top banner
Изпрати email Разпечатай

Периферна съдова болест

Известно също като

Периферно артеиално заболяване, ПАД, втвърдяване на артериите, атеросклероза

Симптоми

Ранните симптоми на периферна съдова болест включва спазми, болка, умора в краката или задните части при ходене или изкачване на стълби. Засегнатите крайници могат да се чувстват студени или да са леко сини. Други симптоми включват изтръпване на краката, парене или болка в стъпалата и пръстите, възпаление на краката, което не преминава, безсилие и загуба на окосмяване по краката.

Описание на състоянието

Периферната съдова болест се появява, когато кръвоносните съдове се стеснят повече отколкото трябва, особено съдовете, които снабдяват краката, ръцете, стомаха и бъбреците. Стесняването обикновено е причинено от натрупване на мастни вещества в кръвоносните съдове. Симптомите могат да включват болка, студени стъпала и син цвят на кожата. Откриването и лечението на заболяването е важно. Ако не се лекува, може да увреди засегнатите крайници и органи.

Какво да очакваме

Периферната съдова болест е често срещан, хроничен проблем, който не може да се излекува напълно. Но може да се направи много за превенцията на бъдещо увреждане на кръвоносните съдове и да се намали риска от усложнения.

Рискови фактори

Фамилната предразположеност към инфаркти и удари, наднормено тегло и затлъстяване, тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, ако сте на възраст над 50 години, заседнал начин на живот.

Интересен факт

Около 10 милиона души в САЩ имат периферна съдова болест.

Лечение

Лечението може да помогне за превенция на бъдещи увреждания на централната кръвоносна система:

 • Промяна в начина на живот, която включва повече физическа активност, здравословно хранене и загуба на част от теглото.
 • Има медикаменти, които помагат за подобряване на кръвообращението, намаляване на холестерола и превенция на образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.
 • Вашият лекар може да ви препоръча процедура за разширяване на стеснените съдове.
 • При някои заболявания вашият лекар може да препоръча хирургическа интервенция за поставянето на байпас на стеснените кръвоносни съдове.

Как да се предпазим сами

Откажете цигарите. Увеличете физическата активност. Регулирайте теглото си. Добавете към менюто си плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и постно месо, храни с ниско съдържание на мазнини. Избягвайте храни с добавена захар и наситени мазнини. Ако имате високо кръвно налягане, се консултирайте с лекар, как да го контролирате.Ако имате диабет, се консултирайте с лекар как да контролирате заболяването.

Кога да посетим лекар

Потърсете незабавно лекарска помощ при болка в гърдите, горната част на гърба, шията, челюстта или рамената. Възможно е да става въпрос за инфаркт. Потърсете незабавно лекарска помощ и ако припаднете или стане неориентиран и объркан, имате проблеми при говора и разбирането на околните, изведнъж загубите зрение в едното и двете очи, изпитвате силно главоболие без причина или чувствате, че част от тялото ви е отпусната. Това са симптоми при инсулт.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Симптомите признак на периферна съдова болест ли са?
 2. Колко сериозно са запушени засегнатите кръвоносни съдове?
 3. Какви изследвания са необходими са определяне на състоянието ми?
 4. Имам ли съпътстващо заболяване, което е свързано с моя проблем?
 5. Какви промени в начина на живот трябва да предприема, за да предотвратя бъдещи поражения върху кръвоносните ми съдове?
 6. Какви лекарства трябва да взимам?
 7. Необходима ли е операция?
 8. Симптомите ми ще изчезнат ли?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви изследва и ще Ви снеме анамнеза. Вашият лекар ще провери пулса и кръвното Ви налягане на няколко места, включително китките, краката и глезените. Друг тест е бягането по пътека, което показва състоянието на сърцето и кръвоносните съдове по време на физическа активност. Освен това се правят изследвания, като ангиограма, ултразвук или магнитен резонанс за откриване на запушвания в кръвоносните съдове.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушене, употребяването на наркотици ( като кокаин ), бета-блокери

Знаете ли че

 • Около половината хора с периферна съдова болест нямат симптоми.
 • Част от хората с периферна съдова болест, които имат симптоми, не се консултират с лекар, защото смятат, че те се дължат на остаряването.
 • Пушачите са четири пъти по-предразположени от непушачите към периферна съдова болест.
 • Диабетът увеличава риска от периферно съдово заболяване, както и риска за фаталния изход от него.

Факт

Периферната съдова болест може да причини инвалидност при хора над 50 годишна възраст.

Вид на болестта

Хронично / Заболяване на сърдечно-съдовата система

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.