top banner
Изпрати email Разпечатай

Астма при деца

Известно също като

Астма при педиатрични пациенти

Симптоми

Симптомите на астма при деца включват: кашлица особено през нощта, хрипове или свиркащ звук при дишане; учестено дишане; стягане или болка в гърдите. Признаци на астматичен пристъп при деца включват: задух, периорална цианоза (посиняване на устните и областта около устата)  или цианоза (посиняване) на лицето, потене, сърцебиене, объркване или внезапна сънливост.

Описание на състоянието

Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателната система и причинява оток и стесняване на дихателните пътища. Обикновено децата с астма дишат нормално през повечето време. Когато те са изложени на действието на фактор, провокиращ астматичен пристъп като дим, инфекция на горните дихателни или алерген, се получава оток на дихателните пътища и се получава спазъм (съкращение) на мускулатурата около тях. Това причинява кашлица, задъхване и хрипове. Астмата е едно от най-честите хронични заболявания при децата. Когато астмата е тежка и сериозна е необходимо медикаментозно лечение, с което да се контролират симптомите и честотата на пристъпите. Повечето деца с астма може да спортуват активно и да водят нормален живот.

Какво да очакваме

Факторите, които могат да отключат астматичен пристъп или да обострят симптомите на астмата при децата са индивидуални и се различават от дете до дете. Алергичните дразнители най-често са космати домашни любимци, храни, полени и плесени. Неалергичните провокиращи фактори са: дишане на студен въздух, цигарения дим и парфюми. Ако не се лекува астмата може да бъде животозастрашаващо състояние. Лечението на астмата е ефективно и води до постигане на добри резултати по отношение на контрола на заболяването. Повечето деца имат нужда от орални или инхалаторни лекарства. Някои деца може да използват инхалатор, а други може да се нуждаят от небулизатор с маска за инхалация на медикаментите. Избягването на факторите, провокиращите астматичен пристъп, е изключително важно и може да помогне за по-добър контрол на астмата. При около половината от всички деца с астма симптоми се подобряват и астмата влиза в ремисия в юношеска или ранна зряла възраст.

Рискови фактори

Алергии; фамилна обременненост за астма или алергии; излагане на тютюнев дим; ниско тегло при раждане; лоши социално-битови условия; мъжки пол.

Интересен факт

Милиона деца в света имат астма.

Лечение

Лечението на астма при деца включва:

 • ежедневни дълго-действащи перорални или инхалаторни медикаменти;
 • бързо-действащи медикаменти за лечение и облекчаване на симптомите по време на астматичен пристъп;
 • избягване на провокиращите астматичен пристъп фактори;
 • курортно лечение.

Как да се предпазим сами

Астмата е заболяване, което винаги се нуждае от медицинско лечение и лекарско наблюдение. Ограничете експозицията на детето на възможните провокиращи фактори. Премахнете килимите и плътните завеси у дома, които събират прах. Ако имате домашни любимци, които предизвикват симптоми при детето ги изкарайте на открито или поне не ги допускайте в стаята на детето. Избягвайте употреба на ароматизирани сапуни, шампоани и препарати. Ако сте пушач, не пушете в присъствието на детето. Не позволявайте да се пуши в къщата. Създайте си план за действие в извънредни ситуации заедно с лекаря на детето Ви, като го помолите да Ви обясни какви лекарства да се използват и какво да правите по време на пристъп. Информирайте учителите или всички, които се грижат за детето и им дайте копие на плана за действие по време на пристъп.

Кога да посетим лекар

Ако детето Ви има симптоми като хронична кашлица е необходимо да го заведете при педиатър. Ако детето Ви има симптоми като задух, посиняване на устните, лицето или ноктите, изпотяване, учестен пулс, объркване, затруднено ходене или говорене, сънливост и неориентираност е необходимо да отидете в най-близкото спешно отделение или да повикате спешна медицинска помощ. Ако педиатърът Ви е предписал инхалатор за Вашето дете, който се използва по време на пристъп, използвайте го.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какво може да влоши симптомите на детето ми?
 2. Има ли нуждаете от тестуване за алергии?
 3. Какво лечение ще ни препоръчате?
 4. Какво трябва да направя, когато детето ми има астматичен пристъп?
 5. Какви са признаците на спешно животозастрашаващо състояние?

Как се диагностицира

Педиатър ще Ви задава въпроси и ще прегледа детето Ви. Може да се наложи да се направят допълнителни изследвания на детето - кръвни изследвания, функционален тест на дишането, скарификационни проби за алергично тестуване, рентгенография на гръдния кош.

Влошаване на състоянието

Цветен прашец; космати домашни любимци; мухъл; аспирин; хлебарки; прах; дим; парфюм; силни емоции; замърсяване на въздуха; физически упражнения; студен въздух; вируси или други инфекции на горните дихателни пътища.

Знаете ли че

 • В САЩ през 2005 година почти 680,000 децата под 15-годишна възраст са постъпили в спешното отделение заради симптоми на астма.
 • Известни хора с астма са Линдзи Лоън, Лудвиг ван Бетовен, Орсън Уелс, Елизабет Тейлър, Джон Ф. Кенеди, Кристи Ямагучи и Джаки Джойнър-Кърси.
 • Честотата на астма при деца се е увеличава в световен мащаб. Експерти смятат, че замърсяването на въздуха е важна причина за това.
 • Цигареният дим влошава симптомите на астма при около 1 000,000 деца в САЩ, ограничаването на експозицията на детето на тютюневия дим е едно от най-добрите неща, които една майка може да направи за детето си с астма.

Факт

Астмата е една е от най-честите причини за отсъствие на децата от детска градина и училище.

Вид на болестта

Често срещано заболяване на дихателната система при децата.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.