top banner
Изпрати email Разпечатай

Остър синузит

Известно също като

Инфекция на синусите; Синусово главоболие;

Симптоми

Симптомите на остър синузит може да включват: чувствителност и болка в областта на синусите; зачервяване на лицето и подуване в областта на синусите; болка в зъбите; замайване; умора; болка в очите; температура; конгестия и смутен дренаж на синусите (включително гной и/или кръв) и временна загуба на вкус и обоняние.

Описание на състоянието

Острият синузит е възпаление на синусите, причинено от предхождаща инфекция през последните 4 седмици. Синузитът се развива често при оток и възпаление на лигавицата, както и при задържане на секрети в носните пътища. Тази среда благоприятства развитието на бактерии в носната кухина, а от там и в синусите. Микроорганизмите могат да произвеждат газ. Когато синусите не се дренират свободно, създалото се налягане може да спомогне за възникването и разпространението на инфекцията. Вирусите са най-честата причина за остър синузит, но бактериите, гъбичките, както и алергиите също могат да предизвикат такова възпаление. Чувствителността и болката в синусите са често срещани симптоми, но появата на силна болка може да означава и развитието на абсцес или възникване на други усложнения.

Какво да очакваме

Леките случаи на остър синузит (обикновено причинен от вирусна инфекция) траят само няколко дни и често преминава само с домашно лечение. Въпреки това синузитът може да се развие като бактериална инфекция с температура, втрисане и силна болка в синусите. Лекарите често предписват антибиотици за лечение на бактериалната инфекция. При тежки случаи, лекарят може да назначи лечение с кортикостероиди, които подпомагат дренирането на синусите. В редки случаи може да се извърши хирургично отваряне на синусите, за да се достигне в дълбочина до инфекцията. С подходящото лечение обикновено синузитът се излекува до 1-2 седмици, но понякога се изисква провеждането на няколко курса антибиотично лечение. В някои случаи инфекцията хронифицира и се развива хроничен синузит.

Интересен факт

1 от всеки 10 души ще развие синузит през годината.

Лечение

        Лечението на острия синузит може да включва:

 • впръскване в носните пътища на топла, солена вода;
 • антибиотици при бактериални инфекции;
 • кортикостероидни и други назални спрейове за контрол на възпалението или при алергия;
 • дренаж на синусите;
 • антихистамини и/или деконгестанти.

Как да се предпазим сами

За да предотвратите започваща инфекция в синусите може да впръсквате в носа си топла, солена вода с помощта на спринцовка или друго средство. Избягвайте прекомерното използване на антихистаминови препарати, тъй като те могат да доведат до изсушаване на лигавицата и да предизвикат дразнене. Можете да използвате деконгестантни спрейове в продължение на не повече от 1 до 3 дни, тъй като те могат да доведат до обратен ефект - да предизвикат конгестия на синусите. Естествени средства, които в някои случаи могат да имат ефект са колоидния сребърен спрей за нос, екстрактът от семена на грейпфрут, бромелаин, кверцетин, витамин С, билки или парна инхалация с масло от евкалипт. Ако имате  кървава или с променен цвят секреция от синусите или силна болка, посетете Вашия лекар възможно най-скоро.

Кога да посетим лекар

Свържете се с лекар, ако имате болка и чувствителност в синусите за повече от няколко дни или отделяте кървав, гъст или жълт носен секрет. Ако залитате или колабирате поради болката и напрежението в синусите и нямате възможност да посетите Вашия лекар, потърсете спешна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Как да предотвратя инфекции на синусите?
 2. Необходими ли са ми антибиотици?
 3. Има ли назални спрейове, които мога да използвам?
 4. Какво да правя, ако болката в синусите ми не изчезне от лекарствата?

Как се диагностицира

Диагнозата синузит се поставя след снемането на анамнеза и извършването на физикален преглед от лекаря. Извършват се и образни изследвания - компютърна томография, рентгенография на синуси или ядрено-магнитен резонанс. В някои случаи може да се назначи взимане на материал за микробиологично изследване и да се направи алергично тестуване, за да се установи причината за синузита.

Влошаване на състоянието

Алергии; замърсяване на въздуха; тютюнопушене; инфекции на горните дихателни пътища; имунен дефицит; носни полипи; прием на наркотични вещества през носната лигавица.

Знаете ли че

 • Промените в налягането по време на самолетни пътувания водят до притискане на синусите и причинят внезапно влошаване на симптомите. Ако имате инфекция на синусите е необходимо да проведете лечение с цел подобряване проходимостта на дихателните пътища колкото е възможно по-рано преди полета със самолет. Използването на назален деконгестантен спрей може да помогне.
 • Синусите са кухини в черепа. Тяхната роля е да филтрират, затоплят и овлажняват въздуха, който дишаме.
 • Вие имате 6 синуса, 3 от всяка страна на носа. Най-големите синуси са зад скулите от двете страни на носа и имат форма на обърнати пирамиди.

Факт

20% от всички посещения при специалист-алерголог са заради синузит.

Вид на болестта

Често срещано заболяване. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2021 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.