top banner
Изпрати email Разпечатай

Хематом (на английски език - Hematoma)

Известно също като

Кръвонасядане

Симптоми

Симптомите варират в зависимост от местоположението, големината на хематома и тежестта на състоянието. При кръвонасядания на кожата, в мускулите, или по ноктите, симптоми включват: болка и подуване на мястото; има дълбоки синини и пулсации ако хематомът е под нокътя. Симптомите на един субдурален хематом включват затруднено ходене, нарушен баланс, главоболие, неясна или объркана реч, гадене и повръщане, проблеми със зрението, слабост, умствено объркване, изтръпване, гърчове и кома. Усложненията от субдуралният хематом включват: увреждане на мозъка, парализа и смърт. Ако имате травма на главата, трябва да потърсите незабавно спешна медицинска помощ.

Описание на състоянието

Медицинският термин хематом означава отлагане на колекция от кръвта в тъканите, която е попаднала в тях поради нарушена цялост на кръвоносен съд. Нарушена цялост на кръвоносния съд може да се получи при удар, разкъсване, размачкване, порезна рана. Обикновено хематомите най-често се получават след нараняване. Хематомите варират значително по размер и дълбочина, могат да са разположени в дълбочина, да са с много малки размери или с големина колкото грейпфрут или повече. Ако се приемат медикаменти против съсирване на кръвта, дори и само аспирин може да се увеличи риска от получаване на хематоми и при по-леки наранявания. Повечето хематоми по кожата и ноктите изчезват и преминават от себе си без това да застрашава по някакъв начин здравословното състояние на човек. Субдурални хематоми, които се образуват в пространството между мозъка и черепа са много опасни и дори фатални за човек, ако не бъдат лекувани своевременно.

Какво да очакваме

Тялото Ви може да резорбира (разгради) малък хематом в рамките на 1 или 2 седмици. Вие ще забележите промяна в цвета на кожата от лилавото и синьо до жълто и кафяво, това се дължи на разграждането на хематома. За резорбирането и изчезването на един голям хематом може да са нужни месеци. Голямото количество разграждащи се кръвни клетки увеличава риска от инфекции и други усложнения. При големите  хематоми може да се наложи медицинско лечение, за да се намали риска от усложнения. Субдуралните хематоми, които обикновено се диагностицират след извършване  на скенер (КАТ)  или магнитен резонанс (МРТ) след претърпяна травма на главата, изискват незабавна лекарска помощ.

Интересен факт

Хората по света ежедневно получават милиарди хематоми с най-различни размери. Субдуралните хематоми в черепната кухина са два пъти по-често срещани  при мъжете, отколкото при жените, вероятно защото мъжете са по-склонни да практикуват високо-рискови дейности.

Лечение

За хематомите на кожата и мускулите лечението включва:

  • поставяне на студен компрес в областта на хематома;
  • повдигане на високо и/или поставяне на еластична превръзка.
  • прием на обезболяващи лекарства за болката.

Големите вътрешни хематоми, които могат да се инфектират и да доведат до усложнения трябва да бъдат лекувани от лекар. В зависимост от размера и местоположението, лекарят може да дренира кръвта от хематома. При субдуралните хематоми трябва да се извърши спешно хирургично лечение в специализирано отделение по неврохирургия, за да се облекчи натиска върху мозъка и да се намали мозъчното налягане.

Как да се предпазим сами

Повечето малки хематоми преминават от само себе си. Въпреки това може да потърсите лекарска помощ за третиране на хематоми под нокътя, за да се облекчи  болката и натиска. В противен случай може да чакате, докато тялото само по естествен механизъм не резорбира кръвонасядането с течение на времето.

Кога да посетим лекар

Зачервяването или подуване на областта близо до хематома може да е признак на инфекция и трябва да се погледнат от лекар. Ако имате травма на корема, друга сериозна травма или пък след операция получите болка в тази област, потърсете лекарска помощ веднага. Ако имате сериозна травма на главата, трябва да отидете или да бъдете отведен веднага в най-близкия център за спешна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко време ще е нужно да изчезне хематома?
  2. Необходимо ли е някакво лечение?
  3. Има ли някакви допълнителни препоръки и съвети, които да спазвам?

Как се диагностицира

Анамнезата и физикалният преглед ще помогнат на лекаря да диагностицира хематом. Ако хематомът е обширен, тежък  или се намира в дълбочина, Вашият лекар може да назначи рентгемография и/или ултразвуково изследване и/или скенер (КАТ).

Знаете ли че

  • През 1700 г. преди новата ера на лекарите наблюдават различните цветове на прясна и съсирена кръв и стигат до заключението, че от това се определят и  четирите основни типа характера според преобладаващия вид - черна жлъчка, сангвиник, флегматик и жълта жлъчка. След като микроскопите влезнали в употреба, лекарите открили, че кръвта всъщност се състои от бели кръвни клетки, червените кръвни клетки, тромбоцити и кръвната плазмата.
  • Плазмата (течната част на кръвта)  е 95 % вода. След като тялото абсорбира водата от хематома, това което остава е полутвърда маса от червени и бели кръвни клетки.
  • Червените кръвни клетки живеят около 120 дни и постоянно се заместват от нови клетки от костния мозък.

Факт

Субдуралните хематоми се срещат при около 20 % от случаите с тежка травма на главата.

Вид на болестта

Често срещано състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.