top banner
Изпрати email Разпечатай

Феномен на Рейно

Известно също като

Синдром на Рейно или Болестта на Рейно

Симптоми

Цвета на кожата на пръстите, пръстите на краката, устните, ушите, носа и зърната се променя. Засегнатите области могат да се изстудят, да станат бледи, изтръпнали и вкочанени. Може да усетите болка, когато кръвообращението се завърне.

Описание на състоянието

Феноменът на Рейно се появява, когато студ, емоционален стрес или излагане на нещо друго предизвикват малките артерии в тялото да се свият, намалявайки притока на кръв до тези области. Най-често се среща при жените. Хората обикновено го получават в пръстите на ръцете и краката си, но може да засегне носа, устните и ушните миди. Познат е като причиняващ "червена, бяла и синя" кожа, в процеса на свиване и след това разширяване на кръвоносните съдове. Затоплянето, намаляването на стреса и други промени в начина на живот обикновено премахват заболяването. Рейно е по-сериозен когато е причинен от заболяване на съединителната тъкан като склеродерма, лупус или синдрома на Сьорген.

Какво да очакваме

Излагането на студ и емоционален стрес обикновено започва атака на Рейно или спазми. Пушенето и работата с вибриращи машини са други причинители. Също така може да се наблюдават три промени в цвета на ккожата: бял, когато артерии се стесняват, син, когато областта не получава достатъчно богата на кислород кръв и червен (или лилав или на петна) когато се завръща кръвта. Атаката може да продължи от по-малко от минута до няколко часа.

Рискови фактори

Жените са по-податливи от мъжете към получаване на Феномена на Рейно. Фамилна анамнеза и живота в студен климат може да са други рискови фактори. Хора със склеродерма, лупус и васкуларна болест са под риск от получаване на вторичен феномен на Рейно.

Интересен факт

Феномена на Рейно засяга около 3-5% от хората в САЩ.

Лечение

Ако получавате пристъп, стоплете ръцете и краката си( или други засегнати области) и опитате техници за успокояване. Други основни лечения включват:

 • Стоплете се.
 • Носенето на чорапи, шапки, ръкавици или маншони в студа.
 • Изпозлването на химически нагреватели в маншоните, джобовете и обувките, когато сте навън.
 • Избягване на пушенето и вторичният дим.
 • Избягване на инструменти, които вибрират в ръцете ви.
 • Намаляване на стреса.
 • Избягване на лекарства, които могат да предизвикат спазми на кръвоносните съдове.
 • Избягване на тесни пръстени, обувки или гривни.
 • Приемане на лекарства, обикновено в случая на вторичен Рейно.

Кога да посетим лекар

Посетете лекар ако имате симптоми на Феномена на Рейно като например промени в цвета на кожата на пръстите на ръцете и краката, устните, ушите, носа и зърната. Засегнатите области могат да станат студени, бледи, изтръпнали, вкочанени и може да усетите болка, когато кръвоснабдяването се завърне.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Има ли нещо, което сам/а правя, което може да причинява това?
2. Имам ли някакви заболявания, които могат да причиняват Рейно?
3. Какво мога да направя за да предотвратя пристъпи на Рейно?

Как се диагностицира

Лекарят ви ще ви направи физически преглед и ще ви разпита относно анамнезата ви. Ако лекарят се съмнява във вторичен Феномен на Рейно, той или тя може да направи анализ на урина, кръвни изследвания и химичен профил. Синдрома на Рейно е първият симптом в доста случаи на склеродерма.

Влошаване на състоянието

Студено време, студена вода, стрес, определени лекарства.

Знаете ли че

 • Има два вида Феномен на Рейно. Първичният Феномен на Рейно е слаб и не се свърза със здравни проблеми. Обикновено се появява при жени на възраст между 15 и 40 години.
 • Вторичният Феномен на Рейно е по-рядко срещан и по-сериозен. Около 85-95% от хората със склеродерма, заболяване на кожата и ставите, и една трета от хората с лупус го развиват.
 • Ако имате Феномена на Рейно, поставянето на ръцете ви под чешма, от която тече студена вода или взимането на нещо от фризера може да предизвика пристъп.

Факт

Феномена на Рейно изглежда се предава по семеен път при един на всеки четирима души, които го имат.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.