top banner
Изпрати email Разпечатай

Диабет, тип 2

Симптоми

Симптомите на диабета включват умора, силна жажда, засилено уриниране, повишен апетит,  трудно зарастващи рани или чести инфекции, замъглено зрение, променено умственно и психическо състояние, кетоацидоза, хиперосмоларна кома, еректилна дисфункция.

Лесна уморяемост и умора - при захарния диабет клетките на тялото трудно  усвоят от кръвта своя основен енергиен източник-глюкозата; клетките започват да преработват други вещества като мазнини и белтъци, които не отделят пълноценно енергия. Без достатъчно "енергия" тялото лесно се изморява.
необяснима загуба на тегло - въпреки нормалния или дори по-високия прием на храна, болните от диабет отслабват, тъй като губят много калории с глюкозата, която от една страна не може да "влезе" в клетките, за да бъде разградена, и се губи с урината. Телесното тегло намалява и поради обезводняването, което е следствие от високата кръвна захар.

Силна жажда (полидипсия) - високото ниво  на глюкоза в кръвта покачва осмотичното и налягане; за да се възстанови баланса част от вътреклетъчната вода излиза в кръвта; надхвърляйки бъбречния праг, глюкозата започва да се отделя с урината и "тегли" със себе си повече вода - в резултат на това тялото се обезводнява; от друга страна повишеното осмотично налягане на кръвта и обезводняването на клетките сигнализират към мозъка, в резултат на което като компенсаторна реакция се получава усещане на жажда.

Засилено уриниране (в по-голямо количество, а и в повечето случаи по-често уриниране) - това е своеобразен опит на тялото "да се отърве" от голямото количество глюкоза в кръвта, което така или иначе не успява да се оползотвори от клетките; бъбреците имат т. нар. "глюкозен праг" - това е стойност на кръвната захар, над която започва отделяне на глюкозата с урината; голямото количество глюкоза "тегли" със себе си значително количество телесна вода и в резултат на това се получава увеличеното уриниране.

Повишен апетит - този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където има високо ниво на инсулин (той стимулира чувството на глад); от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, кара организма да набави повече калории и повече храна; това се изявява като чувство на глад и повишен апетит.

Затруднено и забавено зарастване на рани - високите стойности на кръвната захар възпрепятстват нормалното функциониране на белите кръвни клетки, които са основен елемент в "почистването" на мъртви тъкани в тялото, зарастване на рани и борба с причинителите на инфекции; освен това за по-продължителен период от време захарният диабет води до склерозиране и задебеляване на най-малките и големите кръвоносни съдове и това причинява влошен кръвоток, лошо хранене на тъканите (включително достъп на кислород и защитни елементи на кръвта) и оттам по-бавно и трудно зарастване на рани и по-често възникващи инфекции.

Чести инфекции - потиснатият общ имунитет, лошият кръвоток в тъканите и високата концентрация на глюкоза (добра хранителна среда за много бактерии) допринасят за честата изява на някои инфекции, които са характерни за захарния диабет - това са чести гъбични инфекции на гениталиите, кожни инфекции (циреи, "гнойни пъпки"), инфекции на пикочните пътища и др.

Замъглено зрение - замъгленото виждане не е специфично оплакване за захарния диабет, но се среща често при високи стойности на кръвната захар; в очната леща глюкозата се превръща в сорбитол, който задържа много вода; в резултат на това се стига до периодочно "надуване" и "свиване" на очната леща; това е причината за замъгленото зрение.

Променено умствено-психично състояние - често се наблюдава напрегнатост, необяснима раздразнителност, силна летаргия или объркване, болният изглежда неадекватен, симптомите могат да наподобяват тези на мозъчен инсулт; тези оплаквания могат да са вследствие само на високата кръвна захар (хипергликемия), могат да бъдат симптоми на някои от най-сериозните остро настъпващи усложнения на диабета като кетоацидоза (и последваща диабетна кома) или хиперосмоларен хипергликемичен синдром и кома като и на много ниска кръвна захар (хипогликемия); поради това, изявата на който и да е от тези симптоми изисква незабавна лекарска помощ!

Кетоацидоза - Нарушеното усвояване на глюкозата кара клетките да търсят други източници на енергия и да разграждат други вещества; в резултат на това могат да се получат тъй наречените "кетотела"; те променят киселинно-алкалния баланс на кръвта към кисело pH, което има сериозни последствия за работата на всички клетки и най-вече тези на нервната система; неовладяната кетоацидоза предизвиква описаните по горе симптоми на обърканост, раздразнителност, гадене и повръщане и др., които могат да преминат при липса на лечение в кома и дори смърт. Нерядко кетоацидозата е първата изява на захарния диабет от 1 тип при юноши и млади хора. Това състояние спада към остро настъпващите усложнения на захарния диабет. Кетоацидозата често се провокира от състояния и заболявания, които поставят по-високи изисквания към метаболизма на клетките с по високи инсулинови нужди.
Хиперосмоларна кома и хиперосмоларен некетонен синдром- това състояние се получава вследствие на високата концентрация на глюкоза и силното обезводняване на клетките; симптомите на това състояние много приличат на тези на кетоацидозата; това състояние нерядко е първата изява на диабета от 2 тип и съпо е животозастрашаващо ако не се вземат мерки; развитието на това състояние често се предизвиква от други заболявания.

