top banner
Изпрати email Разпечатай

Пролапс на митралната клапа (на английски език - Mitral valve prolapse (MVP))

Известно също като

Миксоматозна дегенерация на митралната клапа; Синдром на Барлоу

Симптоми

Симптомите на пролапс на митралната клапа могат да включват: болка в гърдите, сърцебиене, затруднено дишане при физическа активност, световъртеж, главоболие и умора.

Описание на състоянието

Пролапсът на митралната клапа е вид сърдечен дефект. При пролапсът на митралната клапа е засегната нормалната функция на клапата, която осигурява еднопосочност на кръвния поток между лявото предсърдие и лявата камера - лява атриовентрикуларна клапа, по-известна като митрална клапа. Клапата е получила името си, заради формата й на папска корона - митра. Тя се състои от  две платна, които се затварят плътно и не позволяват връщането на кръвта от камерата в предсърдието по време на систола (съкращение) на сърдечния мускул. При дефекти в платната на клапата или в хордите на сърцето, които я поддържат плътно затворена, клапата може да не се затвори плътно по време на систола. Това води на връщането на кръв от камерата в предсърдието. Пролапсът на митралната клапа най-често се дължи на вроден дефект на сърцето и има фамилна предизпозиция, но може да се развие и след прекарани заболявания, които увреждат платната на сърдечната клапа. Пролапсът на митралната клапа е по-често срещан при жените на възраст между 20 и 40 години, като към момента няма известна конкретна причина, която го причинява. Много хора с пролапс на митралната клапа може да нямат никакви симптоми и състоянието да не бъде диагностицирано. Пролапсът на митралната клапа може да предизвика болка в гърдите, сърцебиене, затруднено дишане при физически усилия, световъртеж, главоболие и умора. В по-голяма част от случаите пролапсът на митралната клапа не се нуждае от лечение. В много редки случаи пролапсът на митралната клапа може да предизвика нарушения в сърдечния ритъм, които да бъдат животозастрашаващи и да причини внезапна сърдечна смърт.

Какво да очакваме

В повечето случаи, пролапсът на митралната клапа е лек и не предизвиква никакви проблеми. Много хора го имат без дори да подозират за това. Повечето хора с пролапс на митралната клапа нямат нужда от никакво лечение. Но ако се появят симптоми може да се наложи медикаментозно лечение или операция за корекция на клапата.

Рискови фактори

Фамилна обремененост за пролапс на митралната клапа, синдром на Марфан, сколиоза, болест на Грейвс, бъбречна поликистоза, остеогенезис имперфекта и други.

Интересен факт

За България няма изнесени официални статистически данни, но в САЩ около 3% до 4% от хората имат пролапс на митралната клапа.

Лечение

При много от случаите с пролапс на митралната клапа не е необходимо лечение. Ако има нужда от лечение, то може да включва:

 • бета-блокерите, които да помогнат за сърцебиенето;
 • аспирин и антиагреганти, които да намалят риска от образуване на тромби;
 • антиаритмични медикаменти;
 • антикоагуланти;
 • хирургично лечение за клапна реконструкция.

Кога да посетим лекар

Потърсете Вашия лекар, ако имате дискомфорт в областта на гърдите, сърцебиене или други симптоми на пролапс на митралната клапа. Потърсете помощ или се обадете на тел.112, ако имате болка в гърдите, това може да е симптом на инфаркт на миокарда.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли симптомите ми да се дължат на пролапс на митралната клапа?
 2. Имам ли нужда от някакво лечение с медикаменти?
 3. Имам ли нужда от хирургично лечение?
 4. Трябва ли да променя начина си на живот и да огранича физическата активност?
 5. Каква е прогнозата на състоянието ми?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа. Може да е необходима ехокардиография, електрокардиограма, натоварване на велоаргуметър, рентгенография или скенер на гръдния кош и коронарография.

Влошаване на състоянието

Физическо натоварване.

Знаете ли че

 • Лекарите препоръчват при някои хората с пролапс на митралната клапа да приемат антибиотици преди някои медицински и стоматологични процедури за предотвратяване на инфекция на платната на клапата.
 • При фамилната обременност за пролапс на митрална клапа, обикновено се наблюдава и високо и слабо телосложение, в съчетание с дълги пръсти и ръце.

Факт

Пролапсът на митралната клапа е най-често срещания вид увреждане на сърдечните клапи.

Вид на болестта

Често срещано състояние. Заболяване на сърдечно-съдовата система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2021 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.