top banner
Изпрати email Разпечатай

Голфърски лакът

Известно също като

Медиален епикондилит

Симптоми

Чувствителност и болка около издатината по вътрешната страна на лакътя, нарушен захват на травмираната ръка, болка, която се разпространява по предмишницата, болка при извиване на китката.

Описание на състоянието

Голфърският лакът е травма причинена от преумора, често срещана при играчите на голф и при хора, извършващи физически труд, който е свързан с повтарящи се еднообразни движения. Всяка дейност, която напряга мускулите на предмишницата може да причини тази чувствителност и болка в областта на външната страна на лакътя. Покой и обезболяващи медикаменти обикновено са достатъчни за облекчаване на симптомите. В по-тежки случаи е възможно и оперативно лечение.

Какво да очакваме

Вероятно симптомите Ви ще се подобряват след като оставите в покой засегнатата ръка за няколко седмици. Ако участвате във високо интензивни спортни занимания или извършвате друга физическа дейност е препоръчителен покой и почивка за по-дълъг период от време.

Рискови фактори

Извършването на повтарящи се движения, в които участват китките или лактите.

Интересен факт

Почти 2% от хората в зряла възраст имат симптоми на голфърски лакът.

Лечение

Целта на лечението е да се позволи на засегнатото сухожилие да се възстанови. Вашият лекар ще препоръча да оставите ръката си в покой както и да избягвате дейности, които ви причиняват болка в продължение минимум на две-три седмици.

  • Прилагане на противовъзпалителни лекарства, могат да облекчат симптомите Ви и да ускорят възстановяването.
  • Ако отокът и болката продължават, Вашият лекар може да инжектира локално в засегнатия лакът кортикостероиден медикамент. Кортизонът може облекчи симптомите Ви до няколко месеца.
  • Вашият лекар също може да препоръча започването на физиотерапевтични процедури, които да ускорят процесът на възстановяване.
  • Ако почивката на лакътя и използването на обезболяващи медикаменти не е достатъчно да облекчи болката и чувствителността в засегнатия лакът, Вашият лекар може да Ви препоръча оперативно лечение.

Как да се предпазим сами

Оставете засегнатата ръка в покой. Избягвайте дейности, които Ви причиняват болка. Поставяйте лед върху болезнената зона два до три пъти на ден. Приемайте НСПВС като аспирин или ибупрофен заедно с храната. За облекчаване на болката може да бъде използван ластичен фиксатор, който да облекчи натоварването върху мускулите. За да избегнете случаи на голфърски лакът е препоръчително да извършвате подходящи упражнения, с помоща на които да подсилите мускулите на предмишницата.

Кога да посетим лекар

Потърсете консултация с лекар, ако домашното лечение не дава резултат и оплакванията персистират.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Какво причинява болката ми?
2. Ще изчезне ли болката от само себе си?
3. Какво мога да направя, за да облекча симптомите и да ускоря възстановяването си?
4. Колко време е нужно преди да могат да се върна към извършването на обичайните си дейности?
5. Необходимо ли ми е оперативно лечение?
6. Какво включва тази операция?
7. Колко дълго ще се възстановявам?
8. Има ли нещо, което мога да направя, за да предотвратя повторно травмиране?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви зададе въпроси, относно дейността, която извършвате и кога чувствате болка. Вашият лекар ще прегледа ръката Ви и ще установи степента на болезненост при движение. Може да бъде назначена рентгенография, за да се изключи фрактура или отлагане на калций периставно. Други инструментални изследвания, които могат да се назначат са ядрено-магнитен резонанс или ултразвукова ехография.

Влошаване на състоянието

Продължаване с физическата дейност и повтарящите се движения.

Знаете ли че

  • Голфърският лакът е много по-рядко срещано състояние в сравнение с латералния епикондилит, известен също като тенисистки лакът.
  • Почти 95% от пациентите, спазващи режим на почивка и покой и използващи нестероидни противовъзпалителни медикаменти се възстановяват без нужда от оперативно лечение.

Факт

Шансът за развитие на голфърски лакът е еднакъв за мъжете и жените.

Вид на болестта

Често срещана травма

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.