top banner
Изпрати email Разпечатай

Травма или нараняване

Симптоми

Симптоми на остра или хронична физическа травма зависят от характера и тежестта на нараняването, докато симптомите на остра или хронична емоционална или психическа травма могат да включват: шок, отричане, безсъние, кошмари, главоболие, ускорен пулс, болка, умора, напрежение в мускулите, объркване, затруднена концентрация, раздразнителност, възбуда, промени в настроението, чувство на вина, тъга или безнадеждност, тревожност, страх, социално оттегляне или усещане за изтръпване.

Описание на състоянието

Травма е термин, който най-често се отнася до сериозни физически наранявания. Нараняванията при злополуки, падане, удари, изгаряния или рани от оръжие може да предизвикат физическа травма. Но травма може да се използва и за емоционални или психически нараняване от изключително изтощителни или шокиращи събития като произшествие, изнасилване, разпадането на една връзка или внезапна смърт на близък човек. Психическа травма може да се получи без да има някакво физическо нараняване. Острата травма е тази, при която симптоми се появяват веднага след нараняването, например синини или кървене при физическа травма или шок и отричане при емоционална травма. Симптомите на хронична травма може да възникнат дълго време след нараняването. Те могат да бъдат физически като болки, главоболие и умора или емоционални като гняв, тревожност и затруднена концентрация. Травмата обикновено изисква медицинско или психологическо лечение.

Какво да очакваме

Физическата травма обикновено причинява остро настъпили симптоми от страна на тялото. Ако нараняването е животозастрашаващо, ще трябва пострадалият да бъде закаран в най-близкото спешно отделение, където да му бъде оказана необходимата помощ. Ако нараняването изисква спешна медицинска помощ, но не е животозастрашаващо като например счупена кост може да се лекува в кабинета на лекаря или стая за спешни състояния. Може да е нужно хирургично лечение, медикаменти, хоспитализация, физикална терапия и рехабилитация. Понякога симптомите на физическата травма може да се проявят по-късно като болки в главата и шията, които са се появява в деня след претърпяна травма в автомобилна катастрофа, но те също може се появят след месеци или дори години. Например може да получите внезапна или постепенно усилващата се болката месеци след претърпян мозъчен инсулт или гръбначно-мозъчна травма. Седмици след получено мозъчно сътресение може да има главоболие, промени в настроението, депресия или нарушена памет. Тези симптоми се нуждаят от лечение, но то е различно от лечението за остро настъпилите симптоми.
Ако имате емоционална травма може да изпитвате тревожност, депресия, да не можете да се храните или да имате проблеми със съня. Симптомите могат да преминат от само себе си след няколко седмици или месеца и да се върнете към обичайния си начин на живот. Ако не преминат или ако преживеете нова стресова ситуация в този период може да отключите посттравматичен стрес синдром. Може да имате кошмари или топли вълни, да имате изразена емоционална лабилност, да имате нарушения и проблеми с паметта или други симптоми, които да затрудняват общуването Ви с хората на работното място или семейството. Психотерапевтите, които работят с хора, които са преживели силна, емоционална травма, могат да използват специални психотерапевтични техники и методи като в някои случаи може да предпишат и медикаменти за справяне с посттравматичния стрес.

Рискови фактори

Деца под 4 годишна възраст или хора в напреднала възраст; трениране на контактен спорт, езда; каране на мотоциклети; непоставяне на предпазен колан в колата, както и високо-рискови професии като военен или миньор.

Интересен факт

През 2008 г. в САЩ  има около 13 милиона травматични увреждания от пътнотранспортни произшествия, падания и огнестрелни оръжия.

Лечение

Лечението на физическите травми зависи от характера и тежестта на нараняването. Хирургичното лечение, медицинските процедури, медикаментите и физикалната терапия и рехабилитация са най-общите видове терапия при този вид травми. Емоционалните или психологическите травми могат да се лекуват с медикаменти, работа с терапевт, когнитивна и поведенческа терапия или други видове психологическа терапия.

Как да се предпазим сами

Ако нямате сериозно нараняване, което да изисква медицинска помощ може да:

 • при незначителни наранявания на главата поставете леден компрес, за да се намали отока. Ако не сте сигурни колко сериозна е травма на главата - останете будни за най-малко 12 часа и следете за промени в психичното състояние или поява на някакви симптоми.
 • за спиране на кървенето поставете чиста кърпа или марля и притискайте мястото за 10 минути. Ако кръвта се просмуква през марля, поставете втора марля върху първата и продължете да натискате.
 • при леки изгаряния на кожата облейте мястото с чиста хладка вода за 15 минути или докато болката отшуми. Поставете антибиотичен крем и покрийте със стерилна незалепваща превръзка.
 • при отворени рани е необходимо да почистете добре мястото с топла вода и антисептик и да поставите антибиотик на прах или антибиотичен крем.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекарска помощ, ако имате сериозни физически наранявания, които не изискват спешна медицинска помощ или за по-малко сериозни наранявания, ако не са се подобрили или ако са се влошили с течение на времето.

Потърсете лекар или психотерапевт, ако сте преживели емоционална травма преди месеци и ако симптомите не преминават или ако се появят симптоми на посттравматичен стрес. Ако страдате от посттравматичен стрес синдром е особено важно да се консултирате със специалист.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли да травма или друго състояние е причина за симптомите ми?
 2. Какви изследвания са необходими?
 3. От какво лечение се нуждая?
 4. Какво да направя, за да се ускори възстановяването ми?
 5. Каква е моята прогноза?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви снеме анамнеза, ще Ви прегледа и ще Ви назначи допълнителни изследвания, ако сметне за необходимо. Ако сте преживели емоционална травма ще бъде необходимо да разкажете на лекаря за събитието и симптомите, които Ви притесняват.

Знаете ли че

 • Травматизмът е водеща причина за смърт при хора под 40 годишна възраст.
 • До 2020 г, травматизмът се очаква да надмине инфекциозни заболявания като водеща причина за смърт в световен мащаб.
 • Младите шофьори са с доказано по-голям риск от травми при пътно-транспортни произшествия. 

Спешна помощ

Позвънете на тел.112,  ако Вие или някой друг е получил животозастрашаваща травма или нараняване. Състоянието на пострадалия може да се влоши по пътя към болница. Пострадалият не бива да се мести, докато не дойде екип на спешна медицинска помощ, ако има нараняване на главата, гръбначния стълб или болният е в безсъзнание, за което не е известна причината. Травмите в областта на главата, шията или гърдите са спешени и изискват спешна медицинска помощ.

Симптомите, които изискват спешна медицинска помощ включват:

 • затруднено или липсващо дишане; 
 • загуба на съзнание;
 • внезапна или силна болка;
 • тежки кръвоизливи, при които кръвта не може да спре след 10 минути директен натиск;
 • промени в съзнанието;
 • внезапно силно главоболие;
 • отхрачване или повръщане на кръв;
 • суицидни мисли или опит за самоубийство;

Ако подозирате, че пострадалият или Вие имате нараняване на гръбначния стълб или на черепа, е важно тялото на пострадалия да не се мести.

Факт

Нараняванията и травмите получени при падане са водеща причина за фатални или не наранявания при хора на възраст на 50 или повече години.

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.