top banner
Изпрати email Разпечатай

Бактериална пневмония

Известно също като

Пневмококова пневмония

Симптоми

Симптомите при бактериална пневмония могат да са разнообразни и значително варират от човек на човек. Общите симптоми включват: кашлица, задух, температура, втрисане, главоболие, мускулни болки и умора.

Описание на състоянието

Бактериалната пневмония е инфекция на белите дробове, причинена от бактерии. Най-честият причинител на бактериална пневмония е пневмококът. Други причинители могат да бъдат стафилококи, хемофилус, псевдомонас, клебсиела и други. Пътищата на заразяване могат да са различни-най-честият от тях е проникването на бактериите през горните дихателни пътища. Симптомите варират и са индивидуални, зависят както от вида на бактериалния причинител, така и от индивидуалните особености на човека. Но най-често общите симптоми при бактериалната пневмония са кашлица, слабост, недостиг на въздух, главоболие или болка в гърдите и температура. Симптомите могат да варират от леки до много тежки. В някои случаи бактериалната пневмония може да доведе до животозастрашаващи усложнения, особено при по-възрастни хора или при хора хронични заболявания.

Какво да очакваме

Симптомите могат да бъдат леки и неспецифични, да започнат внезапно или постепенно. Могат да наподобяват симптомите на сериозна настинка или грип. При по-възрастните хора с хронични заболявания протичането на пневмонията може да бъде с лека симптоматика, но при тях има най-голям риск от развитие на сериозни усложнения от бактериалната пневмония. Лечението на бактериалната пневмония е с антибиотици. Повечето хора се подобряват в рамките на 2 седмици. Понякога бактериалната пневмония може да се усложни и да се получат тежки, животозастрашаващи усложнения - инфекция на кръвта (сепсис), дихателна недостатъчност или менингит.

Рискови фактори

Възраст над 65 години; тютюнопушене; понижен имунитет, имунодефицитни състояния - СПИН или други хронични имунодефицитни заболявания; хронични заболявания; наскоро прекарана дихателна инфекция.

Интересен факт

В световен мащаб пневмонията е сред 5 най-чести заболявания, причиняващи смърт.

Превенция

За да предотвратите развитието или разпространяването на пневмония: Мийте си ръцете често. Не пушете. Поставете си ваксина, ако сте над 65-годишна възраст или ако имате хронични заболявания или понижен имунитет.

Лечение

Лечението включва антибиотици подходящи за пневмонията и симптоматични медикаменти срещу кашлицата, температурата, болката. В някои случаи може да се наложи да бъдете лекувани в болница.

Как да се предпазим сами

Можете да облекчите симптомите на бактериална пневмония като следвате тези съвети:

 • почивайте достатъчно;
 • пийте много течности;
 • не пушете;
 • избягвайте всякакъв вид дим;
 • вземете болкоуспокояващ медикамент.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате някои от симптомите на бактериална пневмония. Общите симптоми включват: кашлица, задух, температура, втрисане, главоболие, мускулни болки и умора.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Моята пневмония заразна ли е?
 2. Как да предотвратя заразяването на семейството и приятелите ми?
 3. Трябва ли да си остана вкъщи по време на боледуването?
 4. Как мога да облекча симптомите си?

Как се диагностицира

За диагностицирането на бактериална пневмония, Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще направи физикален преглед. Също така може назначи рентгенография на белия дроб или кръвни изследвания.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушенето; спиране на терапията за пневмония твърде скоро и недостатъчна почивка по време на боледуването.

Знаете ли че

 • Имунната система защитава белите дробове от бактерии. Въпреки това, те могат да навлязат в белите дробове и да причинят бактериална пневмония.
 • Пневмонията и бронхитът често имат много сходни симптоми. Понякога диференцирането на двете заболявания е възможно само след рентгенография на бял дроб.
 • Прогнозата на бактериалната пневмония е по-сериозна в сравнение с другите видове пневмония.

Факт

Мъжете боледуват от пневмония по-често от жените, но смъртността при женския пол е по-висока.

Вид на болестта

Заразно заболяване. Заболяване на дихателната система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.