се предпазим сами

Симптомите се подобряват с много почивка.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате симптоми на треска на долината или, ако имате грипоподобни симптоми и просто се връщате от област, където  треската на долината е разпространена. Потърсете спешна медицинска помощ, ако високата температура продължи няколко дни.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Необходимо ли ми е лечение?
  2. Има ли някакви други възможни причини за симптомите ми?
  3. Какви тестове са ми необходими?
  4. Какъв ефект ще има това заболяване върху живота ми?
  5. Колко често трябва да се преглеждам?
  6. Какъв период от време ще отнеме възстановяването ми?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще назначи кръвни тестове, намазка от храчка или култура, за да потвърди, че имате треска на долината. Също така може да назначи рентгенография на гръден кош, бронхоскопия или биопсия на лимфен възел или бял дроб .

Влошаване на състоянието

Не спазване на постелен режим, ако имате грипоподобни симптоми

Знаете ли че

  • Треска на долината е наречена на Сан Хоакин, долина в Калифорния, където за пръв път е открита.
  • В Аризона, пиковият сезон за треската на долината е от юни до август и от октомври до ноември, а в Калифорния е от юни до август.
  • В зависимост от симптомите треската на долината е погрешно диагностицирана като рак, туберкулоза, хронична обструктивна белодробна болест и синдром на хроничната умора.

Факт

Две трети от всички американски случаи на треска на долината са заразени в Аризона.

Вид на болестта

Рядка

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.