top banner
Изпрати email Разпечатай

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Известно също като

Хипогликемия

Симптоми

Симптомите на хипогликемията включват: треперене, тревожност, чувство на глад, бледа и изпотена кожа, настръхване на космите, болки в стомаха, унесеност, изпотяване, обърканост и замаяност. В тежките случай може да се наблюдава гърч, колапс на кръвоносните съдове, загуба на съзнание, кома и смърт.

Описание на състоянието

Хипогликемията се получава, когато нивото на кръвната захар (глюкозата в кръвта) стане много ниско.  Хипогликемията е едно от спешните състояния в медицината и представлява реална опасност за живота. Хипогликемията причинява треперене, тревожност, бледа и изпотена кожа, раздразнителност, главоболие, ускорен сърдечен ритъм, чувство на глад. Хората страдащи от захарен диабет често изпадат в състояние на хипогликемия, което може да се дължи на антидиабетната им терапия (таблетки или инсулин), при грешки в диетата или при прекомерна физическа активност. Хипогликемията е опасна и може да причини загуба на съзнанието, гърчове и кома. Някой определени състояния също могат да доведат до хипогликемия - някои злокачествени или доброкачествени туморни образувания, прием на голямо количество алкохол, някои наследствени заболявания, гладуването или силен стрес и продължителна физическа активност, употребата на някои лекарства. Всички тези състояния могат да доведат до ниско ниво на кръвната захар при хора, които не страдат от диабет. При определена група хора се наблюдава състояние, което се нарича реактивна хипогликемия (постпрандиална хипогликемия) - при тях кръвната захар спада и води до хипогликемия четири часа след нахранване. Лечението на хипогликемията зависи от причината, която е довела до нея. Хората, болни от захарен диабет могат да се предпазят от настъпването на хипогликемия, като редовно следят стойностите на кръвната си захар и се стараят да ги поддържат в нормални граници. Ако има друго основното заболяване, което води до хипогликемия е необходимо да се лекува то като първопричина за хипогликемията. При прием на малко количество храна на всеки три часа може да се избегне получаването на реактивна хипогликемия.

Какво да очакваме

Ранните симптоми на хипогликемията включват: треперене, слабост, тревожност, раздразнителност, обилно изпотяване и глад. При първите признаци на хипогликемия, диабетиците трябва да приемат въглехидрати-15 грама проста захар (3 пакетчета захар х 5 грама, 150 милилитра сладка, безалкохолна напитка, нектар, плодов сок,супена лъжица мед). Ако след 15 минути нивото на кръвната захар е под 3.9 mmol/L (или 70 mg/dL) е необходимо да приемете още малко въглехидрати. Ако кръвната захар остава много ниска, изяжте още 15 грама въглехидрати и я проверявайте на всеки 15 минути, докато не достигне нормално ниво. Тежките случаи на хипогликемия могат да доведат до нарушение в съзнанието, объркване, сънливост, отпуснатост и кома. Всеки, който има някой от тези симптоми, трябва да получи незабавна медицинска помощ. При проучване за контрол на захарния диабет има данни, че при диабетиците, получили хипогликемия има 50 % вероятен риск, да имат нова в рамките на следващите 24 часа и 25 % риск от хипогликемия в следващите 48 часа.

Рискови фактори

Захарен диабет, медикаменти за лечение на захарен диабет, злоупотреба с алкохол, прием на определени медикаменти, като например бета-блокери.

Интересен факт

Милиони хора имат случайна хипогликемия или имат леко понижени нива на кръвната захар, но хората, които страдат от захарен диабет и са на инсулинолечение или приемат медикаменти, които понижават нивото на кръвната захар са най- застрашени от получаването на хипогликемия и сериозните последствия от тежки и / или чести хипогликемии.

