top banner
Изпрати email Разпечатай

Епилепсия на темпоралния лоб

Симптоми

Симптомите на епилептичните пристъпи може да варират от моментно объркване до конвулсии на цялото тялото. Повечето хора с епилепсия на темпоралния лоб изпитват странни усещания преди същинския епилептичен пристъп, наречени " аура", които се изразяват в странни усещания за специфични миризми или имат предчувствие за предстоящия гърч. Епилептичните гърчове с произход от темпоралния лоб на главния мозък могат да бъдат прости парциални припадъци (без загуба на съзнание) или комплексни парциални припадъци (със загуба на съзнание). Симптомите на епилепсия на темпоралния лоб могат да включват слухови, зрителни, обонятелни и вкусови халюцинации, втренчване на погледа в пространството, сякаш се взира в нещо; промени в съзнанието - по време на пристъпа човек е не контактен, няма спомен за случилото се, има загуба на спомени преди и след пристъпа и не осъзнава какво върши. За комплексните парциални припадъци е много характерно втренчването на погледа, сякаш човек се взира в нещо в пространството като през това време не отговаря и не възприема околната среда. Обикновено продължителност на комплексните парциални пристъпи е до 1-2 минути. Болният може да извършва странни действия или движения на частите на тялото (излизане на улицата между движещи се коли, събличане на дрехите на публични места, хаотични движения на крайниците, неволни движения на устните, наподобяващи " премляскване", странна походка; по-рядко може да повтарят думи, да крещят, да се смеят или да плачат) тези прояви се наричат - автоматизми или стереотипи. Видът на автоматизмите зависи от това каква зона от мозъка е засегната и активна. Пациент, който има комплексен генерализиран пристъп много прилича на човек, който бълнува, но за разлика от бълнуването, те могат да настъпят по всяко време (дори по време на физическа активност) - настъпват внезапно и не могат да бъдат прекъснати, обикновено има комплекс от група автоматизми, а след епизода, човек се чувства изтощен и объркан. Друга разлика между епилептичния пристъп и бълнуването е, че при бълнуването няма аура. Комплексните парциални пристъпи (гърчове) могат да доведат до излагане на опасност - ако по време на пристъпа лицето извърши несъзнателни действия, с които да застраши живота си. В тези случай, страдащите от този вид гърчове е необходимо да вземат нужните превантивни мерки.

Описание на състоянието

Епилепсията е хронично заболяване на нервната система, което се характеризира с повтарящи се припадъци, които настъпват внезапно. Ако има единичен припадък или повтарящи се припадъци, провокирани от мозъчна травма, висока телесна температура или друга причина състоянието не се определя като епилепсия. При епилептичния пристъп (припадък) може да има разстройване на съзнанието, загуба на автономните функции на организма, нарушени сетивни, двигателни и умствени функции. Съществуват различни видове епилепсия в зависимост от това коя част от главния мозък е засегната. Епилепсията се получава, когато е нарушен баланса между процесите на възбуждане (генерирене на нервен импулсен заряд) и задържане (потискане на нервен импулсен заряд) на мозъчните неврони. При епилепсията има огнище от мозъчни неврони, което спонтанно и периодично образува високочестотни електрични заряди, които оказват влияние върху други зони в мозъка. В зависимост от това в коя зона на мозъка се намира огнището, каква повърхност заема и какво е разпространението на импулсите се определя и вида на клиничната картина на епилептичния припадък. В зависимост от вида на клиничната картина и данните от ЕМГ (електромиоенцефалографията) епилептичните припадъци се делят на две големи групи: парциални епилептични припадъци и генерализирани епилептични припадъци. Парциалните (частични) епилептични припадъци от своя страна се делят на прости (без загуба на съзнание) и комплексни (със загуба на съзнание за кратко). Симптомите на епилепсия на темпоралния лоб са на парциални припадъци и пациентите имат нарушение в съзнание за кратко. Понякога комплексните парциални припадъци могат да прераснат в генерализиран епилептичен гърч с продължителност няколко минути като след него пациентите може да имат нужда от няколко часа до пълното си възстановяване и връщането им към обичайните дейности. За разлика от останалите видове епилептични припадъци, епилепсията на темпоралния лоб трудно се контролира с противоепилептични медикаменти и понякога хиругичното лечение може да бъде единственото възможно средство на лечение. При много хора с епилепсия дължаща се на нарушения в темпоралния лоб след хирургично лечение може да настъпи излекуване.

Какво да очакваме

Ако лекарят определи основната причина за епилептичните пристъпи като например инфекция или тумор в мозъка, лечение на това заболяване може да спре припадъците и да подобри състоянието на болния. За някои форми на епилепсия лекарите предписват антиконвулсивни медикамнети за предотвратяване на гърчовете. Епилепсията на темпоралния лоб на мозъка обаче не винаги реагира на тези медикаменти. При тези пациенти избор на лечение е мозъчна операция за отстраняване на необичайната област в мозъка, която води до нарушения в импулсите. Хирургичното лечение е успешно за премахването на огнищата, предизвикващи епилептичен пристъп при 70% - 80% от хората с епилепсия на темпоралния лоб.