В резултат на засиленото уриниране, пиенето на много течности, превключването на метаболизма на клетките и евентуалните гадене и повръщане може да се стигне до нарушение в концентрациите на серумните електролити (най-вече калия), които също могат да бъдат много опасни и налагат незабавна лекарска помощ.

Описание на състоянието

Диабет тип 2 настъпва, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или не го използва както трябва. Когато ядете храна, тялото разгражда захари и нишесте в глюкоза, от която се нуждаят нашите клетки за енергия. Инсулина предвижва глюкоза от кръвта в клетките. Ако там няма достатъчно инсулин, или ако клетките не отговарят на инсулин, глюкозата може да се натрупа в кръвта, което може да доведе до усложнения, увреждане на органи и кома.

Наднорменото тегло увеличава риска от диабет тип 2, но не всеки, който е с наднормено тегло ще развие болестта. Диабет тип 2 също така засяга хора, които не са с наднормено тегло. Ядене на прекалено много захар няма да предизвика диабет, въпреки че диета с високо съдържание на мазнини и калории ще доведе до напълняване.

Какво да очакваме

На първо място диабет тип 2 често протича без симптоми, така че можете да го имаме и да не знаем. Състоянието започва като предиабет. Това означава, че вашите нива на глюкоза са по-високи от нормалното, с ниво на кръвната захар между 6,5 и 7ммол/л. След като нивото на кръвната ви захар е над 7ммол/л, имате диабет тип 2. Можете да помогнете предотвратяване или забавяне на развитието на диабет чрез намаляване на тегло, здравословно хранене и повече упражняване. След като имате диабет тип 2, трябва да го контролирате с тези същите промени на начина на живот и лечение. Запазването на кръвната захар в здравословни нива, можете да намали риска от сериозни здравословни проблеми, включително очни заболяване, увреждане на бъбреците, увреждане на нервите, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Рискови фактори

Наднорменото тегло и малкото движение, както и фамилната история за диабет.

Интересен факт

Около 1 от 17 души има диабет тип 2.

Лечение

 • Диета? В
 • Упражнение? В
 • Загуба на тегло, ако е необходимо
 • Орални медикаменти? В
 • Инсулин

Как да се предпазим сами

Болните от Тип 2 диабет трябва да бъдат лекувани и наблюдавани отблизо от лекар. Въпреки това можете да контролирате диабет тип 2 чрез редовно упражняване и яденето на здравословни храни като зеленчуци, плодове, крехко месо и зърнени храни.

Кога да посетим лекар

Можете да посетите вашия лекар веднага, ако забележите:? В

 • Мравучкане, изтръпване или болка в стъпалата и краката си? В
 • Инфекция или болки в краката си? В
 • Бавно изцеление ? В
 • Чести инфекции? В
 • Очни проблеми, интензивна жажда или глад? В
 • Често уриниране? В
 • Замъглено зрение
 • Суха кожа? В
 • Умора? В
 • Трепет? В
 • Изпотяване? В
 • Объркване? В
 • Раздразнителност? В
 • Сърцебиене

Ако се задъхвате, гръдна болка или налягане, или ако сте немощен, губите съзнание или имате гърчове, повикайте 911 за незабавна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какво да направя, за да сваля кръвната си захар?
 2. Колко често трябва да проверявам кръвната си захар?В
 3. Колко дълго могат да продължат моите симптоми ??В
 4. Какво да направя, за да се предотвратя усложнения?В
 5. Мога ли да започна тренировъчна програма?

Как се диагностицира

За диагностициране на диабет, Вашият лекар ще вземе вашата медицинска история, направи физически преглед, тест на нивото на кръвната ви захар и хемоглобин A1c, тест на урината за захар и други тестове, ако е необходимо.

Влошаване на състоянието

Непълноценното хранене, липсата на упражнения двигателна активност, тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол

Знаете ли че

Диабет тип 2 може да засегне и слаби хора. Пример за това е Хали Бери, носител на Оскар актриса, която е диагностицирана с диабет тип 2 през 1989 г. след изпадане в диабетна кома, която продължила една седмица. Днес, тя поддържа състоянието си с подходяща диета и упражнения.

Други известни хора с диабет тип 2 са:

 • Майк Хъкаби, бивш губернатор на Арканзас и водещ във Fox TV.
 • Би Би Кинг, ритъм енд блус легенда.
 • Дрю Кери, комик и водещ на ТВ шоуто "The Price Is Right"
 • Делта Бърк, актьор, който участва в Телевизионното шоу "Проектиране на жените"

Факт


Вид на болестта

Често

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.