top banner
Изпрати email Разпечатай

Никнене на млечни зъби

Симптоми

Симптомите на никненето на млечни зъби при малките деца включват: повишено отделяне на слюнка, раздразнителност, хапане на различни твърди предмети, възпаление на венците и затруднения детето да спи или да се храни. Повечето експерти казват, че никненето на млечни зъби не може да бъде причина за хрема или диария.

Описание на състоянието

Никненето на млечни зъби е физиологичен и естествен процес, при който млечните зъби прорязват венците и поникват. Обичайно този процес започва при бебетата между шест и осем месечна възраст, но е възможно да започне и по-рано или по-късно. Млечните зъби са временни и са 20 на брой - по 10 на долната и 10 на горната челюст. Никненето на млечните зъби обикновено не е проблем и може да причини само дискомфорт и раздразнителност при детето. Тъй като никненето на зъби е обичайна причина за плач на детето през този период и родителите са запознати с това, понякога може да бъде причина за пропускането на друг медицински проблем или по-сериозно заболяване, например инфекция на ушите.

Какво да очакваме

Поникването на млечните (временните) зъби може да бъде дълъг и неприятен процес за бебетата и техните родители. Първите зъби, които се появяват обикновено са долни резци (два предни зъба на долната челюст). Горните резци обикновено прорастват в следващия етап, последвани от кътниците, а след това поникват и останалите зъби. При повечето деца всички млечни зъби са изникнали до 28 месечна възраст. Обикновено появата на млечните зъби прави детето раздразнително и няма други симптоми, ето защо е важно ако се появят други симптоми, те да се вземат на сериозно. Ако детето Ви има висока температура над 38 градуса по Целзий, диария или изглежда особено омърлушено трябва да посетите Вашия педиатър, защото най-вероятно има друга причина, която да причинява симптомите.

Рискови фактори

Възраст между 4 и 36 месеца.

Интересен факт

Всички бебета.

Лечение

Процедурите за облекчение на никненето на зъби при детето включват:

  • чесалки за венци;
  • медикаменти подходящи за деца и кърмачета като болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарствени средства, съдържащи парацетамол или ибупрофен след като се консултирате с педиатър. Не давайте на кърмачета аспирин!
  • Локални болкоуспокояващи специални за кърмачета, които може да се втриват във венците.

Как да се предпазим сами

Обикновено началните симптоми на никненето на временни зъби могат да бъдат третирани у дома. Дайте на Вашето бебе твърда чесалка за венците, това ще облекчи раздразнението му. Много педиатри не препоръчват чесалките за венци, които съдържат течността вътре, тъй като може да има изтичане на течността. Опитайте се леко да масажирате венците на бебето с чист пръст или студена марличка. Ако бебето Ви вече яде твърди храни, опитайте с меки и студени храни, като ябълково пюре или кисело мляко. Консултирайте се с педиатър, преди да използвате лекарства.

Кога да посетим лекар

Ако смятате, че бебето Ви има болезнено никнене на зъби, отидете при педиатър. Ако бебето Ви неспирно плаче, има висока температура, която не успявате да свалите, ако е отпуснато или трудно го събуждате, потърсете медицинска помощ веднага.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Какво ще помогне за облекчаването на дискомфорта и раздразнението на бебето ми?
  2. Мога ли да използвам някакви болкоуспокояващи медикаменти за деца и какво ще ми препоръчате?
  3. Колко дълго е нормално да продължи това състояние?

Как се диагностицира

Педиатърът ще Ви зададе въпроси и ще прегледа детето.

Знаете ли че

  • Някои бебета може да имат няколко зъба още при раждането.
  • Разказът за Феята на зъбчетата се е появил само преди около сто години. Една по-ранна традиция в Мексико и някои европейски страни е, че Мишката на зъбчетата събира бебешки зъби като в замяна на послушните деца носи здрави постоянни зъби.
  • Никога не поставяйте чесалката за зъби да виси около врата на бебето, защото има опасност от задушаване.

Факт

Нормално бебето вече има всички 20 млечни зъби между две и половина и три годишна възраст и са напълно израснали.

Вид на болестта

Нормално физиологично състояние, което се среща при всички деца.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.