Лечение

Лечението на хипогликемията включва:

 • прием на въглехидрати
 • преоценка на антидиабетната терапия
 • промяна в диетата
 • лечение на друго основно заболяване, което води до хипогликеми
 • при тежките хипогликемии се налага приложение на венозни разтвори на глюкоза или приложение на глюкагон (основния хормон, които има противоположно на инсулина действие)

Как да се предпазим сами

Хората, които имат захарен диабет трябва да следят редовно нивото на кръвната си захар и да имат винаги под ръка бързо-разграждащи се захари, които да приемат, ако кръвната захар им спадне рязко, докато нивото на глюкоза в кръвта не се нормализира. Хората, които страдат от реактивна хипогликемия е необходимо да приемат малки количества храна на всеки три часа, да се хранят здравословно и да изключат от диетата си храни, които са богати на прости захари, да избягват приемът на сладки неща, когато стомахът е празен и да извършват балансирани физически упражнения.

Кога да посетим лекар

Ако имате симптоми на хипогликемия без да знаете причината за нея и какво би могло да я предизвика е необходимо да се обадите на Вашия лекар. Симптомите на ниска кръвна захар включват: треперене, тревожност, раздразнителност, главоболие, болки в корема, чувство на глад, изпотяване, бледа кожа и отминават при прием на бързо-разграждащи се въглехидрати. Екстремно ниските нива на кръвната захар могат да доведат до сънливост, унесеност, слабост, гърч, загуба на съзнание, кома и смърт. Обадете се на Вашия лекар, ако имате захарен диабет и смятате, че имате нужда от корекция на противодиабетната терапия. Ако сиптомите Ви не се подобряват при приемането на прости захари и храна или ако стават все по-тежките е необходимо да потърсите незабавна медицинска помощ и да се обадите на тел.112.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Защо получавам хипогликемии?
 2. Необходимо ли е да се промени лечението ми за диабета?
 3. Какво да направя, ако получа хипогликемия отново?
 4. Необходимо ли е по-често да следя нивото на кръвната ми захар?
 5. Хипогликемията може ли да е симптом на друго заболяване или състояние, което води до ниска кръвна захар?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира ниско ниво на кръвната Ви захар, като Ви прегледа, снеме анамнеза и измери на нивото на глюкоза в кръвта, може да е необходимо да Ви назначи и други кръвни изследвания.

Влошаване на състоянието

По-голяма доза инсулин, от колкото е нужно или прием на по-голяма доза медикаменти, които понижават нивото на кръвната захар, недостатъчен прием на храна, бедна диета, прекомерна физическа активност без да е коригирана инсулиновата доза или диетата преди натоварването, както и пропускане на основно хранене. 

Знаете ли че

 • Правилно е да се използва понятието " ниво на глюкоза в кръвта ", а не " кръвна захар ", защото глюкозата е единият от мономерите на захарта (захарозата или така наречената рафинирана захар). Захарозата е димер и е изградена от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза.
 • При хора, които имат захарен диабет и тези които нямат, хипогликемията настъпва при различни нива на глюкоза в кръвта. За здрави хора се приема праг на глюкозата под 2.9 mmol/L. При диабетиците симптомите на хипогликемия обикновено настъпват при по-висок праг на глюкозата - между 3 и 4 mmol/L, като той е строго индивидуален при всеки диабетик. 
 • Диабетици, които са с лош контрол на диабета и са свикнали с поддържането на по-високи нива на глюкоза в кръвта могат да получат симптоми на хипогликемия при ниво на глюкозата в кръвта около 7-8 mmol/L. В тези случай е важно да определят нивото на глюкоза в кръвта си с глюкомер и да приемат захари, само ако имат реална хипогликемия и ниско ниво на кръвната глюкоза (под 4 mmol/L.) 
 • Една от причините за тежки хипогликемии при хора, които не са диабетиците, са туморите на панкреаса, които водят до повишена секреция на инсулин.

Факт

Тежките хипогликемии са по-чести при болните от захарен диабет тип 1.

Вид на болестта

Често срещано състояние / Заболяване на ендокринната система / Спешно животозастрашаващо състояние

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.