top banner
Изпрати email Разпечатай

Предсърдно трептене ( ПТ ) , Ундулацио атриорум ( на латински - Undolatio atriorum )

Известно също като

Артмия , дисритмия , неправилен сърдечен ритъм 

Симптоми

Палпитации ( чувство от страна на болния, как работи сърцето ), чувство за прескачане на сърцето, чувство за треперена в гръдния кош, задух, нервност, слабост, замайване, отпадналост.

Описание на състоянието

Предсърдното трептене представлява неравномерно биене на сърцето, при което има учестени, а понякога и неправилни сърдечни съкращения. Когато сърцето се съкращава прекалено бързо, то не може да се изпомпва ефективно кръвта, като по този начин страдат жизненоважни органи, включително мозъкът и сърцето. Те не могат да си набавят достатъчно  кислород от кръвта. Предсърдното трептене може да се появи и да изчезне внезапно за няколко дни или няколко седмици. Предсърно трептене , което не се лекува може да бъде опасно и застрашаващо живота състояние. Има разнообразни възможности за лечение, с които ефективно се овладява това състояние на неправилен сърдечни съкращения.

Какво да очакваме

Епизода на ПТ може да отшуми самостоятелно. В повечето случаи за ПТ е необходимо медикаментозно лечение. В някои слечаи може да е необходима радиофреквентна катетер термоаблация. ПТ може да бъде добре контролирано при повечето пациенти.

Рискови фактори

Сърдечно заболяване, белодробно заболяване, високо артериално кръвно налягане, хипертиреоидизъм (състояние при което щитовидната жлеза произвежда много по-голямо количество хормони от необходимото), прием на стимуланти, алкохол, стрес, нервност.

Интересен факт

ПТ засяга приблизително 88 на 100 000 пациенти годишно.

Лечение

ПТ може да отшуми спонтанно. В зависимост от състоянието, Вашия лекар ще Ви предпише различни мадикаменти. Някои от тях намаляват сърдечната честота до нормален ритъм. Други служат за разреждане на кръвта и предпазнат от тромби. При някои пациенти се налага радиофреквентна катетер аблация с цел унищожаване на патологична тъкан, която се счита за причина за появата на ПТ.

Как да се предпазим сами

Здравословното хранене, избягването на употребата на готварска сол, спирането на тютюнопушенето, редовната физическа активност и ограничаването на ежедневния стрес,  намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания и Ви предпазват от появата на предсъдно трептене.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко сериозен е в момента епизодът ми на предсърдно трептене ( ПТ )?
  2. Ще мине ли от само себе си този епизод на предсърдно трептене ( ПТ )?
  3. Възможно ли е моите симптоми на предсърдно трептене (  ПТ ) да са причинени от друго основно заболяване, което е необходимо да бъде лекувано? 
  4. Предписаните ми медикаменти в каква степен ще помогнат за контрола на състоянието ми?
  5. Какво трябва да се направи, ако медикаментите, които приемам не са достатъчни за контрол на състоянието ми?
  6. Какво мога да направя, за да се предпазя от нов епизод на предсърдно трептене ( ПТ )?

Как се диагностицира

Вашия лекар ще преслуша сърцето Ви и ще измери честотата на пулса Ви. Необходимо е да се направи електрокардиограма ( ЕКГ ). Може да се наложи ехокардиография, с цел по-доброто визуализиране на работата на сърцето, неговите структури и сърдечния кръвоток.

Влошаване на състоянието

Прекомерна консумация на алкохол, прием на стимуланти, като кокаин, амфетамини, лекарства за настинка или кофеин.

Знаете ли че

  • Нормалната сърдечна честота е между 50 и 100 удара в минута, при покой. Предсърдното трептене (ПТ) представлява екстремно, бързо, неритмично съкращаване на сърцето.
  • При мъжете предсърдното трептене се наблюдава 2 пъти по-често, отколкото при жените. 
  • Прилагането на електрическо шоково въздействие върху сърцето - електрокардиоверзио, в 90 % от случаите, възстановява  нормалния сърдечен ритъм, но това е временно решение и не отстранява проблема, който обикновено рецидивира ( появява се отново след известен период от време ).

Спешна помощ

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако сте бил лекуван за предсърдно трептене и усещате болка в гърдите, прималяване или отпадналост. При спешни състояния, лекуващит екип прилага венозни медикаменти за намаляване на сърдечната честота, като понякога може да е необходимо прилагането на електрошок върху сърцето с цел нормализиране на сърдечния ритъм - техника която се нарича дефибрилация.

Факт

 Една от причините, поради която пациентите спешно посещават кабинета на лекаря или център за спешна медицинска помощ  ( ЦСМП ), са симптомите на предсърдно трептене ( ПТ ).

Вид на болестта

Спешно / Неотложно / Животозастрашаващо състояние 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.