top banner
Изпрати email Разпечатай

Травма на бедрените мускули

Известно също като

Разтегнати бедрени мускули, разкъсано бедрено мускули

Симптоми

Когато травмите на бедрените сухожилия се случат по време на действие като бягане, често причиняват внезапна, остра болка в задната част на бедрото. Малка травма може да причини оток, болка и слабост по дължината на бедреното сухожилие. След сериозни наранявания на бедрените сухожилия, може да ви е трудно да ходите.

Описание на състоянието

Травма на бедрените мускули е всяко разтягане на мускулите в задната част на бедрото. Травмите на мускули се появяват често при спортисти, особено при спортове, които изискват спринт, като например бягане, футбол и баскетбол. Леките наранявания се оправят от само себе си. Тежките наранявания може да се нуждаят от операция.

Какво да очакваме

Нараняванията на бедрените мускули варират от разтягане до пълно разкъсване на мускула. Леките разтягания могат да се излекуват от само себе си в рамките на 6 седмици почивка и терапия за намаляване на възпалението. В най-тежките случаи, сухожилието се отделя от костта. Тази травма, наречена авулзивна травма се нуждае от незабавна медицинска грижа и операци за поправяне на скъсаното сухожилие. Може да се нуждае от месеци за възстановяване.

Рискови фактори

Лоша физическа форма, твърде стегнати мускули, мускулна умора, дисбаланс на мускулните групи, участие в дейности като бягане, танцуване, футбол, американски футбол и баскетбол.

Интересен факт

Леките травми на бедрените мускули са много често срещани, особено при спортистите. Те представляват 33% от всички наранявания на краката при хора на възраст между 16 и 25 години. Тежките травми, които включват разкъсано сухожилие са рядко срещани.

Лечение

Лечението зависи от сериозността на травмата:

  • Разтегнат мускул на бедрото обикновено се възстановява след почивка, ледени компреси, поддържаща превръзка и повдигане на крака. За да може кракът ви да отпочине, лекарят ви ще препоръча почивка от физическа активност. Лекарят също може да препоръча използването на патерици за да се намали тежестта, която пада върху нараненият крак. Използването на ледени компреси няколко пъти на ден ще намали отока и облекчи болката. Носето на поддръжаща превръзка и повдигането на крака допълнително ще намали отока и ще ускори възстановяването.
  • След като болката и отока се облекчат, лекарят моще да препоръча физиотерапия.
  • При сериозни разкъсвания на сухожилие е нужна операция. Сухожилието се свърза обратно с костта посредством шевове и скоби. Ще използвате патерици до пълното възстановяване на мускула. Възстановяването от тежка травма на бедрените мускули може да отнеме 6 или повече месеца.

Как да се предпазим сами

Правенето на прости упражнения за раздвижване след леки разтягания на мускулите на бедрото ще подпомогне възстановяването на мускула.

Кога да посетим лекар

Обадете се на лекаря си ако имате значителна болка, когато се опитвате да ходите, нараненият крак е схванат или сте притеснени, че симптомите няма да изчезнат.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Наранил ли съм бедрените си мускули?
2. Колко сериозна е травмата?
3. Ще се излекува ли от само себе си?
4. Какво мога да направя за да ускоря възстановяването?
5. Травмата ми нуждае ли се от операция?
6. Какво включва операцията?
7. Какво ще представлява възстановяването ми?
8. Кога ще мога да възобновя нормалната си дейност?
9. Има ли опасност от повторно нараняване на същата зона?
10. Какво мога да направя за да предотвратя друга травма?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще ви задава въпроси за нараненият крак. Като прегледа крака ви и натисне задната част на бедрото, лекарят ще може да оцени състоянието на мускулът. Ако травмата изглежда сериозна може да има нужда от рентгенови снимки или ЯМР.

Влошаване на състоянието

Връщане към спортистка дейност преди пълното възстановяване на бедреният мускул.

Знаете ли че

  • Юношите спортисти, които все още растат са под повишен риск от травми на бедрените мускули, защото техните кости растат по-бързо от мускулите им.
  • Австралийско изследване показва, че травмите на бедрените мускули се равняват на 54% от всички ръгби травми, 10% от футболните, 14% от леко-атлетските и по-малко от 2% от травмите в тениса, скуаша, балета и гимнастиката.

Спешна помощ

Тежка травма на бедреният мускул включва разксъсано сухожилие, което се нуждае от спешна медицинска помощ. Когато се разкъса сухожилието на бедреният ви мускул, може да изпитвате много остра болка и да не можете да ходите. Обадете се на 112 или на някои, който може незабавно да ви заведе в спешно отделение.

Факт

Бедрените мускули са три мускула, които започват от пелвиса до коляното, до долната част на крака.

Вид на болестта

Спешен случай

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.