top banner
Изпрати email Разпечатай

Болест на Алцхаймер

Известно също като

Старческа деменция - тип Алцхаймер.

Симптоми

Симптомите на болестта на Алцхаймер включват: нарушения в краткосрочната памет, объркване, промени в поведението и настроението, неразпознаване на приятели и роднини, проблеми с преглъщането, говорни и двигателни нарушения.

Описание на състоянието

Болестта на Алцхаймер е вид деменция, която причинява разпадането на връзки межди невроните в мозъка и евентуално неговата смърт. Това се случва в резултат от загубата на памет, както и проблеми с мисловната дейност и поведението. Някои признаци за болестта на Алцхаймер като например промените в паметта може да изглеждат като нормална част от остаряването, като например забравянето да изключите котлона. Началната форма на болестта на Алцхаймер се появява при хора по-млади от 60 години и може да е наследствена. Напредналата болест на Алцхаймер е по-често срещаната форма, която засяга хора на 60 и повече години. И тя също може да е наследствена. Лекарствата могат да помогнат в третирането на някои от ефектите на болестта на Алцхаймер, но няма лек. Хората могат да живеят от 3 до 20 години след диагнозата.

Какво да очакваме

Проблемите с паметта и леките промени в характера, като например ако станете по-неспонтанен, са ранни признаци за болестта на Алцхаймер. При лекият етап на болестта на Алцхаймер, хората повтарят въпроси, изгубват се и имат проблеми с плащането на месечните си сметки. В напредналата фаза, хората могат да са объркани, да не познават познати лица и да имат проблеми с обличането. Когато болестта на Алцхаймер стане тежка, хората не са способни да комуникират. Те имат нужда от някои, който да се грижи за тях в тази последна фаза, която може да продължи месеци или години. Изключването на тялото или инфекция са чести причини за смърт. Други усложнения от болестта на Алцхаймер включват падания, счупени кости, рани от залежаване, поради неспособност за движение, недохранване, агресивно поведение или тормоз от преуморен болногледач.

Рискови фактори

Напреднала възраст, семейна анамнеза за болестта на Алцхаймер, генетична предиспозиция, женски пол, тежка травма на главата.

Интересен факт


Лечение

Леченията, които могат да помогнта при болестта на Алцхаймер включват:

  • Лекарства като донепезил (Арицепт), галантамин (Разадин), мемантин (Наменда) и ривастигмин (Екселон) за леки до тежки проблеми с паметта, мисловната дейност, говора и поведение. Те могат да действат само няколко месеца или няколко години.
  • Витамин Е за избягване на износването и разскъсването на мозъчните клетки и другите тъкани в тялото. Трябва да приемате витамин Е по лекарско предписание, защото може да засегне холестерола или лекарствата за кръвонасядания.
  • Антидепресанти.

Как да се предпазим сами

Тези съвети за самостоятелна грижа могат да подпомогнат здравето ви ако страдате от болестта на Алцхаймер:

  • Яжте подхранваща диета.
  • Упражнявайте се редовно.
  • Присъединявайте се към социални дейности.
  • Поддръжайте мозъка си зает със игра на игри, четене на вестници и посещения в музеи.

Кога да посетим лекар

Обадете се на лекаря си ако имате признаци на болестта на Алцхаймер.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Болестта на Алцхаймер ли причинява симптомите ми?
2. Какъв тип лечение е подходящо за мен?
3. Какви са възможните усложнения от лечението?
4. Ще трябва ли да направя някои промени в начина си на живот?
5. Каква е прогнозата на заболяването ми?

Как се диагностицира

Лекарят ще ви прегледа и ще ви разпита за симптомите и анамнезата ви. Лекарят може да направи тестове за да провери паметта, вниманието, способността ви за решаването на проблеми и говорните умения, и други мозъчни изследвания като ядрено магнитен резонанс или компютърна томография.

Влошаване на състоянието

Липса на лечение.

Знаете ли че

  • През 1906 година Д-р Луис Алцхаймер за първи път описва каквото сега е познато като болестта на Алцхаймер.
  • Бившият президент Роналд Рейгън, бившият британски министър-председател Уинстън Чърчил, актьорът Питър Фалк, актрисата Рита Хейуърт, актьорът Чарлтън Хестон, боксьорът Шугър Рей Робинсън и певецът Пери Комо са имали болестта на Алцхаймер.
  • Частите на мозъка, които болестта на Алцхаймер засяга се смаляват с течение на времето.

Факт


Вид на болестта

Хронично мозъчно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.