Рискови фактори

Ранна или напреднала възраст; фамилност за епилепсия в семейството; генетични фактори; тютюнопушене; алкохол; прекарани травми и заболявания на мозъка; неврохирургична интервенция; родова травма на главата; мозъчно-съдови заболявания; тумори на мозъка; липсата на кислород; инфекции на мозъка; инсулт; болестта на Алцхаймер и други. При 2 от всеки 3 случая на епилепсия няма известна, конкретна причина довела до появата на това заболяване.

Интересен факт

Един на 10 възрастни е имал гърч в даден етап от живота си. Около половината от пациентите с епилепсия имат парциална епилепсия често с произход от темпоралния лоб.

Лечение

Ако е установена основната причина, която предизвиква епилепсия на темпоралния лоб, лечението ще зависи от причината. Ако не се открие конкретна причината за епилепсията, Вашият лекар може да Ви предпише перорално медикаментозно лечение за предотвратяване на гърчовете.

 • Видът на медикамента и дозата му ще зависят от вида на пристъпите Ви. Някои хора трябва да взимат медикаменти до края на живота си. Други може да намалят или напълно да спрат приема на противоепилептичните медикаменти, ако в продължение на няколко години не са имали гърч.
 • В някои случаи може да се извърши мозъчна операция за премахване на една малка част от мозъка, която може да е причина за някои видове епилептични гърчове.
 • Ако медикаментите не са ефективни и е невъзможно да се извърши хирургичната интервенция, Вашият лекар може да Ви препоръча стимулация на блуждаещия нерв - нервус вагус.Това включва имплантиране електрическо устройство, което стимулира нерва в областта на врата.
 • Някои диети също може да намалят честотата на припадъците.

Как да се предпазим сами

Здравословна диета, достатъчно сън и избягването на алкохола и наркотиците може да намали риска от получаване на нов епилептичен пристъп.

Кога да посетим лекар

Обадете се на Вашият лекар или посетете отделение за спешна медицинска помощ, ако за първи път имате епилептичен пристъп (припадък). Ако Вие имате поставена диагноза епилепсия и вече сте получавали припадъци не се нуждаете непременно от спешна медицинска помощ, но е добре да се свържете с Вашия лекар, за да обсъдите състоянието Ви. Ако видите на улицата човек с епилептичен гърч трябва да се обадите на тел. 112 и да потърсите спешна медицинска помощ, ако гърчът продължи повече от 5 минути, ако има задух или получи нараняване на главата или на друга част от тялото по време на гърча, ако между отделните гърчове не идва в съзнание или ако има нов гърч в рамките на няколко минути.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Когато имам тези симптоми, това епилептичен припадък ли е?
 2. Имам ли епилепсия?
 3. Припадъците могат ли да се дължат на друго заболяване?
 4. Ако е така, какво лечение ще ми е необходимо, за да не получа нов припадък?
 5. Противоепилептичните лекарства  ще ми помогнат ли?
 6. Каква форма на лечение ще е най-добрата за мен?
 7. Колко дълго ще трябва да приемам тези медикаменти?
 8. Подходящо ли е хирургично лечение при мен?
 9. Предразположен ли съм към нов припадък?
 10. Припадъците могат ли да доведат до усложнения?
 11. Какво да направя, ако получа нов припадък?
 12. Какво друго бих могъл на направя, за да намаля риска от нов припадък?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви снеме анамнеза. Ще са необходими и друг вид специфични изследвания - електроенцефалография (ЕЕГ). Това изследване представлява запис на електрическата активност на мозъка и е основното изследване, на което се базира поставянето на диагнозата-епилепсия. Могат да са необходими и други изследвания по преценка на Вашия лекар, като например скенер на глава (КАТ, компютърна аксиална томография) или магнитен резонанс (МРТ, магнитно-резонансна томография) и други.

Влошаване на състоянието

Ако имате епилепсия, рискът да получите епилептичен гърч може да се увеличи при емоционален стрес, инфекции, безсъние, бременност, употреба на алкохол или наркотици, както и при употребата на някои медикаменти по лекарско предписание.

Знаете ли че

 • 33 % от новите случаи на епилепсия са диагностицирани при децата.
 • Честота на епилепсията се увеличава и след навършване на 65 годишна възраст.
 • Около 80 % от хората с епилепсия на темпоралния лоб имат "аурата" преди началото на епилептичния пристъп.

Факт

При около 7 от 10 хора с повтарящи се епилептични пристъпи не може да бъде намерена конкретна причина.

Вид на болестта

Хронично състояние. Заболяване на нервната система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.