top banner
Изпрати email Разпечатай

Бъбречна инфекция

Известно също като

Пиелонефрит

Симптоми

Внезапно втрисане и висока температура, болки в областта на кръста, която може да обхваща целия гръб или да се разпространява към слабините и корема, парене при уриниране, често уриниране и наличие на гной или кръв в урината, гадене и повръщане.

Описание на състоянието

Пиелонефритът е възпаление на бъбреците, което се причинява от бактериален причинител и може да засегне единия или двата бъбрека. Обикновено най-честата причина за остър пиелонефрит е бактерията -Escherichia coli. Други бактерии, като Staphylococcus saprophyticus също може да преминават през кръвния поток в бъбреците и да причинят инфекция на бъбреците. Бъбречните инфекции са чести, особено при жените, както и по време на бременност. Можете да изпитате болка в гърба, втрисане, гадене и повръщане. Антибиотиците обикновено са достатъчни за пълното излекуване, но може да се стигне и до трайно бъбречно увреждане или да се получи отравяне на кръвта, което е животозастрашаващо състояние. Хората със захарен диабет или отслабена имунна система по-често имат тежки бъбречни инфекции от останалите хора, без придружаващи заболявания.

Какво да очакваме

Посетете Вашия лекар веднага, ако имате симптоми на бъбречна инфекция. Ако лекарят подозира бъбречна инфекция ще Ви назначи изследвания на урината и ще назначи антибиотично лечение веднага. Когато резултатите от лабораторни тестове са на разположение може да се премине на различна дозировка или друг вид антибиотик. Обикновено антибиотичното лечение за седмица или две, прием на по-голямо количество течност и почивката са достатъчни за излекуването на бъбречната инфекция. Симптомите Ви вероятно ще се облекчат след няколко дни прием на антибиотици, но е важно да завършите пълния курс на антибиотика, дори и ако нямате оплаквания, за да се елиминира напълно бактериалната инфекция. При мъжете може да е необходимо да приемат антибиотика до шест седмици, защото пиелонефритът при тях е по-труден за лечение. Ако имате тежка бъбречна инфекция, висока температура, обезводняване или значителни повръщане или болка може да се наложи да бъдете хоспитализирани в болница за няколко дни и да получавате антибиотици и течности интравенозно. Ако инфекцията не се подобрява или ако имате повтарящи се бъбречни инфекции може да се наложат допълнителни тестове и изследвания, за да се определи дали имате структурни аномалии, задръжка на урина от запушване по хода на уринарния тракт (обструкция) или наличие на камъни в бъбреците. При органична причина за бъбречните инфекции е необходимо хирургично лечение от специалист - уролог.

Рискови фактори

Сексуален контакт; бременност; женски пол; захарен диабет; отслабена имунна система; дефект на пикочните пътища; камъни в бъбреците; хиперплазия на простатната жлеза.

Интересен факт

Около 7 от 10,000 души имат бъбречни инфекции.

Лечение

Лечението на бъбречната инфекция може да включва:

 •  антибиотици;
 •  хидратация;
 •  почивка;
 •  симптоматично лечение за болката, гаденето или високата температура;
 •  хирургично лечение.

Как да се предпазим сами

Тези съвети може да Ви помогнат за облекчаването симптомите при бъбречната инфекция:

 1.  Пийте много течности.
 2.  Почивайте си достатъчно.
 3.  Използвайте за загряващ компрес или електрическо одеяло в областта на корема за намаляването на болката.
 4.  За болката и останалите симптоми приемайте лекарствата, които са Ви предписани от Вашия лекар.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако мислите, че имате някаква инфекция на пикочните пътища или ако сте се лекували за инфекция на пикочните пътища, но нямате  подобряване на симптомите.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1.  Колко време ще отнеме, за да се изчистят напълно бактериите?
 2.  Какво мога да направя, за да оздравея по-бързо и облекча симптомите ми?
 3.  Колко дълго време е необходимо да приемам антибиотици?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа, за да диагностицира пиелонефрита може да са необходими допълнителни изследвания като изследване на кръв и урина за оценка на показателите за бъбречната функция. При бъбречна инфекция, в урината може да се открият бактерии, белтък (протеинурия), кръв (хематурия), гной (левкоцитурия). Урокултура - за установяване и доказване на бактериален причинител и изготвяне на антибиограма за чувствителността на причинителя към антибиотици. УЗД (ултразвукова диагностика; ехография) - търсят се изменения или камъни в бъбреците. Може да е необходима венозна урография или други специфични изследвания.


Знаете ли че

 • При около 40% от жените и при около 10% от мъжете, инфекцията на пикочните пътища може да се усложни и да доведе до инфекция и на бъбреците при неправилно лечение.
 • По време на бременност увеличаването на размера на матката може да има натиск върху уретерите, по които урината преминава от бъбреците към пикочния мехур като това увеличава вероятността от възникването на бъбречна инфекция.

Спешна помощ

Ако продължително време имате симптоми на бъбречна инфекция - силна болка, кръв в урината, повишена температура и гадене, потърсете медицинска помощ веднага или повикайте спешна медицинска помощ.

Факт

Бъбречната инфекция по време на бременността може да предизвика преждевременно раждане.

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.