top banner
Изпрати email Разпечатай

Фоликулит

Известно също като

Повърхностна кожна инфекция, инфекция на космения фоликул, бръснарски сърбеж.

Симптоми

Лекият, повърхностен фоликулит започва като локално зачервяване на кожата, което е чувствително при допир. Това се последва от появата на малък, пълен с гной мехур, който може да предизвиква сърбеж или парене, след време се оформя коричка, след като се спука. Мехурите, които се появяват при тежък или дълбок фоликулит обикновено са по-големи и по-болезнени.

Описание на състоянието

Фоликулитът е инфекция на един или повече космени фоликули. Може да се появи по всяка част на тялото, където има окосмяване. Започва, когато бактерии, гъбички или вируси навлезнат в увреден фоликул. Причини за увреждане на космените фоликули могат да бъдат бръсненето, по-тесни дрехи, които механично протриват кожата, при запушване на фоликулите от пот, грим или други вещества. Леките случаи на фоликулит често се изчисват от само себе си. Инфекциите могат да се разпространят и да причинят големи, сърбящи петна. Тежките случаи може да се нуждаят от лечение с антибиотици или други лекарства. Ако не се лекува, тежкият фоликулит може да причини необратима загуба на окосмяване и поява на белези. Сериозно усложнение може да бъде целулитът, при който се засяга дълбоката тъкан под кожата. Процесът може да се разпространи към лимфните възли или в кръвоносната система.

Какво да очакваме

Инфекцията може да започне под формата на малки червени точки. След това обикновено, ще забележите появата на малки, пълни с гной пъпчици, които имат бели върхове. Те могат да се появяват навсякъде, където имате окосмяване, но обичайните места са подмишниците и слабините. Може да усещате кожата си по-чувствителна, да имате по-често сърбеж и парене. Леките случаи на фоликулит често се изчистват от само себе си. Антибиотични мехлеми за мазане и други домашни процедури могат да Ви помогнат при лечението на леките форми на инфекция. По-тежките инфекции изискват медицинско наблюдение и медикаментозно лечение.

Рискови фактори

Отслабена имунна система, диабет, прекаран фоликулит в миналото.

Интересен факт

Фоликулитът е често срещано състояние, което засяга милиони хора.

Лечение

Леките случаи на фоликулит често преминават в рамките на няколко дни без да е необходимо лечение. Ако Вашият лекар реши, че имате нужда от лечение, видът терапия ще зависи от причината за инфекцията:

  • При леки бактериални инфекции, Вашият лекар може да предпише антибиотично мазило или крем.
  • За по-тежка инфекция, Вашият лекар може да предпише антибиотични медикаменти за перорално приложение.
  • За гъбична инфекция, Вашият лекар може да предпише противогъбично лекарство.
  • Лекарят Ви може да Ви назначи и медикаменти за облекчаване на сърбежа.

Как да се предпазим сами

Можете да лекувате лекия фоликулит сами: Измийте инфектираната зона с антибактериален сапун. Поставете топъл, влажен компрес върху инфектираната зона за 5 до 10 минути, три до шест пъти на ден, за да ускорите възстановяването на кожата и да облекчите сърбежа и болката. Използвайте разтвор от 1 супена лъжица оцет смесен с 1 1/3 чаши вода, с който да навлажните компреса.

Кога да посетим лекар

Обадете се на лекаря си ако:

  • Фоликулитът се разпространи или ако след време рецидивира.
  • Инфекцията продължава повече от 2 или 3 дни.
  • Имате висока температура или развиете други симптоми като оток или повишена болка.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Какво причинява състоянието ми?
2. Мога ли да се лекувам самостоятелно?
3. Ще има ли странични ефекти лечението ми?
4. Това състояние заразно ли е?
5. Възможно ли е състоянието ми да причини усложнения?

Как се диагностицира

Лекарят ще диагностицира състоянието Ви след извършването на кожен преглед. Могат да бъдат назначени кръвни изследвания или кожна биопсия, за уточняване на причинителя на инфекцията.

Влошаване на състоянието

Раздразнение на кожата от дрехи или химически вещества.

Знаете ли че

  • Съществува вид фоликулит, който е познат като обрив от топла вана. Обикновено се появява няколко дни след къпане в нехигиенично поддържана вана или басейн.
  • Разчесването на засегнатата зона може да причини разпространяване на инфекцията. Това е така, защото агентите, които я причиняват могат да се пренесат до други части на тялото, посредством ноктите Ви.
  • Не можете да получите фоликулит в очите или устните, дланите на ръцете или стъпалата на краката, защото тези места не са окосмени, тоест там липсват космени фоликули.

Факт

По-податливи към развитие на фоликулит са хора с отслабена имунна система, боледуващи от диабет, ХИВ, хепатити, ракови заболявания и др.

Вид на болестта

Често срещано състояние

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.